GESİAD Başkanı Murat Kaya: "Sorun işsizlik değil işçisizlik"

Bursa Genç Sanayici İş İnsanları ve Yöneticileri Derneği Başkanı Murat Kaya, “Üniversitelerin yanı sıra meslek Liselerini de çok önemsiyoruz. Meslek liseleri memleket meselesidir. Bizim işsizlik diye bir sorunumuz yok. İşçisizlik sorunumuz var. Elimizden geldiğin meslek liseli öğrencilere dokunmaya çalışıyoruz. Meslek Liseleri iş insanları sayesinde hep el üstünde tutuluyor” dedi.

Lider Haber TV’de Neslihan Çelik Alkoçlar’ın hazırlayıp sunduğu Nesli Yaşam’ın konuğu Bursa Genç Sanayici İş İnsanları ve Yöneticileri Derneği Başkanı Murat Kaya oldu. Sözlerine derneğin kısa bir tanıtımıyla başlayan Kaya, Bursa Genç Sanayici İş İnsanları ve Yöneticileri Derneğimiz 1. dönem başkanı olduğunu ifade ederek, “Aslına bakarsanız 13. dönemde de başkandım. Pandemiye denk geldiği için bir dönem daha teveccüh gösterdi arkadaşlarım. Bizler 1991 yılında kurulmuş olan bir derneğiz. Biz bu derneği bir okul olarak adlandırırız. 30. yılımızı kutluyoruz. GESİAD 2 tane federasyon ve 2 tane de konfederasyona bağlıdır. Bunlardan bir tanesi Marksifed Federasyonu vasıtasıyla benim de yönetim kurulu üyesi olduğum konfederasyon. Bir tanesi de MOGİFED federasyonu vasıtasıyla Türkiye Genç İş Adamları Konfederasyonudur. Şu anda gelmiş olduğumuz konum itibariyle üye sayımız 196’dır. Üyelerimizin yanında 26 bin istihdam sayımız 12.8 milyar Türk lirası ciromuz 780 milyon dolara yakın ihracat hacmimizle Bursa ve Türkiye ekonomisine önemli katkı sağlamaktayız. Sektörlerimize değinecek olursak otomotiv başta olmak üzere tekstil, mobilya, gıda sanayi sektörü var. Kısacası hizmet sektörü diye adlandırabilirim” dedi.

TERCİH GESİAD OLUYOR!

GESİAD'ın projeleriyle ile ilgili de konuşan Kaya, “Geleneksel hale getirmiş olduğumuz sinenji toplantıları çok anlamlı buluyorum. Sinaj toplantılarımızı tekrar yeni dönemle birlikte gerçekleştirdik. Son olarak Acar Baltaş psikolog doktor, Profesör Acar Baltaş hocamızı ağırladık. Network toplantılarımız var. Malum bu pandemi sürecinde boş durmadık. Sürekli üyelerimizin nabzını tuttuk aslında. Birkaç anket site gerçekleştirdik. Iş yeri ziyaretlerini gerçekleştirdik. Şimdi de  grup olarak toplanıyoruz. Daha sonra Ankara ziyaretimizi gerçekleştirdik. Basına sanayi ve teknoloji bakanımız Sayın Mustafa Varank başta olmak üzere Büyük Millet Meclisi'mizde sırasıyla Cumhuriyet Halk Partisi, İYİ Parti ve AK Parti Bursa milletvekilleriyle istişarelerde bulunduk.  Tabii yeni üye katılımlarımız devam ediyor. GESİAD'a teveccüh devam ediyor diyebilirim” ifadelerini kullandı.

Meslek liselerini çok önemsiyoruz

GESİAD’ın üniversite işbirliği çalışmaların da değinen Kaya, üniversite- sanayi işbirliğini çok önemsediklerini belirterek, “Üniversitelerin yanı sıra Meslek Liselerini de çok önemsiyoruz. Meslek liseleri memleket meselesidir. Bizim işsizlik diye bir sorunumuz yok. İşçisizlik sorunumuz var. Elimizden geldiğin meslek liseli öğrencilere dokunmaya çalışıyoruz.  Milli Eğitim Müdürlüğü'yle birlikte başlatmış olduğumuz bir şimdi bir çalışmamız var. O da hayata geçecek yakın zamanda. Düz liselerle de işin içine katarak ve meslek liseleriyle birlikte bir çalışma yapıyoruz. Onun dışında üniversite sanayi iş birliğini az önce söylediğim gibi önemsiyoruz. Zaman zaman burslarımız oluyor. Devam eden burslarımız var. Tamamlanmış burslarımız var. Tabii şu anda Bursa'da Uludağ Üniversitemizin yanında Bursa Teknik Üniversitemiz var. Bir de üçüncü üniversitemiz açıldı. Mudanya Üniversitesi. Bizler iş insanları olarak ne kadar çok iyi iş yerlerinizi açabilirsek ne kadar çok öğrencileri buraya adapte edebilirsek öğrencilerin de gelecek kaygılarını ortadan kaldırmış olacağız. Çünkü illa bir teknik adam gözüyle bakmanın anlamı yok. İlla bir mühendis anlamıyla bakmanın anlamı yok. Her branştan çıkan her bölümden çıkan öğrencileri iyi değerlendirmemiz gerekiyor. Tabii bunun yolu da ilkokul, ortaokul, lise ve üniversite olarak sıralanması gerekiyor. Ya bununla ilgili güzel çalışmalarımız var ve devam edecek. Meslek Liseleri iş insanları sayesinde hep el üstünde tutuluyor. Bugün gittiğimiz zaman Bursa'daki meslek liselerine baktığımız zaman çoğu fabrikamızda olmayan teknoloji oralarda var.  Biz oraları sahipsiz hiç bırakmadık. Hep sahiplendik. O yüzden orada okuyan talebelerimizin de onun farkına varması çok önemlidir” şeklinde konuştu. 

