Sektöre ilgiyi azaltır mı? Karavan ve çadırlarda konaklama vergisi yolda!

2019 yılında çıkarılan ancak ertelenen konaklama vergisine ilişkin yasal düzenleme 1 Ocak 2023 tarihinde yürürlüğe girecek. Yasanın yürürlüğe girmesiyle beraber Konaklama Vergisi’ne otel, motel, tatil köyü, pansiyon, apart otel, termal tesis, misafirhane, yayla evi gibi tesislerle beraber çadır, çadır-araba, çekme karavan, motokaravan, bungalov gibi ünitelerde yapılan konaklamalarda vergiye tabi olacak.

Lider Bursa/ Özlem Yoğurtçuoğlu 

Ülkemizde son yıllarda özellikle de pandeminin etkisiyle karavanla seyahat etmek oldukça popülerleşti. Birçok insan karavanla şehir şehir gezerek, konaklama ücreti, yeme-içme ücretinden tasarruf ediyor.  Karavana olan taleple beraber canlanan karavan sektörü pek çok yeniliği de beraberinde getirdi. Coronavirus salgını ve pandemi etkisiyle yeni bir kültür haline gelen karavan ve kamp alanı için ise yeni yasal düzenleme Konaklama Vergisi’ne dahil edilerek 2019 yılında çıkarıldı. Ancak yasanın uygulaması 2021 yılındaki 7338 sayılı yasada yapılan değişiklikle ertelendi. Yeni karara göre Konaklama Vergisi 1 Ocak 2023 tarihinde yürürlüğe girecek ve bu tarihten itibaren otel, pansiyon, yayla evi gibi tesislerden alınan vergiye çadır, karavan, bungalov gibi konaklamalar da dahil edilecek. Gelir İdaresi Başkanlığı, verginin uygulamasına ise açıklık getirdi. Açıklanan tebliğ taslağına göre geceleme hizmeti alan kişinin gecelemeyi tamamlamaksızın tesisten ayrılması vergilendirmeyi etkileyemeyecek. Kampinglerde, konaklayanların geceleme ihtiyaçlarını kendi imkânlarıyla karşılayıp karşılamaması veya gecelemenin, işletmeye ait olsun olmasın çadır, çadır-araba, çekme karavan, motokaravan, bungalov gibi ünitelerde yapılması, hizmetin geceleme hizmeti mahiyetini etkilemeyecek. Tebliğ taslağına göre konaklama vergisi matrahına KDV dahil edilmeyecek. Yasaya göre konaklama vergisinin oranı yüzde 2 olacak. Cumhurbaşkanının, bu oranı bir katına kadar artırmaya, yarısına kadar indirmeye yetkisi bulunuyor.

EĞLENCE ORGANİZASYONLARINI KAPSAMAYACAK

Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı daha önce ertelenen konaklama vergisinin konaklama tesislerinde geceleme hizmetinden bağımsız olarak sunulan sünnet, düğün, kokteyl, toplantı, kongre, sempozyum ve benzeri organizasyon hizmetleri verginin kapsamında olmayacak. Tesisi işletenlerin ve yakınlarının veya işletme personelinin konaklama hizmetlerinden karşılıksız olarak yararlandırılması ya da diğer şahıslara promosyon, eşantiyon, hediye, tanıtım ve benzeri adlar altında bedelsiz olarak konaklama hizmetleri sunulması hallerinde de vergi uygulanabilecek. Ancak konaklama tesisi bünyesinde, tesis personelinin yalnızca kendi kullanımı için tahsis edilmiş yerlerde gecelemesi bu kapsamda değerlendirilmeyecek.

