21 Ocak’tan notlar

Kıymetli okur, bu yazıda 21 Ocak gününü izlenimler ve şahitliklerle özetledim.
Bağlarbaşı/Esentepe İstasyonu’ndan bindiğim metro ana baba günü…
Günlerden hafta sonu ve bir de metro ücretsiz olunca vatandaş, raylara akın etmiş gibiydi.
Önce Osmangazi’de ardından Şehreküstü istasyonlarında rahatlama oldu.
Bulunduğum vagonda kimileri sessiz, kimileri fısıltılarla konuşuyor. Kısık seslerden cümle bütünlüğü anlaşılmıyor. Ama konu belli, siyaset.
Demirtaş Paşa İstasyonu’nda indim. Gökdere’ye doğru yürüyorum. Önümde yaşlı bir amca elinde bayrak cebinde su şişesi ağır ağır yürüyor.
Yol boyunca öbek öbek insanlar toplanmış; kimi duruyor, kimi yürüyor.
Panorama Müzesi hizasında ilk giriş kontrol noktasına geliyorum. Önüm kalabalık. Etrafımda orta ve belki de çoğunlukla alt gelir grubundan çok sayıda vatandaş var.
İlk kontrol noktasından geçiş, 5 dakikadan uzun sürdü. Çakmak ve kalemler toplanıyordu.
Kontrol noktasından geçtikten sonra alana doğru ilerlerken ikinci kontrol noktası ile karşılaştım. Orada yoğunluk daha da fazlaydı. Kadınlar başka erkekler başka koridordan içeri alınıyordu.
Birkaç kare fotoğraf ve video çektim. Hem sosyal medyada paylaşır hem de kontrol noktasındaki yoğunluğun biraz azalmasını beklerim diye düşündüm. Yaklaşık yarım saat bekledim ama yoğunluk azalmadı.
Saat 12.50’leri gösterdiğinde alanda müzikler başladı. Girişlerdeki yoğunluk ve heyecan da arttı.
Yaşlı bir çift, kontrol noktasından geçmek isterken birbirini bulamamaktan endişe ediyordu ki polisler yardımcı oldu.
Kaldırımlara oturmuş, demirlere yaslanmış etrafı seyreden yüzlerce vatandaş vardı. Giriş bölümünde halkın elinde yalnızca Türk bayrağı vardı.
Miting alanı çoktan dolmuş gibi görünüyordu.
Saat 13.40’a kadar miting alanına giriş bölgesinde halkı izleyip dinledim...
Genel manzaraya baktığında toplumun her katmanından her yaş grubundan vatandaş vardı. Kimi işçi, kimi çiftçi, kimi köylü, kimi yarı köylü yarı kentli, kimi esnaf, kimi iş insanı…
Bir köşede emekliler bayram ikramiyesinin 2 bin 500 lira olması gerektiğini konuşuyordu. Direk dibinde orta yaşlı bir grup en düşük emekli maaşının asgari ücret seviyesinde olmalı diyordu.
Bir grup kadın, çocuklarının işlerinden bahsederken hayat pahalılığından şikayetçiydi. Enflasyon etkisiyle artan süt, peynir, yağ, et fiyatlarını konuşanlar da çok sayıdaydı.
Vatandaş, ekonominin ağır şartlarından şikayetçi olduğunu gizlemiyor ama bir yandan da Cumhurbaşkanı Erdoğan’a desteğini dile getiriyordu.
Kimi zincir marketleri, kimi muhalefeti, kimileri de hükümeti eleştiriyordu.
Yaklaşık 1 buçuk saat dinlediğim vatandaş fısıltılarında İHA, SİHA, KIZILELMA ve Togg yankısı da vardı. Terörle mücadeleyi de 6’lı Masa’nın aday muammasını da konuşanlar bulunuyordu.
Dinledikçe halkın gündemi takip ve tahlil ettiğini görüyoruz.
Yıllarca ötekileştirilen, dışlanan, yok sayılan ve hor görülen kesimlerin, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile birlikte özgüven kazandığı görülüyordu.
13.50’lere doğru miting alanına girersem çıkamam düşüncesiyle protokolü gözlemleyebilmek adına basın bölümüne doğru ilerledim.
Basın grubunda alandaki kişi sayısına ilişkin tahminler konuşuluyordu. Bazıları 20 bin bazıları 50 bin diyordu…
Sahneye en yakın bölüm olan basın alanından vatandaşların ön bölümde neredeyse sıkış tepiş halde olduğu görülüyordu.