BAŞARI HİKÂYESİ YAZMA MÜCADELESİNDEYİZ

Ankara’da gerçekleştirdikleri ziyaretlerle ile ilgili de konuşan Kaya, “Bizler her zaman istikrardan yana olduk. İstikrardan yanayız. yeni bir başarı hikayesi yazma mücadelesindeyiz. çünkü ülkenin bu moral motivasyona ihtiyacı var.  Zorlu geçen bir pandemi süreci ve 2021’in ikinci yarısında başlayan kırılganlık var. Önce kur dalgalanmaları ardından yaşanan enerji krizleri ve son olarak fiili savaş, global tedarik sorunları, enflasyon ve fiyat artışları. Özetle ilk yarı tüm dünya ve Türkiye'de zor geçti. Temennimiz asıl sorunuza gelmeden önce temennimiz yılın ikinci yarısında bu sıkıntıların geride kalması. Umudumuzu yitirmiyoruz, umutluyuz. Tabii bu pandemiden de bu saymış olduğum konu başlıklarından yola çıkarak bizler üreten kesim istihdam sağlayan kesim katma değer sağlayan kesim ve ihracat yapan kesim olarak bizlerin desteklenmesi yönünde biz her zaman telkinde bulunuyoruz. Konuşuyoruz. Çünkü üretim sevdalılarıyız. Bu müesseselerin yaşarken büyüyerek farklı lokasyonlara yayılması gerekiyor. Buradan Bursa ve Türkiye kazançlı çıkar. Bizler bu desteklenmemiz gerektiği konusunda, hususunda gerekli istişarelerde bulunduk. Bizim çantalarımızda bulunan ana tema buydu.  Yani dosyanın büyük klasör kısmı pandemi ve sonuçlarıyla ilgiliydi. Çünkü şimdi bir örnekleme yapmak gerekirse bugün gelmiş olduğumuz konum itibariyle banka kredileri. tüm işletmelerin ihtiyaç duyduğu bir konudur. Bu ihtiyaç şu anki kredi yüksekliği inanılmaz büyük bir sorun Ve bununla ilgili belli başlı görüşmelerimiz oldu ve bunun dışında programın başından bugüne kadar almış olduğumuz hep biz isteme taraftarı değiliz bizler ne yapabiliriz? Bizler ne verebiliriz? E tabii bunlar da klasöründe ikinci dosya kısmıydı. O yüzden bunlarla ilgili görüşmelerimizi yaptık. Özellikle sayın Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Sayın Mustafa Varank, kendisi de sivil toplum kuruluşlarından gelmiş olduğunu beyan etti. ve sivil toplum kuruluşlarının buradaki öneminden yola çıkarak bizlere Bursa'nın çok iyi gittiğini ve iyi yönde, iyi yolda olduğunu ve elinden gelen desteği vereceğini söyledi. Onun haricinde milletvekillerimizle yaptığımız görüşmelerde onlar da notlarını aldılar. O notlar ben inanıyorum ki yakın zamanda bizler cevap olarak değil yapılanlarla bunu göreceğimizi umut ediyorum” diye konuştu.

Kolektif çalışma başarıyı getirir

Türkiye’deki yatırımların ve kolektif çalışmaların önemine de değinen Kaya, “Kolektif bir beraberlik sağlamak kolektif çalışmayı önermek de önemli. Farklı pozisyonlar, farklı yani az önce söylediğim gibi bir örnekleme yaparsam bir mühendis bir iktisatçı değil mi? Bir hukukçu bir muhasebeci. Bunların bir araya gelmesi çünkü bizim Bursa özellikle Bursa'ya baktığımız zaman Bursa sanayimiz ilk kurulan tesisler hep çok ortaklıdır. Orada tek bir hata vardır. Hepsi ya mühendistir hepsi işte iktisatçıdır. İktisadi idari bilimler, fakültesi mezunudur. Hiçbir araya bu iki taraf bir araya gelmemiş. Şimdi günümüzün biliyorsunuz artık bilişim sektörü ön planda. İşte yazılımı, donanımı, dijitalleşme gibi. Geçenlerde bir arkadaşım bir örnek verdi. Bir ortamdayız. Dedi ki ya birisine sordum dedi büyük bir iş adamı arkadaşıma sordum dedi. Bundan sonra ne yapabilirim? Yani hangi yöne lazım? Hangi yatırım yapmak lazım? O farklı bir şey söylemiş olur. İstediğim şey şu olabilir. O ortamda işte bir mühendis bir arkadaşımız vardı. Onunla da konuşuyoruz. Aaa var dedi. Bizim ülkemizde şu an dedi. Teknolojiyi geliştirme merkezlerinde en şeyi bu. Bu yönde herkes ve şey yapılıyor. Ben orada biraz daha belki basite indirgemiş bir haliyle. Üretiliyor mu dedim. Üretim yok dedi. Yazılımı, donanımı yapılıyor. Yurt dışına satılıyor. Biz niye üretmiyoruz? Aslında o duayen iş adamının söylediği o değil.. Üretmek ama biz üretmiyoruz. Fikri satıyoruz Herkesin bir fikri var. Ama onu üretim aşamasına getirebilmek ana meziyet zaten orada. İşte o yüzden yeni gelen genç kuşak bizden sonraki genç nesil her yerde dile getiriyorum. Kolektif çalışmayı başarmamız gerekiyor. Kolektif çalışmayı başarabilirsek bizim önümüzde hiçbir engel yok” dedi.