Mustafa Bozbey: "Hesabını soracağız!"

Geçtiğimiz hafta yaşanan ‘sağanak’ krizini gündemine taşıyan Başkan Bozbey, tıkanan Odunluk Metro İstasyonu hakkında sorumlunun kendisi olmadığını kaydederek, “Bunun sorumlusu kimse hesabını soracağız” dedi.

Erkan Şen/ Lider Bursa

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Haziran Ayı Genel Değerlendirme Toplantısı'nda önemli açıklamalarda bulundu. Geçtiğimiz hafta sağanak nedeniyle yaşanan sıkıntıları mercek altına aldıklarını kaydeden Başkan Bozbey, Odunluk Metro İstasyonu’nda yaşanan su baskınının teknik bir problem nedeniyle gerçekleştiğini savunarak, “Kim sorumluysa bunun hesabını verecek. Belediye teknik personeli ve İMO konu hakkında rapor hazırladı. Bu rapor ışığında araştırmalarımızı yapacağız. O aksaklık birçok Bursalının ulaşımını da olumsuz etkiledi” değerlendirmesinde bulundu.

Mudanya, Gemlik, Küçükkumla ve Tirilye olmak üzere Körfez ulaşımını canlandırmak adına harekete geçtiklerinin bilgisini paylaşan Başkan Bozbey, “Vatandaş Mudanya'da araçlarını park ederek belirlenen saatlerde Gemlik ve Kumla'ya rahatça gidebilecek. Mavi Şehir gibi olmayacak, belirli hatlara seferler yapmayı düşünmekteyiz" ifadelerini kullandı.

Esnafın şehrin belkemiği olduğunu söyleyen Başkan Bozbey, yaya haklarına saygılı olunması gerektiğine vurgu yaparak şu uyarıda bulundu: “Esnafımıza sesleniyorum! Kaldırım ve yaya yolu işgaline son verelim. Şehir estetiği için elinizi taşın altına koymalısınız. Belediye olarak gerekli desteği de size veririz. Bursa esnafı kapısının önünü her zaman temiz tutmalı.”

Terminalde bulunan ‘Diyanet Mola’ ile ilgili açıklamada da bulunan Bozbey, “Din konusu hassas. Öncelikle sosyal medyadan yazan siyasilere söylüyorum; kimse benim inancımı sorgulama cesaretini kendinde göremez. Orada yaşananları biliyor musunuz? İyi niyetle başlanmış ancak daha sonra farklı durumlar olmuş. Esnaf da memnun değil ve müftülüğümüzle iletişim halindeyiz. Farklı bir lokasyonda bu hizmetin devam etmesini istiyoruz zaten. Konu çok farklı yerlere geldi. Terminal bizim yüzümüz ve oraya bir düzen vermek istiyoruz. ‘Diyanet Mola’ olayı yanlış söylemlerle abartıldı. Hiçbir siyasiye bu hassas konuyu istismar etmesini yakıştıramıyorum” diye konuştu.

Sivrisinek ilaçlamasını 5 kat arttırdıklarının altını çizerek, dronlar aracılığıyla ulaşılamaz noktalara müdahale ettiklerini dile getiren Bozbey, “17 ilçede 2900 adet karasinek üreme noktasında ilaçlama yaptık. 160 bin adet sivrisinek üreme noktasına ise biyosidal ile müdahale ettik. Uludağ Üniversitesi yerleşkesine sıçrayan yangında binlerce çam ağacı kül oldu maalesef. Bu yangının ardından hep birlikte Bursa'da ağaçlandırma kampanyası başlattık. Kaybettiğimiz her bir ağacın yerine yenilerini dikebilmek için 5890 adına bir fidan dikme çağrımıza belediyemize bağlık şirketler de karşılık verdi. Bursa'da çeşitli kurum ve kuruluşlar bu kampanyaya katılmaya başladılar ve kampanya da büyüdü. Tarım ve Orman Bakanlığı'na yapılması gereken bağış çok önemli; IBAN numarası da web sitemizde yazmakta. İlgili kurum ve kuruluşlar Orman Bakanlığı'na bu katkıyı yaptıklarında o kurumlar adına ormanlarımızda özellikle de Bursa'da yanan o ormanlarımızı tekrar yeşerteceğiz. Vatandaşlarımız ormanlar ve mesire alanları konusunda dikkatli olmalı” şeklinde konuştu.