Emniyet güçleri, sağlık ekipleri, yoğunlukta sıkışanlara yardımcı oluyordu.
Yer yer ‘Reis’, ‘Tayyip baba’, ‘Tayyip dede’ çığlıkları yükseliyordu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan 14.30 gibi kürsüye çıktı. Erdoğan’dan önce Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu vatandaşa hitap etti.
Özellikle Başkan Alinur Aktaş ve Bakan Murat Kurum’a vatandaşın sevgi gösterileri oldu.
Bursa milletvekillerinin ve il başkanının konuşmaması vatandaşın da dikkatini çekti. Bazıları onlar neden konuşmadı diye basına sordu. Hatta Faruk Çelik’in de konuşmasını bekleyenler vardı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan sahneye çıktığında miting alanını coşku sardı. Alana girişte elinde yalnızca Türk bayrağı bulunan vatandaşın mitingin ön bölümünde AK Parti flamaları da salladığı görüldü.
EYT düzenlemesi sonrası gündeme gelen ‘Staj Mağdurları’ grubu pankart açtı.
Ankara’da elim bir suikastla hayatını kaybeden Sinan Ateş’in yakınları da ‘Sinan Ateş’ yazılı atkıları açtı. Emniyet güçleri her iki gruba da müdahale etti.
Erdoğan’ın hitabı sonrası bir dizi açılış için canlı bağlantı oldu. Bölge İdare Mahkemesi’nin hizmet binasının açılışı Adalet Bakan Yardımcısı Zekeriya Birkan tarafından yapıldı.
Uludağ Üniversitesi-Görükle Metro Hattı ve Bursa Raylı Sistemleri Depo Sahası Temel Atma Töreni’nde Bursa Milletvekili Atilla Ödünç vardı.
TEKNOSAB’da Beyçelik Gestamp’ın yeni yatırımının açılışı yapıldı. Sunucunun Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede, Bursa Milletvekili Refik Özen ve iş insanı Faik Çelik’i anons edip BTSO Başkanı İbrahim Burkay’ı anons etmemesi basın bölümünde eleştiriye konu oldu.
Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Sekreteri İsmet Büyükataman, MHP Bursa Milletvekili M. Hidayet Vahapoğlu ve MHP İl Başkanı M. Cihangir Kalkancı da sahnedeydi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, yaklaşık 30 dakikalık hitabı ve açılışlar sonrası Osmangazi Belediyesi’nce yapılan Panorama 1326 Fetih Müzesi’nde gençlerle bir araya gelmek üzere sahneden ayrıldı.
Müzeye gidişi esnasında yol boyunu dolduran vatandaşın Erdoğan’a sevgi gösterileri oldu. Erdoğan, özellikle çocuklardan gelen çağrılara karşılık verdi.
Müze etrafındaki yoğunluk nedeniyle basın mensupları da dakikalarca güvenlik çemberinde bekledi. Protokol ve basın girişleri konusundaki karmaşa nedeniyle içeriye giremedim.
Müze dışındaki kalabalık Erdoğan çıkıncaya kadar sürdü. Vatandaşın bir kısmı mektup iletti bir kısmı yakaladığı birkaç saniyelik sürede derdini anlatmaya çalıştı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, akşam Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) tarafından Merinos Atatürk Kültür ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen ‘Ekonomiye Değer Katanlar’ programına katıldı.
Merinos’taki fuar alanında düzenlenen programa girdiğimde BTSO Başkanı İbrahim Burkay kürsüdeydi.
Salonun yarıdan fazlası doluydu. Ama giriş bölümde boş masalar da bulunuyordu. Gökdere’de vatandaş meydanlara sığmazken iş insanlarının Merinos’u doldurmadığı görüldü.
Konuştuğum bazı isimler, iş dünyasının zor günler geçirdiği ve tepkili olduğunu söyledi. Kimi isimler, iş insanlarının gelmemesini ulaşım ve otopark sorununa bağladı. Cavit Çağlar’ın Erdoğan’ın masasında olmasını yadırgayanlar da vardı.
İş dünyası ile buluşma programı 19.30 gibi bitti. Çıkışta bir de protesto vardı.
Daha önce Ankara’ya giderek şikayetlerini doğrudan Cumhurbaşkanı Erdoğan’a ileten Hürriyet köyü sakinleri, mera arazisi satışları üzerinden Karacabey Belediye Başkanı Ali Özkan’ı protesto etti.
Başkan Ali Özkan protestoculara yanıt vermeden uzaklaşırken çevredekiler, protestoculara ‘lütfen bağırmayın’ uyarısında bulundu.
Esen kalın…