Geri

Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan festival açıklaması: "Çekiliyoruz!"

Daha başlamadan krizlerin patlak verdiği İdari Koordinatörlüğünü Cansel Tuncer’in yaptığı 60. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde CHP’li Antalya Büyükşehir Belediyesi bütün organizasyonu eline yüzüne bulaştırırken FETÖ terör örgütü propagandası yapılan Kanun Hükmü belgesel filmi jüri üyeleri ve yönetmenlerden gelen tepkiler sonrasında yarışma seçkisi arasına yeniden dahil edildi. Kültür ve Turizm Bakanlığı ise festivalden çekildiğini duyurdu.

09:36:44 | 2023-09-28



Haberi Sesli Dinle

Her yıl geleneksel olarak düzenlenen ve bu yıl 60’ıncısı 7-14 Ekim tarihleri arasında düzenlenmesi planlanan Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde skandalların ardı arkası kesilmedi. İdari Koordinatörlüğünü Cansel Tuncer’in yaptığı 60’ıncı Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde FETÖ propagandası yapılan Kanun Hükmü belgeseli yoğun tepkiler üzerine festivalden çıkarıldı. 15 Temmuz 2016 yılında yaşanan FETÖ terör örgütünün hain darbe girişimi sonrası Kanun Hükmü Kararname (KHK) ile Doktor Yasemin Demirci ve Öğretmen Engin Karataş’ın ihraç sonrası yaşadıkları gelişmeleri anlatan Yönetmen Nejla Demirci’nin Kanun Hükmü belgesel filminin Altın Portakal Film Festivali’nden kaldırılması sonrası önce jüri üyeleri festivalde görevlerini yerine getirmeyeceklerini açıkladı. Akabinde ise festivalde bu yıl boy gösterecek filmlerin yönetmen ve yapımcılar festivalden çekilme kararı aldıklarını duyurdu. Yaşanan gelişmeler üzerine gece saatlerine açıklama yapma ihtiyacı hisseden ve bu konuyla ilgili ilk kez sessizliğini bozan CHP’li Antalya Büyükşehir Belediyesi Başkanı Muhittin Böcek, konuya müdahil olmayacağını açıklayarak Antalya’yı ve Altın Portakal Film Festivali’ni bir kez daha yüzüstü bıraktı. Böcek’in açıklamasının ardından ise dün sabah saatlerinde Festival Yönetmeni Festival Yönetmeni Ahmet Boyacıoğlu Kanun Hükmü belgeselinin festival seçkisi arasına yeniden dahil edildiğini açıkladı. Festival yönetiminin aldığı bu karar sonrasında ise Kültür ve Turizm Bakanlığı ise yaptığı açıklama ile festivalden çekildiğini duyurarak tüm desteğini çekti.

 

BÖCEK YAŞANACAKLARI TAHMİN ETTİ 

Yaşanan gelişmelerin öncesi dönüldüğünde CHP’li Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın katkılarıyla yapılan bir film festivalinde, Kanun Hükmü belgesel filmin yarışmaya alınmasına çok kızmış ve sorumlusu olarak gördüğü belediye şirketi ANSET’in Yöneticisi ve Festivalin İdari Koordinatörü Cansel Tuncer ile Ankara'dan döner dönmez toplantı yapmıştı. Sürecin bu şekilde gelişeceğini bilen Başkan Böcek’in bu filmin yarışma filmleri arasına alınması nedeniyle Tuncer’e tepki gösterdiği ileri sürülmüştü.

 

YARGI SÜRECİNİ BEKLEYECEĞİZ DEMİŞTİ

CHP’li Muhittin Böcek’in Festivalin İdari Koordinatörü Cansel Tuncer’e çıkışıyla birlikte iki kamu personelinin yaşadığı süreci konu alan Kanun Hükmü belgeseli belgeselde yer alan kişilerden birinin yargı sürecinin devam ettiği gerekçesiyle yarışmadan çıkarılmıştı. Festival Yönetmeni Dr. Ahmet Boyacıoğlu tarafından yapılan duyuruda filmin festivalden çıkarılmasıyla ilgili şu ifadeler yer almıştı:

“Festivalimizde, Ulusal Belgesel Film Yarışması bölümüne seçilen ‘Kanun Hükmü’ adlı filmde yer alan bir kişi ile ilgili yargı sürecinin devam ettiği saptanmıştır. Bu nedenle yargıya intikal etmiş bir konuda yargılama sürecini ve tarafsızlığını etkilememek adına filmin bu yılki seçkiden çıkarılmasına karar verilmiştir. Biz; sinemanın bağımsızlığına, sanatçıların fikirlerini özgürce yansıtabilmesi gerektiğine yürekten inanıyoruz. Belgeselde yer alan kişi ile ilgili yargı süreci tamamlandıktan sonra film, Antalya’da gösterilecektir. Kamuoyuna saygıyla duyurulur.”

 

JÜRİ ÜYELERİNDEN İSYAN BAYRAĞI

Kanun Hükmü filminin festivalden çıkarılmasında sonra sanat camiasından tepkiler peş peşe gelmeye devam etti. Kanun Hükmü belgeselinin festivalden çıkarılmasını şaşkınlık ve üzüntü ile karşıladıklarını dile getiren jüri üyeleri, “Filmlerde suç unsuru arayan bu bakışı ve sansür yaptırımının normalleşmesini kabul etmiyoruz. Yıllardır süren Antalya Altın Portakal Film Festivali geniş bir mutabakatla topluma aittir. Demokratik ilkelerden, ifade özgürlüğünden ödün veremez. Bu bağlamda sanatçılar için güvenli bir alan olmaya devam etmesi yaşamsaldır. Jüri üyeleri olarak bizler de meslektaşlarımızla yan yana durmayı görev biliyoruz. Aşağıda imzası bulunan jüri üyeleri olarak, 60. Antalya Altın Portakal Film Festivali'ndeki görevimizi, ‘Kanun Hükmü’ filminin Belgesel Yarışma seçkisine geri alınmasıyla yerine getirebileceğimizi kamuoyuna duyururuz” diyerek rest çekti.

Kanun Hükmü belgeselinin festivalde çıkarılmasıyla ilgili olarak işten çıkarılan ve 9 yıldır hak mücadelesi veren Altın Portakal emekçilerinden açıklama geldi. Altın Portakal emekçileri, sansürden utanç duyduklarını belirterek CHP’li Başkan Muhittin Böcek’e ateş püskürmüştü.

 

YÖNETMEN VE YAPIMCILAR BAŞ KALDIRDI

Tartışma konusu haline gelen Kanun Hükmü belgeselinin festivalden çıkarılması sonrası jüri üyelerinin ardından festivalde bu yıl boy gösterecek filmlerin yönetmen ve yapımcılar festivalden çekilme kararı aldıklarını duyurdu. Yönetmen ve yapımcılar, çekilme kararlarını şu şekilde duyurdu:

"60'ncı Antalya Altın Portakal Film Festivali Ulusal Uzun Metraj, Ulusal Belgesel Film Yarışması ve Ulusal Kısa Metraj Film Yarışması'nda yer alan filmlerin yönetmenleri ve yapımcıları olarak bizler 'Kanun Hükmü' filminin yarışma programından çıkartılmasını, sanatsal ifade özgürlüğüne açık bir tehdit olarak görüyoruz. Özü itibariyle topluma ait olan festivallerin sansüre boyun eğmesinin kabul edilemez olduğunu düşünüyoruz. 'Kanun Hükmü' filmi, Ulusal Belgesel Yarışması'ndaki yerini alana dek filmlerimizle festivalde yer almayacağımızı kamuoyuna saygı ile duyururuz."

