MHP listeleri 7 Nisan’da belli olacak

Siyasi partilerde 14 Mayıs trafiği yoğunlaşıyor.

Milletvekili adaylığı için başvuru takviminin sona ermesiyle artık gözler, 9 Nisan tarihine çevrildi.

Partiler, ülke geneli için belirledikleri 600 adayı, o güne kadar Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) bildirecek.

Bu zaman zarfında çeşitli kulisler, iddia, varsayım ve çıkarımlar basına yansımaya devam edecek.

Daha önceki yazılarımda da ifade ettiğim üzere bu seçimde kesinleşmemiş ve doğrulanmamış bilgi aktarımında bulunmayacağım.

Fısıltılarla kulaktan kulağa yayılan bir takım isimleri gündeme getirmeyeceğim. Ama izlenim ve gözlemlerimi yazmaya devam edeceğim.

Bursa’da tüm partiler açısından oluşturulacak listenin belirleyici bir rol üstleneceği açık.

AK Parti açısından sahada Cumhurbaşkanı Erdoğan’a oy verme konusunda çok büyük tereddüt yok. Yani kararsızların Erdoğan’dan çok vekil adaylarına baktıklarını ifade etmeliyiz. Eğer nitelikli ve kaliteli bir liste ile çıkarsa Bursa’da AK Parti’nin eli rahatlar. Özellikle de dışarıdan değil içeriden güçlenen bir liste beklentisi yüksek...

CHP açısından da aynı denklemin söz konusu olduğu söylenebilir. Ön seçimsiz aday belirleme sürecinin sahada biraz endişeye neden olduğu belli. Özellikle ittifak kontenjanı söylentileri bir takım partililerde tedirginlik olarak göze çarpıyor. Bölge ve mezhep temelli bir yaklaşımla aday belirleme sürecinin işletilmesi durumuna da tepki duyuluyor...

İYİ Parti açısından işler biraz daha karışık. İçinde bulundukları ittifakın Cumhurbaşkanı adayına oy verme eğilimi düşük. Ağıralioğlu’nun çıkışı sonrası parti içi kaynamalar hissediliyor. Ancak şimdilik kopmaya meyilli ipleri liste umutları bir arada tutuyor. Şayet parti örgütü listelerden memnun kalmazsa İYİ Parti’de beklenen kopmalar başlar. İYİ Parti’nin Bursa’da işi zor...

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP), Bursa’da tüm partiler için çalkantılı geçen bu liste sürecini en az hasarla atlatacak partilerin başında geliyor. Aday isimleri açısından değil ama vekil sayısı sonuçları açısından MHP, Bursa’da sürpriz yapma potansiyeli taşıyor.

***

Cumartesi akşamı MHP teşkilatının önde gelen isimleri Merinos’ta düzenlenen iftar programında bir araya geldi.

MHP Genel Sekreteri ve Bursa Milletvekili İsmet Büyükataman, programda teşkilatlara seslendi.

Genel Sekreter Büyükataman, MHP’nin 7 Nisan Cuma günü ülke geneli için 600 milletvekili adayının isimlerinden oluşan listeyi Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) teslim edeceğini duyurdu.

Konuşmasında “Bursa’da 1’inci ve 2’nci bölgeden toplan 56 arkadaşımızın aday adaylığı müracaatı oldu” bilgisini paylaşan Büyükataman’ın şu ifadeleri dikkat çekti:

“MHP’ye 1 haftalık süre içerisinde yaklaşık 4 bin 600 civarında aday adaylığı başvurusu yapıldı. Bu müracaatlar içerisinde önemli bir kısmı yurt dışından olmak üzere planlı ve organize, bir takım bölücü örgütlerin, FETÖ dahil olmak kaydıyla bir takım organizasyonların MHP aday adaylığı sürecinde özel bir gayretinin olduğunu gözlemledik. Bütün bunları yakinen takip ettik. İnceleyip irdeledik.”

14 Mayıs gündemi içerisinde bugüne kadar MHP dışında hiçbir partiden bu hassasiyete ilişkin bir ifade duymadık. Oysa biliyoruz ki bu örgütler her yolu deniyor. Sanırım onlar bu sızmalara alışık...

MHP Genel Sekreteri İsmet Büyükataman, 14 Mayıs’ın diğer seçimlerden farklı olduğunu vurgularken şunları söyledi:

“Önümüzde tarihi ve kritik bir süreçte idrak edilecek bir seçim var. Ama daha da önemlisi Türkiye olarak 6 Şubat’ta muhatap olduğumuz 11 ilimizi kapsayan binlerce vatandaşımızın kaybına ve yine binlerce vatandaşımızın yaralanmasına sebebiyet veren bir büyük felaket yaşadık. Cumhur İttifakı ve MHP olarak bizim önceliğimiz, 14 Mayıs’ta yapılacak olan seçimlerden daha önemli olarak deprem bölgesinin imar ve ihyasıyla alakalı vatandaşımızın yaralarının sarılmasıdır.”

Deprem dolaysıyla seçim çalışmalarında kamu vicdanını rahatsız etmeyecek nezaket ve hassasiyetin dikkate alınacağını vurgulayan MHP Bursa Milletvekili İsmet Büyükataman, teşkilatları uyardı: “Özellikle ilçe başkanlarımızdan hassaten istirhamımdır. Bu nezaketi asla göz ardı etmeyelim. Asla bu gerçeği biran olsun hatırdan uzak tutarak kendimizi çok yoğun bir seçim atmosferine kaptırıp kamu vicdanında tartışılacak bir takım hususlara kapı aralamayalım.”

***

“Önce ülkem ve milletim sonra partim ve ben...”

Türk milleti bu yaklaşımın ne demek olduğunu iyi anlamalı. Önünü ardını çok iyi düşünmeli...

Hele ki içinde bulunduğumuz şartlar dahilinde öle öle var olduğumuz bu toprakların bize altın tepside sunulmadığını, tarihimizin bir mücadele, çaba ve gayret içerdiğini artık bihakkın içselleştirmeliyiz.

Programda Türkiye’nin varlığına ilişkin bölgedeki tehditlere vurgu yapan MHP Bursa Milletvekili M. Hidayet Vahapoğlu’nun şu sözleri dikkat çekti:

“Teröre destek veren devletler, 1980 ve 90’lara kadar kara listedeki devletlerdi. Bugün dünyanın en büyük devleti diye bilinenler terörün doğrudan destekçisi oldular...”

Geçmişin gizli kapaklı hesapları artık çarşaf çarşaf ifşa olmuş durumda...

Bölücü terör örgütü pkk ve onun Irak ile Suriye’deki uzantılarının oluşturdukları terör koridorunda devletleşme rüyası deşifre oldu.

Emperyalist güçlerin donattığı ve hatta helikopter dahi tahsis ettiği bu büyük tehdidi nasıl alt edeceğiz?

Sayın Vahapoğlu hatırlattı, Türkiye’de 15 Temmuz hain darbe girişimi oldu ardından 45 gün için bu bölücü yapı Irak ve Suriye’nin kuzeyinde harekete geçti.

Neyse ki Şanlı Türk Ordusu TSK, peş peşe operasyonlarla bölgede oyunu bozdu.

Özellikle de Cumhur İttifakı ile 15 Temmuz’dan bugüne ülke için ülkü anlayışında birlikte hareket terörü bitirme noktasına getirirken kurulan tuzaklar bir bir boşa çıkarıldı.

Şimdi yenileri 14 Mayıs’ı kolluyor...

Onlar da boşa çıkacak!