Bursa Büyükşehir Belediyesinin mali durumuyla ilgili de açıklamada bulunan Başkan Bozbey, “Borç yiğidin kamçısıdır” dedi ve ekledi: “Borcu nasıl azaltabilir, hizmet edebiliriz ve yapacağımız tasarruflarla Bursalıları gülümsetebiliriz, bunun peşindeyiz. Bursa güçlü bir şehirdir. Her sorunu çözebilecek bir ekibimiz var. Kimse merak etmesin. Geçtiğimiz ay mali disiplin ve verimlilik konusunda önemli adımlar attık. Denetimlerde tespit ettiğimiz eksiklere karşı hızla önlemler aldık. Şeffaf bir mali yapı oluşturup halkımızın bir kuruşunun dahi yerinde kullanıldığından emin olunmasını hedeflemekteyiz. Attığımız her adımda mali disiplin ve verimliliği öncelikli tutacağız. Kaynakları verimli ve etkin kullanmak için mali yapıyı güçlendiriyoruz. Gelirleri arttırıcı tedbirleri alıyoruz. Gayrimenkullerimizin değerlendirilmesi, kira gelirlerinin arttırılması konusunda önemli adımlar atıyoruz. Borç yükümüzü azaltmak ve mali yapımızı sürdürülebilir kılmak için borç yönetim stratejisi geliştirdik. Tasarruflarla birlikte belediyemiz yüklenici firmalara 1 milyara yakın ödeme yaptı. Rakamlar ve tablo göz önüne alındığında altından kalkamayacağımız hiçbir iş yok. Verdiğimiz sözleri de tek tek yaşama geçireceğiz. BURULAŞ envanterinde bulunan 2 makam aracının satışını gerçekleştirerek de 5 adet yeni mikrobüs aldık” dedi

Gece seferlerinin de vatandaş tarafından memnuniyetle karşılandığının altını çizen Başkan Bozbey, “Cumartesi günü hariç; Emek, Kestel, Üniversite istasyonlarından gece 00.15'ten itibaren 30 dakikada bir olmak üzere saat 02.00'ye kadar araçlarımız hizmet vermekte. Bursaray'ın bakım zamanından dolayı otobüslerle yapmıştık. Cumartesi geceleri Bursaray sabaha kadar hizmet veriyor” değerlendirmesini yaptı.

Seçim sürecinde ‘5G Zamanı’ sloganıyla yola çıktıklarını hatırlatan Bozbey, kadınların güçlenmesi ve ekonomiye dahil olması adına güçlü projeler başlattıklarını ifade ederek, “Bursa'nın ilçelerinde ve köylerinde kendi imkanlarıyla üretim yapan kadın kooperatiflerinin ürünlerini alıyoruz. BESAŞ bayilerinde bu ürünleri satarak Bursalılara ulaştırılması konusunda da aracılık yapmayı sürdürüyoruz. BESAŞ'ın yüzde 3 ortağı Marmarabirlik ile geniş iş anlaşması yaparak ürün çeşitliliğini arttırıyoruz. Marmarabirlik ürünleri BESAŞ büfelerinde Bursalılara sunulacak. Nilüfer Belediyesi ile yaptığımız görüşmeler var. Olumlu sonuçlanacağını umuyoruz. Nilüfer Belediyesi'nin Bostan Satış Noktalarında BESAŞ ürünlerinin satışı hususunda da hedefimiz var. Atatürk Stadı satış noktalarında da BESAŞ Bursaspor yeşil beyaz ayran satışının yapılabilmesi için anlaşma yaptık. Bu satışlardan Bursaspor’a katkı sağlayacağız” şeklinde konuştu.

