Kamuya sıkı kemer

Vatandaş, kamudaki şatafattan ve bedeli kendisine ödetilen harcamalardan uzun süredir rahatsız.

Nihayetinde 31 Mart seçimlerinde iktidara bunun mesajını en net şekliyle verdi.

Sonrasındaki süreçte kamuda tasarrufa dönük beklenti giderek yükseldi.

‘Kamuda Tasarruf ve Verimlilik’ adı verilen paketin ayrıntıları dün Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ile Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, tarafından açıklandı.

Paketin ayrıntılarında kamunun kemer sıkmaktan çok, henüz kemer takmaya razı olduğu görüldü ki her iki isim de esasen bunun başlangıç olduğunu söyledi…

***

Cevdet Yılmaz, açılış konuşmasını yaptığı toplantıda tedbirlerin gerekçesi olarak şunları söyledi:

Tasarruf ve verimli kaynak kullanımı konusunda yaptığımız bu güncellemede iki önemli gelişme etkili olmuştur. Birincisi geçen yıl yaşadığımız tarihimizin en büyük deprem afetinin yaralarını süratle sarma ihtiyacımız, ikincisi pandemi sonrası tüm dünyanın gündemi haline gelen enflasyon ile ülkemizin kararlı bir şekilde mücadele etme iradesidir.

Herhalde paketin kamuoyu tarafından yeterince tatmin edici bulunmayacağı öngörüldüğü için olsa gereken Cevdet Yılmaz, hitabının devamında şöyle dedi:

Bugün sunduğumuz paket tek başına değil, bütüncül bir çerçevede ortaya koyduğumuz, birbirini destekler mahiyette diğer paketler ile birlikte anlam ifade etmektedir.

***

Mehmet Şimşek, 8 başlıkta toplanan maddeleri sıraladı.

Kamu taşıtları (1)

Kamu Binaları (2)

Kamu İstihdamı (3)

İdari yapılanmada etkinlik (4)

Hizmet içi eğitim / Yurtdışı geçici görevler (5)

Enerji ve atık yönetimi (6)

Haberleşme ve iletişim giderleri (7)

Diğer cari harcamalar (8)

Bunların yanı sıra Mehmet Şimşek, ‘Bütçede harcama disiplini’ başlığında şu düzenlemeleri aktardı:

Kamu yatırımları açısından ise şu projeler önceliklendirilecek:

***

Tasarruf tedbirlerine istisnasız tüm kamu idareleri ve personelin uymak zorunda olduğunu vurgulayan Şimşek, şunları kaydetti:

“Tedbirlerin uygulanması ve harcamaların mevzuata uygunluğu Bakanlığımızca izlenecek, denetlenecek, Cumhurbaşkanlığımıza ve ilgili idarelere raporlanacaktır. Burada bir hesap sorma ve yaptırım süreci de var. Tasarruf Genelgesi ve mali mevzuata aykırılık tespit edilirse Cumhurbaşkanlığımız ve ilgili idareler idari yaptırım ve para cezası uygulayabilecektir.”

İlk değil son olmayacak…

“Bu açıkladığımız ilk paket değil, son paket de olmayacak. Önümüzdeki dönemde birçok adım atacağız” diyen Şimşek Önümüzdeki dönemde kamu ihale reformu, KİT'lerde yönetişim reformu, vergide adalet ve etkinlik, kayıt dışılıkla mücadele gibi alanlarda çalışmalarımızı tamamlayacağız ve hayata geçireceğiz dedi.

***

Bu tedbirlerin nasıl somut göstergelere dönüşmesi zaman alacaktır.

Şu an itibarıyla müspet anlamdaki tek edinim, kamunun mevcut ekonomik koşullardan kendi payına düşenleri bir şekliyle kabullenmesidir.

Kamu taktığı bu kemeri, ne zaman sıkacak?

İşte o noktada top Meclis’te.

Zira Şimşek de söyledi: Tedbirlerin bir kısmı için idari veya kanuni düzenleme gerekiyor. Kanun gerektiren hususlar yüce Meclis'imizin takdirinde. İdari düzenlemeler ise Cumhurbaşkanlığımız tarafından hayata geçirilecektir…

Önce ülkem diyenlere saygıyla…