Geri

Kedilerle ilgili daha neler öğreneceğiz?

Kediler, daha önce bilmediğimiz çok sayıda yüz ifadesine sahip! ABD’de yapılan bir araştırmada, kedilerin birbirine yönelik olarak yaptığı 276 ayrı yüz ifadesi olduğunu ortaya çıkardı…

11:19:29 | 2023-11-14



Haberi Sesli Dinle

Bilim insanları henüz bir köpeğin yapabileceği toplam ifade sayısını hesaplamadı. Şempanzelerin ise 357 farklı yüz ifadesi yapabildiği biliniyor. Kediler ise primatlar ya da köpekler kadar sosyal sayılmazlar. Buna karşın tespit edilen sayıda yüz ifadesine sahip olmaları oldukça şaşırtıcı sayılır.

Kedilerin sosyal hayvanlar haline gelmesinin arka planı

Yeni bulgular, insanlar tarafından kedilere yapılan 10.000 yıllık evcilleştirmenin, bazı yalnız kedilerin birbirleriyle iletişim kurmak için sağladığı uyumda çok gerçek bir etkisi olabileceğini gösteriyor.

İnsanlara ve onların yiyeceklerine doğru yönelen bazı yaban kedilerinin daha yakın yerlerde yaşamaya başlaması ve kendi türüne ait diğer bireylere dostça davranışlar sergilemesi, uzun vadede hayatta kalmalarını kolaylaştırmış olabilir. Bu hipotezi test etmek için evcilleştirilmiş kediler ile yaban kedilerinin yüz ifadelerinin karşılaştırılması gerekir ki bu henüz yapılmamış bir araştırma.

Bununla birlikte, geçmişte yapılan çalışmalar evcil kedilerin daha fazla sosyal tolerans sergilediğini ve oyun ya da taranma gibi dostça davranışlara vahşi kedilerden daha fazla katıldığını gösteriyor.

Araştırma nasıl yapıldı?

Yeni çalışma, evcil kedilerin düşünülenden daha sosyal canlılar oldukları fikrine dayanıyor. Araştırma, Etolog Lauren Scott ve Evrimsel Psikolog Brittany Florkiewicz tarafından, her ikisi de Los Angeles Kaliforniya Üniversitesi'nde (UCLA) çalışırken yürütüldü.

İkili, LA kedi kafesindeki kedilerin ifadelerini analiz etmek için, fark edilebilir yüz kıvrımlarını ölçmek ve bunları belirli kas hareketlerine ayırmak için tasarlanmış bir yüz kodlama sistemi kullandı. Araştırmacılar, her bir benzersiz ifadeyi ve kullanıldığı sosyal etkileşimi karşılaştırırken, %45'ini 'belirgin bir şekilde arkadaşça' ve %37'sini 'belirgin bir şekilde agresif' olarak tanımladı. Geri kalan yüz ifadeleri ise belirsiz olarak değerlendirildi.

Kedilerin dostça ifadeleri arasında gözlerin kapalı olması, kulakların ve bıyıkların başka bir kediye doğru dönük olması yer alıyor. Buna karşılık agresif bir ifade, daralmış göz bebekleri, düzleşmiş kulaklar ve dille dudakların hızlıca silinmesini kapsıyor.

276 ifadenin her biri görüntülerde yalnızca bir düzine kadar kez sayıldı, bu da bilim insanlarının kedilerin o sırada nasıl hissettikleri veya neden sosyal işaretleri kullandıkları hakkında sonuç çıkarmalarının zor olduğu anlamına geliyor.

Araştırmadan elde edilen sonuçlar Behavioural Processes dergisinde yayınlandı.


ETİKET :   liderliderbursabursason dakikagündemhaber