BESAŞ ekmeğine yapılan zamdan sonra gelen tepkiler üzerine de açıklamada bulunan Bozbey, sözlerini şöyle sürdürdü: “BESAŞ'taki artışı yüzde 67'de bırakarak aslında yüzde 33 daha ucuz fiyatla vatandaşlarımıza sunduğumuzun altını çiziyorum. BESAŞ ekmek 400 gramdır, diğer illerdeki ekmek 200 gram.” Öğrencilerin yoğun olduklara noktalarda Kent Lokantaları açacaklarının da bilgisini paylaşan Başkan Bozbey, “Kent Lokantaları ile birlikte sadece öğrencilerin faydalanacağı öğrenci lokantası ve B Kafelerin sayısını da arttıracağız. Emeklilerimize destek için de çabalarımızı sürdürüyoruz. Bu çerçevede ilk olarak Kurban Bayramı'nda ihtiyaç sahibi emeklilere 2 bin TL değerinde destek verdik. Bu çok olmayabilir ama Büyükşehir Belediyesi'nin desteğinin anlamlı olduğunu ifade etmek isterim. Kart 16 ile ihtiyaç sahiplerine sosyal destek sağlıyoruz. Daha önce verilenlerin nereye verildiklerinin kaydı da elimizde var. Biz gerçek ihtiyaç sahibine elimizi uzatacağız” ifadelerine yer verdi.

YKS'ye giren öğrencilere ücretsiz yol ulaşımı sağladıklarının da altını çizen Bozbey, spor ve eğitim konusunda gençlere destek vermeye devam edeceklerine vurgu yaptı. Büyükşehir Belediyesi personelinin mutlu olması için ellerinden geleni yaptıklarını ifade eden Bozbey, personelin BURFAŞ sosyal tesislerinden indirimli yararlandığının bilgisini paylaştı.

