Geri

“Milli ekonominin temeli Ziraattır”

Zootekni Federasyonu Gençlik Kolları Başkanı Abdullah Berk Akkaş, milli tarımın güçlenmesinde ziraatın önemli olduğuna vurgu yaptı.

17:57:47 | 2023-01-10



Haberi Sesli Dinle

Tarımsal Eğitim ve Öğretimin 177. yılı dolayısıyla açıklamada bulunan Zootekni Federasyonu Gençlik Kolları Başkanı Abdullah Berk Akkaş, Türk tarımının her geçen yıl güncellenerek güçlendiğinin altını çizdi. Son yıllarda ülkeler arası mücadelenin enerji kaynakları alanından hızla çıkarak, su ve gıda gibi temel besin kaynaklarına yöneldiğinin gözlemlendiğine vurgu yapan Başkan Akkaş, “Covid-19 pandemisi ile bu yönelim kendini net bir şekilde ortaya koymuştur. Bu nedenle Ziraat Fakültelerinin öneminin gıda, tarım ve hayvancılık alanında nitelikli ve kaliteli işgücü talebinin karşılanmasına yönelik gereken çalışmalar önemini bir kat daha arttırmaktadır. Gazi Mustafa Kemal Atatürk de 'Milli ekonominin temeli Ziraattır' sözü ile tarım sektörünün ülke ekonomisindeki önemine ve katkısına daha ilk günlerden vurgu yapmıştır” değerlendirmesinde bulundu.

İSTİHDAMIN ÖNEMLİ KAPILARINDAN

Türk çiftçisinin tarımsal gelişmeleri yakından takip etmesi gerektiğini belirten Akkaş, “Günümüzde de tarım sektörü istihdam ve ihracat olanağı sağlama, üretim değeri oluşturma, gelir kaynağı ve endüstriye ham madde sağlama ve ulusal beslenmeye katkı sağlama gibi pek çok temel konuda dünyadaki stratejik önemini korumaya ve arttırmaya hızla devam etmektedir. Bu nedenle, küreselleşen dünyada gelişimini sürdüren tarım sektörünün dikkatle izlenmesi, desteklenmesi ve taşıdığı önem nedeniyle rekabet edebilirliğinin sağlanması gerekmektedir. Bu noktada tarım sektörünün 'bilimsel bilgi temeline dayalı' olması önem kazanmaktadır” ifadelerini kullandı.

ÇİFTÇİNİN GELİRİ YÜKSEK OLMALI

Türkiye’nin en çok tarımsal faaliyetin yapıldığı ülkeler arasında olduğunu kaydeden Akkaş, “İklim özellikleri, zengin ürün çeşitliliği ile ülkemizin hem güvenli gıda ihtiyacı karşılanmakta hem de ülkemiz insanlarına daha kaliteli ve temiz gıda sağlama imkânına sahip bir ülke potansiyeli göstermektedir. Ülkemizin coğrafi ve toprak yapısı ile ekolojik özelliklerinden kaynaklanan ürün çeşitliliğinin yanı sıra, canlı hayvanlar ve hayvansal ürünlerdeki değişim, her şeyden önemlisi yetişmiş işgücü bakımından yüksek potansiyele sahiptir. Biz bir taraftan tarımsal üretimimizi büyütürken, bir taraftan da tarımsal sanayimizin katma değeri yüksek üretim yapan içeriğe kavuşturmalıyız. Bu anlamda, tarımsal eğitimin niteliği ve kurumsal kültürü büyük önem taşımaktadır. Amaç, üretimi kaliteli kılmak ve daha az alanda büyük üretim gücü yakalayabilmek ve çiftçilerimizin gelir seviyesini daha da yükseltmektir” şeklinde konuştu.


ETİKET :   ziraattarımekonomi