TÜM HİZMETLER VERGİYE TABİ

Konaklama tesislerinde geceleme hizmetiyle birlikte satılmak suretiyle konaklama tesisi bünyesinde sunulan diğer tüm hizmetler konaklama vergisine tabi olacak. Buna göre, geceleme hizmetiyle birlikte konsept olarak pazarlanmak ve/veya satılmak suretiyle konaklama tesisi bünyesinde sunulan yeme, içme, aktivite, eğlence hizmetleri ve havuz, spor, termal ve benzeri alanların kullanımı gibi tüm hizmetler konaklama vergisine tabi. Bu çerçevede, oda + kahvaltı, yarım pansiyon, tam pansiyon, her şey dahil, ultra her şey dahil ve benzeri adlar altında pazarlanan ve/veya satılan ve tesis bünyesinde geceleme hizmetinin yanı sıra konsept kapsamında verilen tüm hizmetler verginin kapsamına girecek.

HİZMET BEDELLERİNE EK OLARAK VERGİ UYGULANACAK

Tesis bünyesi dışındaki hizmetleri de kapsayacak şekilde yapılan (örneğin; ulaşım, transfer, gezi, rehberlik, müzelere giriş ve benzeri hizmetleri içeren) konsept satışlarda, her bir hizmetin mahiyeti ve tutarının açıkça gösterilmesi suretiyle konaklayana tesis bünyesi dışında sunulan hizmetler için ayrıca fatura düzenlenmesi veya bu hizmetlere ilişkin bedellerin konaklama hizmeti nedeniyle düzenlenecek faturada ayrıca gösterilmesi halinde bu hizmetler üzerinden konaklama vergisi hesaplanmayacak. Bu durumda, vergi, sadece konaklama hizmetleri üzerinden alınacak.

VERGİ KARAVANA İLGİYİ AZALTMAZ

Lider Haber Muhabirlerine konuşan Ulusal Kamp Ve Karavan Federasyonu Yönetim Kurulu Genel Sekreteri ve Bursa Kamp Ve Karavan Derneği Başkanı Eray Çakın, 1 Ocak’ta başlayacak Konaklama Vergisi’ni değerlendirerek “Karavan imalatında ve ithal karavanlarda zaten değişen bir şey yok sadece kamplara gelen bir vergi budedi.Eray Çakın getirilen vergi karavanlara olan ilgiyi azaltmayacağını hatta zamanla ilginin de giderek artacağını ifade ederek, Ben verginin ilgiyi azaltacağını zannetmiyorum sonuçta bu karavan kamplara değil de karavan kamplara ilave bir vergi gibi oldu. Normalde zaten KDV’sini vergisini ödüyor kamplar ama bu ayrıca ilave bir vergi oldu.  Fakat vergi sistemi karavanlara olan ilgiyi azaltmaz çünkü ilgi gün geçtikçe çoğalıyor daha da büyüyor… Ve daha da büyüyecek bu bir şey gibi zincirleme gibi… daha önce Karavan ile ilgili bilgisi olmayanlar bu Pandemi sürecinde çok fazla bilgilendiler sonra da ilgilendiler” diye konuştu.

EN BÜYÜK ETKİ: ‘PANDEMİ’

Çakın, son zamanlarda karavana olan ilginin en büyük sebeplerden birinin pandemi olduğunu dile getirerek, “Pandeminin karavan sektörüne çok büyük etkisi var. Pandemi sürecinde insanlar bireysel kamp yapma ihtiyacı duydu. Toplu alanlardan uzaklaşmak için. Yani genel olarak verginin yeni düzende ilgiyi azaltacağını düşünmüyorum. Hatta ilgi ve sevgi artacaktır” ifadelerini kullandı.

KONAKLAMA VERGİSİ SEKTÖRLERİ ETKİLER Mİ?

Karavan ve çadırlara gelmesi beklenen konaklama vergisi sektörleri etkiler mi sorusuna ise Çakın:Karavan imalatında ve ithal karavanlarda zaten değişen bir şey yok sadece kamplara gelen bir vergi bu. Sonuçta bu kamplar bir işletme ve bütün işletmeler gibi vergisini ödüyor. Bu vergi bana göre fazladan bir vergi gibi görünüyor. Bu ilerde karavan fiyatlarına yüzde 2 olarak ilave edilecektir ama daha uygulama başlamadan tepkileri bilemiyoruz” diyerek cevap verdi.