‘Emek - Şehir Hastanesi Metro Hattı’ projesinin yüzde 50’sinin bitirildiğini belirten Bozbey, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'nın Bursa’daki yatırımlarının durumunu şu sözlerle paylaştı: “Emek-Şehir Hastanesi metro hattını anlatayım. 10 Aralık 2020'de başladı. 8 Aralık 2025'te bitmesi gerekiyor. Proje bedeli 7 milyar civarında. Fiziksel olarak tamamlanması yüzde 50'lerde devam ediyor. Üniversite-Görükle Metro hattına gelecek olursak, henüz yapım ihalesi gerçekleşmedi. Bu projenin bedeli 170 milyon dolar. Bu proje ile ilgili bir yatırım finansmanı ayrılmadığını öğrenmek bizleri son derece üzdü. Seçim öncesi temeli atılan Üniversite-Görükle hattından bahsediyorum. Böyle bir proje aslında yok. Böyle bir proje sadece tasarımda var. Finansman ayrılmamış. Arkadaşlarımızın ilettikleri şekilde paylaşmak istiyorum. Emek-Şehri Hastanesi hattında yapılabilecek bir kazançla yani yer üstüne alınması gündeme gelmiş. Yer üstüne alınırsa bir miktar 7 milyar ihale bedelinden kalacağı için oradan artan para ile Üniversite-Görükle hattının yapımı planlanmış. Bizim sorumluluğumuz var. Ek finansman temin edersek gerçek anlamda nasıl yapılacağını paylaşacağız. Yapılanların bir hayal ürünü olduğunu, tamamen Bursalıları Görükle halkını kandırmacadan ibaret olduğunu ifade etmek istiyorum. 2025 yılında açılması planlanan hatta, ihtiyaç duyulan vagon siparişi henüz verilmemiş. Toplam 68 vagon konusunda Bakanlıkla görüşme yapılmış. Bakanlık ‘44 tanesini biz alalım, gerisini Büyükşehir borçlansın' demiş. Bakanlık mevcut durumda bu vagonların alınmayacağını Bursa Büyükşehir Belediyesi'ne bildirdi. Yaklaşık araç başı 2.1 milyon Euro bedel gerekiyor. Toplamda 5,5 milyar lira civarında bir araç alımından bahsediyoruz. Bu hattı yapan bakanlık bunu almayacağını ifade ederek Büyükşehir Belediyesi olarak bize topu atmıştır. Almayacak mıyız? Elbette alacağız. Bunu kamuoyunun bilmesi gerekir. Çalışmalarımız devam ediyor. Bursalılar merak etmesin Şehri Hastanesi'ne giden hattın 2025 sonunda tamamlanmasını istiyoruz. 68 araç alımıyla ilgili ön görüşmeleri yapıyoruz. Kredi şeklini konuşuyoruz. Açık şeffaf şekilde kamuoyu ile paylaşacağız. Araç alımını Bursa Büyükşehir Belediyesi olarak biz gerçekleştireceğiz. Karayolları ile ilgili bazı projelerin yapıldığını biliyoruz. Bursa Mudanya yolu Şehir Hastanesi bağlantı yolu projesi var ancak bakanlığın sorumluluğunda olmasına rağmen henüz başlanmadığını biliyoruz. Bir an önce başlanması gerektiğini Bursalılar adına talep ediyoruz. Bursa hızlı tren açılışına kadar bunun tamamlanması gerekiyor, o yola ihtiyaç var. 3 milyar lira proje maliyeti olduğunu paylaşmak istiyorum” diyerek konuşmasına devam eden Bozbey, “Çalı- Hasanağa bağlantı yapım çalışmalarının 3.etap çalışmalarının ihalesinin bir an önce yapılmasını Bursalılar adına talep ediyoruz. Bu projenin de değeri 2.2 milyar liradır. Görükle Kavşağı, Balkan 30 Ağustos ve Kurtuluş, Kızılcıklı Mahalleleri'nin bağlandığı bölgede nüfus hareketliliği artıyor. Onun için mutlaka bir kavşağın yapılması gerekiyor. Karayollarının çalışması vardı. Bir an önce bu kavşağa başlamalarını talep ediyoruz. Mevcut kavşak ihtiyacı karşılamıyor. Yeni kavşak ile Görükle, İzmir yolu, otoban bağlantısı sağlanmış olacak. Maliyeti 1.8 milyar lira civarındadır.”

Bursa'nın devletten aldığı payda 12. sırada yer aldığını söyleyen Bozbey, “Bursa, İstanbul'dan sonra Türkiye’nin en büyük ikinci ekonomisine sahip ancak ihracatta 4. sıraya düştük. Bursa devlete önemli katkılar sağlıyor ancak konu devletten aldığı paya geldiğinde Kocaeli'nin 10 sıra altında yer alıyor. Kocaeli nüfus oranına göre en fazla pay alan büyükşehirdir. 30 büyükşehir içinden, nüfus oranına göre İstanbul birinci sırada yer almıyor. Kocaeli 1'inci, İstanbul 2, İzmir 3, Erzurum 4, Ankara 5'inci sırada yer alıyor. Bu, kişi başı aylık gelir ve devletten aldığı payın sıralamasıdır. Sıralamaya devam edecek olursak, Mersin 6., Konya 7., Tekirdağ 8., Eskişehir 9., Muğla 10., Malatya 11., Bursa 12. sırada. Devletten aldığı aylık kişi başı payda 12. sırada fakat diğer tarafta hizmetleri de hesaba katsak belki 20. sıradadır. Burada sığınmacılar bu hesabın içinde yok. Kişi başına düşen gelirde birçok büyük şehirden daha az pay alıyoruz. Durumun iyileştirilmesi adına sayın valimiz Mahmut Demirtaş ve BTSO Başkanı İbrahim Burkay ile görüşmelere devam ediyoruz.

Bozbey, 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü için de etkinlik hazırlığında olduklarının bilgisini paylaştı.