Geri

‘Kira’ üzerinden vergi kaçırmayın!

Bazı “fırsatçı” ev sahiplerinin ‘kira’ üzerinden vergi kaçırmasına tepki gösteren emlakçı Metin Aldemir, kiranın belli bir kısmını elden alarak devleti yanıltanların cezasız kalmaması gerektiğine vurgu yaptı.

16:02:50 | 2024-06-23



Haberi Sesli Dinle

Erkan ŞEN

Bursa’da emlak sektörünün önde gelen şirketlerinden olan Tulpar Danışmanlık’ın sahibi Metin Aldemir, gözünü para bürüyen fırsatçı ev sahiplerinin vergi kaçırma derdine düşerek çok sayıda vatandaşı mağdur ettiğini söyledi.

Kiralardaki anormal artıştan olumsuz etkilenen emlak sektöründe de gözle görülür bir durgunluk olduğunu aktaran Aldemir, “Ev sahipleri de artık komisyon alıyor. Ben soruyorum, mülk sahibi ve kiracı arasında bağlantıyı kuran emlakçı ne yapacak? Maalesef bilinçsiz insanlar yüzünden sektörümüzde şu an tuhaf bir durgunluk var. Ev sahiplerinin yasal olmayan yollara zemin hazırlaması ise can sıkan detaylar arasında. 15 bin TL’ye evini kiraya vereceksin, 5 bin TL’yi de elden alacaksın. Sonra da ilgili kurumlara bunu 10 bin TL olarak bildireceksin. İş yapmak isteyen emlakçı ılımlı, sokakta kalmak istemeyen kiracı çaresiz ancak enflasyonun artışını cebine göre şekillendiren ev sahibi hırsızlık peşinde. Kiranın durumu enflasyona bırakılırsa sıfır eve de 15 isterler, 30 yıllık eve de… Çimentonun ömrünün 50 yıl olduğunu hesaba katarsak, ev sahibinin ihtiyar bir binaya 15 bin TL kira istemesi büyük bir çelişkidir. Piyasada takipsizlik olduğunu söyleyebiliriz. Kiranın belli bir kısmını elden alarak vergi kaçıran ev sahiplerine fırsat verilmemeli ve ödenen kira resmi olarak bildirilmeli. Ben emlak sektöründen ekmek yiyen bir insan olarak vatandaşlık görevimi yapıyor ve haram peşinde koşanlara uyarıda bulunuyorum. Biz vatandaş olarak bu tür haksızlıklara sessiz kalmamalı ve hakkımızı sonuna kadar savunmalıyız” değerlendirmesinde bulundu.

AÇIK TAAHHÜTNAME UYARISI!

Vicdanını cüzdanına sıkıştırmış olan bazı ev sahiplerinin yüksek enflasyonu bahane ederek haklı çıkmaya çalıştıklarını da belirten Aldemir, sözlerini şöyle sürdürdü: “Asgari ücretin 17 bin TL olduğu bir dönemde kiraların 10 bin TL’nin üzerinde seyretmesi sadece kiracıları değil, emlak sektörü çalışanlarını da zora sokuyor. Enflasyonun yükseldiğini hepimiz görüyoruz ancak piyasanın durumu ortada. Asgari ücretlinin ve emeklinin ne halde olduğunu hepimiz bilmekteyiz. Bir hanede iki kişi çalışsa dahi kazançlarının 15 bin TL’si öyle ya da böyle kiraya gidiyor. Cepte kalan parayla da geçinmek ve birikim yapmak zorunda bu insanlar. Sahadaki denetimler katılaştırılarak duruma acilen el atılmalı ve yaptırımlar sert bir şekilde uygulanmalı. Devletimiz rayiç bedeli belirleyecekmiş. İşte böyle bir durumda yetkililer, 30 yıllık bir daire ile 5-10 senelik daireyi aynı kefeye koymasın lütfen. Kira sadece binanın yaşına göre değil; bölgeye ve şekle göre de değişmeli. Belirlenen kiranın hepsini elden alan ve kontrat yenilemeyen ev sahiplerinin de sürece verdiği zarar göz ardı edilemeyecek durumda. Denetimler sert olmayınca da 1 yıllık kontratı hiçe sayıyor ev sahibi ve yasal olmayan yolları izleyerek 6 ay sonrasında yine zam yapıyor. Kiracıları mağdur eden bir diğer detay ise açık taahhütnamedir. Kiracılar bunu imzalamamalı. Yasal olan kira kontratı 1 yıllıkken, kiracıdan nasıl olur da açık taahhütname alırsın! Böyle insanların evlerini kiraya verme yetkilerinin dahi ellerinden alınması lazım.”

“TAVŞANA KAÇ, TAZIYA TUT”

Piyasanın başıboş bırakıldığının altını çizen Aldemir, “Yüzde 25 zam sınırlaması Temmuz ayında sona erecek ve kiralar enflasyona göre ayarlanacak. Bu durum maalesef kaos yaratmakta ve ev sahipleriyle kiracıları karşı karşıya getirmekte. Arabuluculuk sistemi de getirildi ancak bu da çözüm değil. Arabuluculuk sisteminden ziyade, çıkarılacak kanunlarla mağduriyetler son bulabilir. Sıkıntıları arabuluculuk şirketleriyle çözecekseniz yüzde 25 zam sınırlamasını neden getirdiniz? Kimi zaman ev sahibi dava açmakla kalmıyor, kiracının kapısına dayanarak tacizde bile bulunabiliyor. Ev sahibi para odaklı düşünürse hiçbir problem çözüme kavuşturulamaz. Yüzde 25 deyip de arabulucuya sevk etmek ‘tavşana kaç, tazıya tut’ demektir” şeklinde konuştu.

Yeni vergi düzenlemesine göre, kiracıların kira ödemelerini elden yaparak idareye bildirmemeleri halinde ‘özel usulsüzlük cezası’ alacağı bildirildi.


ETİKET :   bursatulparemlakkiracıkiraevsahibivergigayrimenkul