 

BÖCEK’TEN ALTIN PORTAKAL’A İHANET

Jüri üyeleri, yönetmen ve yapımcılardan gelen kararlar sonrasında ilk kez sessizliğini bozan CHP’li Başkan Muhittin Böcek, gece saatlerine ivedi bir açıklama yaptı. Kanun Hükmü belgeselinin festivalden çıkarılması kararıyla ilgili konuşan Böcek, konuya müdahil olmayacağını açıklayarak Antalya’yı ve Altın Portakal Film Festivali’ni bir kez daha yüzüstü bıraktı. Böcek yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

“Antalya Altın Portakal Film Festivali, tarihin en zorlu dönemlerinde var olmuş ve filmlerin sınırları aşan tüm duygularına ev sahipliği yapmıştır. İnsanlığın tarih boyunca yanında ve karşısında olduğu ne varsa, sanatla dile getirilmiş olmasına özgürlük olarak bakmıştır. Antalya Büyükşehir Belediyesi geçtiğimiz 4 yıl boyunca; seçici kurulların oluşmasına, jürilerin belirlenmesine, filmlerin içeriğine ve filmlerin kazanıp kazanmaması konusuna hiçbir şekilde dâhil olmamıştır, bundan sonra da olmayacaktır. Daha önceki yönetim tarafından festival kapsamından çıkarılan ulusal yarışma kategorisi, büyük emeklerle ve festivali özüne döndürme inancıyla bizim dönemimizde yeniden festival kapsamına alınmıştır. Bu karar bizim sansüre karşı olan duruşumuzun en net göstergesidir. Son 4 yıldır olduğu gibi, Antalya Büyükşehir Belediyesi filmlerin ve kurulan hayallerin büyümesi için festival süresi boyunca sadece ve sadece ev sahipliği görevini üstlenmektedir. Bu ev sahipliği uluslararası bir festival olan Altın Portakal Film Festivalinin bağımsızlığı ve özgür yapısı için kritik bir öneme sahiptir. Ulusal ve uluslararası faaliyetlerimizle; Antalya'mıza ve sinemaseverlere verdiğimiz sözü tutarak, çalıştığımız her alanda olduğu gibi sinema emekçilerinin gayretlerine daima destek olacağız.  Cumhuriyetimizin 100. yılında Festivalimizin 60’ncı yılını kutlarken Antalya Altın Portakal Film Festivali'ni daha da ileriye götürmek için aynı azim ve kararlılıkla çalışmaya devam edeceğiz.”

 

KRİZ ÇIKARAN BELGESEL GERİ ALINDI

Böcek’in açıklamasının ardından dün sabah saatlerine ise Festival Yönetmeni Ahmet Boyacıoğlu’ndan herkesi şaşırtan ve tartışmaları alevlendirecek bir açıklama geldi. Boyacıoğlu, yaptığı açıklama ile FETÖ terör örgütü propagandası yapılan Kanun Hükmü belgesel yarışma seçkisine tekrar dahil edildiğini açıkladı. Boyacıoğlu açıklamasında, "22.09.2023 tarihinde yapılan duyuru ile 60. Antalya Altın Portakal Film Festivali Ulusal Belgesel Film Yarışması seçkisinden çıkarılan "Kanun Hükmü" adlı belgesel filmde yer alan kişi ile ilgili yargılama sürecinin devam etmediği tarafımızca belgelendiği için filmin yarışma seçkisine geri alınmasına karar verilmiştir" ifadelerini kullandı.

BAKANLIK FESTİVALDEN ELİNİ AYAĞINI ÇEKTİ

Altın Portakal Film Festivali yönetiminin aldığı bu karar sonrası Kültür ve Turizm Bakanlığı devreye girdi. Festivalden çekildiğini duyuran bakanlık tarafından şu açıklama yapıldı: "Türk sinemasının alanındaki en önemli etkinliklerinden biri olan ve 60’ıncısının düzenlenme süreci devam eden Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde, belgesel yarışması bölümünde “Kanun Hükmü” adlı belgesel yer almaktadır. Böylesi önemli bir festivalde, sanatın gücü kullanılarak mağduriyet algısı üzerinden FETÖ terör örgütü propagandası yapılmasına vesile olunması son derece üzücüdür. Bakanlığımız, Aziz milletimizin 15 Temmuz’da verdiği destansı mücadelesinin itibarsızlaştırılması, sanatın provokasyon unsuru olarak kullanılması çabasının bir parçası olmayacaktır. Bu sebeple Antalya Altın Portakal Film Festivali’nden çekilmiş bulunuyoruz. "

 

Kaynak: Llidergazete.com


ETİKET :   sondakikagündemhaber