Geri

Noterde gayrimenkul satışı yapılabilecek

Türkiye’de gayrimenkul satışında yeni dönem 4 temmuz itibariyle başladı. Sadece tapu dairelerinde yapılan alım-satım işlemleri bundan sonra noterlerde de yapılabilecek. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç da uygulamayı başlatarak ilk tapuyu teslim etti.

20:02:12 | 2023-07-04



Haberi Sesli Dinle

Ankara 65.Noteri Türkiye Noterler Birliği Başkan Yardımcısı Fulya Uysal Güler, alım satım işlemlerinin detaylarını paylaştı. Ankara 65.Noteri Fulya Uysal Güler, alım satım işlemlerinin yapılabilmesi için ilk adımın Türkiye Noterler Birliği, E- Randevu başvuru sistemi üzerinden randevu alınmasıyla başladığını belirtti.

Taşınmazlıklardaki alım satım işlemlerinin yapılabilmesi için gerekli hususları ifade eden Güler, “ İlgili satıcı taşınmazını satmak istediği beyanını Türkiye Noterler Birliği, E- randevu başvuru sistemi üzerinden başvuru yapabilecekler. Vatandaşımız istediği noteri seçebilecek” ifadelerini kullandı.

Satış işleminin süreci, taşınmazın satışına engel durum bulunmadığının belirlenmesiyle gerekli harç ve tapu döner sermaye hizmet bedelinin ödenmesi için ilgililerin cep telefonlarına mesaj gönderilmesiyle devam edecek.

Güler, “Harç ve masrafların ödenmesinin ardından taraflar düzenlenen taşınmaz satış sözleşmesini imzalamak üzere randevu aldıkları noterliğe gelecek. Sözleşmeler noter huzurunda alıcı ve satıcı tarafından imzalanacak. İmzalanan sözleşmeler sisteme kaydedilecek. Bunun ardından da sözleşmelerin Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemine elektronik ortamda gönderilmesiyle taşınmaz, tapu kütüğüne tescil edilecek. Taşınmazın devri gerçekleştikten sonra düzenlenecek tapu ve diğer belgeler noter tarafından teslim edilecek” dedi.

HAFTA SONU TAŞINMAZ SATIŞI YAPILABİLECEK

Taşınmaz satış sözleşmelerinin ülke genelindeki noterliklerde yapılabilecek. Tapuda sadece hafta içi yapılabilen taşınmaz satışıyla ilgili işlemler, nöbetçi noter uygulaması kapsamında hafta sonu da gerçekleşmiş olacak.

Vatandaşın noter huzurunda işlemlerini gerçekleştirmelerinden oldukça memnun kaldığını dile getiren Türkiye Noterler Birliği Başkan Yardımcısı Fulya Uysal Güler, alıcı ve satıcının işlemlerini kısa sürede yapabileceğini kaydetti.

NOTERDE KONUT DEVİR ÜCRETİ NE KADAR?

Tapu dairesinde yapılan işlemlerde satış bedelinin ayrıntılarından bahseden Güler, “ Kanun gereği taşınmazın değerine göre 500 TL ile 4 bin TL arasında noter ücreti çıkmaktadır. Diğer bir ödeme hususu ise tapu harcı ve döner sermaye bedeli de tapu müdürlüğünün veznesine ödenecektir” ifadelerini kullandı. (Lider Haber / DİLHAN TÜRKER)

 


ETİKET :   ekonomigündemhabertapugayrimenkul