Milli irade tecelli oldu
Evet, milli irade tecelli oldu. Ben bu yazıyı yazarken Cumhurbaşkanı belli değildi. Ama siz bu satırları okurken 13’ncü Cumhurbaşkanı kesin olmayan sonuçlara göre belli… Evet, çok büyük bir yanılgım olmazsa ben yeni Cumhurbaşkanını tahmin ediyorum. Ama siyasi ahlak gereği seçim yasakları süresince bu yazıyı yazdığım için isim vermeyeceğim.
Ancak muhalefet bugün seçim ciddiyetini sulandırmak için çok çaba sarf etti. CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu seçimlerden bir gün önce olay yaratacak bir paylaşımda bulundu.
Yaptığı sosyal medya paylaşımında Kaftancıoğlu, şunları söyledi: "Tüm sandık başkanları, görevlileri ve müşahitler: Kolluk kuvvetleri 142 belgesinin orijinali(ıslak imzalı) ile oy kullanabilirler ve belgeyi sandık başkanına teslim etmek zorundadırlar! Belgeyi çok dikkatle inceleyin. Fotokopi ya da başka bir belgeyle sandığınızda oy kullanmak isteyen olursa asla izin vermeyin.
Yakaladığınız olduğunda tutanak tutun. Okul avukatınızla görüşüp hızlıca kişi hakkında suç duyurusunda bulunmayı ihmal etmeyin. ‘Suratına da tükürebilirsiniz’ diyeceğim ama tükürüğünüzü ziyan etmeyin. Utanması olmayan ahlaksız yapar bunu zira."
Kaftancıoğlu’nun bu açıklamasına Bakan Soylu çok ağır karşılık verince, Kaftancıoğlu geri adım attı ama bu haddini aşan terbiyesiz paylaşım tarihe not olarak düştü. Muhalefetin tüm uğraşına rağmen seçimler çok sakin bitti.
Oyunu İstanbul'da kullanan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, 600 binden fazla güvenlik görevlisiyle önlem alınan seçimlerde herhangi bir güvenlik sorunu olmadığını belirtti.
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, “Türkiye'de herhangi bir güvenlik problemi olmamıştır. 601 bin 251 personelimiz, polisimiz, jandarmamız, sahil güvenliğimiz ve güvenlik korucumuz bu seçim için görevlendirilmiştir. Eğer bir kimlik kartı ihtiyacı söz konusuysa bugün de nüfus idarelerimiz açıktır" dedi.
Bu arada İçişleri Bakanlığı Güvenlik ve Acil Durumlar Koordinasyon Merkezi (GAMER), seçim harekat merkezi olarak görev yaptı. 81 ildeki tüm gelişmeler bu merkezden canlı olarak takip edildi. Emniyet Genel Müdürlüğü’nde de güvenlik merkezi kuruldu. 81 ile video konferansla canlı bağlantı sağlandı. Helikopter, İHA ve dronlarla çekilen görüntüler anlık merkeze aktarıldı.
Sosyal medya platformları üzerinden olası dezenformasyon, “seçim suçları” ile “provokatif paylaşımları” takip etmek amacıyla da “bilişim suçları ile mücadele ekipleri” görevlendirildi. Sosyal medya platformlarında suç unsuru tespit edilen paylaşımlarda bulunan kişilerle ilgili anında adli-idari işlemler başlatıldı.
İçişleri Bakanlığı, tüm gücüyle seçimin olaysız geçmesi için sahadaydı. Allah’a şükür ki seçimler birkaç münferit olay dışında güvenlik içinde tamamlandı ve demokrasinin gereği olan seçimler şaibesiz gerçekleştirildi.