KURBAN BAYRAMINDA BESLENME VE MUTFAK DÜZENİ
Toplumumuz için manevi değeri büyük olan Kurban Bayramı, ikram edilen kavurma ve şerbetli tatlılarla beslenme düzenimizde değişikliklere neden olur. En önemli özelliği kırmızı et tüketimindeki artış ve öğün saatlerindeki artış ve düzenin değişmesidir. Değişen beslenme düzenine karşı tedbir almazsak sindirim güçlüğü, kabızlık, bulantı, mide rahatsızlıkları, kalp çarpıntısı, tansiyon yükselmesi gibi sağlık problemleri ile karşılaşabiliriz.
Bayram günü kesilen hayvan eti, bekletilmeksizin birkaç saat içinde pişirilerek tüketilir. Ancak yeni kesilmiş hayvanların etlerinde ölüm katılığı denilen sertlik hem pişirmede, hem de sindirimde zorluk yaratır. Şişkinlik, hazımsızlık gibi mide rahatsızlıklarına neden olabileceğinden, bireyler eti 24 saat bekletmeden tüketmemelidir.
KESME TAHTASINDA KESME
Et hazırlamada kullanılan kesme tahtalarında çapraz kontaminasyon olmaması için çiğ sebze ve meyveleri aynı kesme tahtalarında doğrama işlemi yapılmamalıdır. Çünkü pişmemiş etteki bazı mikroorganizmalar kesme tahtaları ve bıçaklarla diğer besinlere geçerek insan sağlığını tehdit edebilmektedir.
SAKLAMA KOŞULLARI & ETİKETLEME
Parçalara ayrılmış eti temiz kaplara koyun. Ardından güneş görmeyen serin bir yerde 8-10 saat dinlendirin. Dinlendirmeden pişirilen et hem zor pişecek hem de sindirim sorunlarına sebep olacaktır.
Etin sıcaklığı düştükten sonra buzdolabına koymalısınız. Kurbanlık etinin dayanma süresi buzdolabı koşullarında ortalama 3 -4 gündür. Kıyma haline getirilen etler için bu süre 1 -2 gün kadardır. Doğru saklama yöntemlerinin kullanılması ile hem besin öğelerinin kayıpları en aza indirilmiş olacak, hem de mikroorganizmaların çoğalması engellenecektir.
Etler; kıyma, kuşbaşı gibi küçük parçalara ayrılıp, tek pişirimlik miktarlara bölünüp, buzdolabı poşetlerine koyularak buzdolaplarının buzluk kısmında veya derin dondurucuda saklanmalıdır. Buzdolabında -2 santigrat derecede 1-2 hafta, derin dondurucuda ise -18 santigrat derecede daha uzun sürede saklanabilmektedir. Eğer eti aldıktan sonra 1-2 gün içinde tüketmeyecekseniz et paketini sarıp derin dondurucuya koyun ve üzerine paketlediğiniz tarihi yazın. Et paketlerinin üzerine yazan saklama talimatlarına uyun. Eğer dolaba ne zaman koyduğunuzu hatırlamıyorsanız eti çöpe atın!
(Devamı yarın; pişirme tekniği ve et tüketimi)