‘Muhtar bile!’

Bir zamanlar küçümseniyordu.

Mühürcü başı görülüyor ve hatta ‘bugün artık ne gerek var!’ deniliyordu.

Oysa seçimle göreve gelenler arasında halk iradesinin bir şahısta tecelli ettiği tek makam muhtarlık.

Diğer tüm seçimli makamlarda parti, ideoloji veya lider faktörü bulunuyor çünkü.

Bu yönüyle muhtar, halkıyla ve yöresiyle ilgili dertleri olan kişiydi.

Her ne kadar elitist bir tavırla önemsizleştirilmeye uğrasa da muhtar, millet ve memleket için gönüllü bir neferdi.

Ve tüm olumsuzluklara rağmen o gönüllü ordusu, bu kurumu muhafaza etti.

Bugün ise muhtarlık, itibar bağlamında altın çağına yükseldi.

Hiş şüphesiz, muhtarlar bu seviyeyi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a borçlu…

Muhtarlara ödenek bağlanması, fiziksel imkânlarının ve nüfuz alanlarının genişletilmesi Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın onlara verdiği önemin bir sonucu olarak sahaya yansıdı.

Gönüllülükten ödenekli muhtarlığa geçiş farklı bağlamlarda tartışmalara konu olabilir. Ama esas olan en demokratik yoldan milleti temsil etme yetkisini alan muhtarın hak ettiği saygınlığa erişmesidir.

Her ne kadar dijitalleşmeyle e-devlet üzerinden sağlanan kolaylıklar vatandaşın belgelemede muhtara ihtiyacını azaltsa da kurumun önemini yaşadığımız büyükşehir şartlarıyla yorumlamamak gerekir.

Özellikle kırsalda muhtarlarımızın vatandaşın talep ve şikâyetlerine aracı olduğunu kabul etmeliyiz.

Her ne kadar birileri her muhtara bir sekreter vererek işsizliği çözmek gibi mucizevi fikirleriyle bu alanı istismara yeltenmiş olsa da Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın muhtarlara verdiği önemin kaynağının millete ulaşmak olduğu anlaşılıyor.

Dün gerçekleşen 53’üncü Muhtarlar Toplantısı’nda da Sayın Cumhurbaşkanımız, bu görüşü güçlendiren ifadelere imza attı ve muhtarlık konusundaki fikirlerini tekraren açıkça ortaya koydu:

Niçin bu kadar yakın irtibat halindeyiz, çünkü muhtar bu ülkenin yönetim piramidinin temelidir. Sırt sırta verinde 85 milyona en iyi şekilde ulaşabileceğimizi biliyoruz. Bize bu konuda her desteği veriyor muhtarlarımız. Biz de muhtarlarımızı her alanda destekledik. Büyükşehir belediyelerinde muhtarlık işleri dairesi ihdas ettik. Maaş ve diğer özlük haklarını münasip seviyeye getirdik.

Vatandaşlar arasındaki bağın sağlıklı olmasını muhtarlarımız temin ediyor. Muhtarlık kurumunun yeniden ele alınması gerekiyor. Lağvedilmesi ile ilgili önerilere katılmıyoruz. Pek çok vazife üstlenen muhtarlarımız hem şehirde hem kırsalda gerekli. Teknolojideki gelişmelerle muhtarlarımızın işlevlerinin yeniden düzenlenmesi düşünülebilir.

Muhtarlarla aramıza kimseyi sokmayacağımızı söyledik. Muhtarlarımız bizim temsilcilerimizdir. Onları kimseye ezdirmeyiz, kimseye istismar ettirmeyiz.

İçişleri bakanımıza talimat veriyorum, muhtarlıklarımızın yeniden yapılandırılması için çalışmaları mutlaka gündeme alalım.

Vatandaşlarımızın, muhtarlarımızın, belediye başkanlarımızın, valilerimizin, bakanlıklarımızın görüşlerini alarak çalışmayı yapalım. Biz buralara muhtar bile olamaz manşetlerini çiğneyerek geldik.

Bizi namertlere değil, muhtarlarımıza sorun. Milletimize sorun, aklını vicdanını kiraya vermemiş herkese sorun, diyoruz. Size en doğruyu onlar söyleyecek.

2024'te 51 ilimizde daha 179 muhtarlık hizmet binamızın yapımına başlıyoruz. Muhtarlık kurumu bizim idari sistemimize mahsus bir yapıdır. Vatandaşlarımızla belediye ve valilik arasındaki bağın sağlıklı ve sürdürülebilir olmasını muhtarlarımız sağlıyor.”

Bakınız toplumsal roller açısından muhtarlığın bugün ulaştığı seviye çok önemli ve bunun korunması gerekir.

Muhtarlarımızın da kendilerinin imtiyaz alanını genişleten ve saygınlık kazandıran Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kıymetini bilmesi gerekiyor.

Hem aldıkları maaşın hakkını vermek hem de kendi saygınlıklarını muhafaza etmek için devletle millet arasındaki köprü olma vazifesini eksiksiz yapmaları, toplumsal huzura ve gelişime hizmet edecektir.

Belki bizlerin günlük hayat pratiklerinizde bir yeri yokmuş gibi görünen muhtarlık kurumu, bazı yerlerde iş bulma kurumu gibi çalışıyor bazı yerlerde sosyal yardımların merkezi oluyor.

Bazı bölgelerde terörle bazı bölgelerde uyuşturucuyla mücadelenin içinde bulunuyor. Yine mahallelerinin nüfus büyüklüğü itibarıyla milletvekillerinden daha fazla oy almış muhtarlar var.

Yeniden yapılanma konusunun da yine muhtarlık kurumunun gelişimine vesile olacağına veya olması gerektiğine inanıyorum.

Tabi öncelikli ödev, muhtarlara düşüyor.

Saygıyla…