Geri

Oksijenkent yıkılıyor, Mudanya Belediyesi izliyor...

11 kentimizi etkileyen depremlerin ardından henüz 1 yıl geçmesine rağmen, inşaat sektöründeki kural tanımaz müteahhitlerin yaptığı hatalar, “Daha akıllanmadık mı?” sorusunu maalesef yine gündeme getiriyor. Mudanya’nın Güzelyalı / Burgaz Mahallesi'nde bulunan Oksijenkent Sitesi’ndeki yaşanan sıkıntı ise gündeme gelen o sorunun en acı cevabı gibi. Zemin etüdü yapılmadan toprağa vurulan bir kepçeyle yüzlerce insan evlerinden; belki de canlarından olacak. Para hırsının insan hayatının önüne geçmesiyle enkaza dönüşen yuvalardan yankılanan “Sesimi duyan var mı?” haykırışını artık kimse duymak istemiyor.

08:24:20 | 2024-02-06



Haberi Sesli Dinle

Kahramanmaraş merkezli ikiz depremlerin birinci yıl dönümünde yüreklerdeki sancı sıcaklığını henüz kaybetmemişken, inşaat sektöründe atılan bazı yanlış adımlar yeni facialara zemin hazırlıyor. Yetkililerin sağlam temelli binaların önemine vurgu yaptığı ve olası bir Marmara depreminin gündemden düşmediği günlerde bir mağduriyet haberi de Bursa'nın Mudanya ilçesinden geldi. Güzelyalı / Burgaz Mahallesi'nde bulunan Oksijenkent Sitesi’nin 2 bloğunun, yapılan bir başka inşaat nedeniyle yerinden oynaması bölge halkını tedirgin ederken, sorumlu firmanın ve Mudanya Belediyesi’nin mağduriyeti gidermemek adına sessiz kalması bardağı taşıran son damla oldu. Toplumsal duyarlılıktan uzak yaklaşım nedeniyle evlerini kaybetme riskiyle karşı karşıya kalan Oksijenkent sakinleri, ‘Yapı Tatil Zaptı’ düzenlenen inşaat alanını her gün fotoğraf ve video ile kayıt altına aldıklarının altını çizerek, “İnşaat faaliyetlerinin devam etmesine halen müsaade edilmekte. İnşaat hatası ve deprem hasarıyla karşı karşıya kaldık, adalet istiyoruz” diyerek, haklı oldukları davanın arkasında duracaklarına vurgu yapıyorlar. 

CAN GÜVENLİĞİ TEHDİT ALTINDA

Benek Sokak’ta bulunan sitede zarar gören bina boşaltılırken, kat malikleri ise müteahhidi zemin önlemi almadan inşaata başladığı için suçlamış durumda. Binanın daha önceki bir depremde hasar gördüğü bilgisini paylaşan site sakinleri, yapılan inşaat nedeniyle zemin yer kaplamalarında ve duvarlardaki yatay deformasyonların gözle görülür şekilde arttığını da dile getiriyor. Can güvenliklerinin tehdit altında olduğunu ifade eden Oksijenkent mağdurları, 2021 yılında zemin kayması sebebiyle sitenin tehlike altındaki bloklarının boşaltıldığı, sonrasında ise güçlendirme yapılarak tekrardan oturulabilir hale getirildiğinin bilgisini de paylaşırken; Mudanya Belediyesi’nin verdiği ruhsatla zemin kaymasına neden olan inşaatın başlamasının da önünün açıldığına vurgu yaptı. Zemin konusunda riskli bulunan sitenin altında başlayan inşaat çalışmalarının durdurulması için 2023 yılı başında dava açıldığının bilgisini paylaşan kat malikleri, “İnşaat faaliyetleri sonucu zeminde kayma olabileceği bilindiği halde, insanların can güvenliğini hiçe sayarak 2023 Ekim-Kasım aylarında ilgili firmaya teknik ve hukuki dayanakla tadilat ruhsatı verilmesine anlam veremedik” ifadelerini kullanarak, ruhsatın bir an önce iptal edilmesi gerektiğini savunmakta. 

BELEDİYEDE KİŞİYE ÖZEL UYGULAMA MI VAR?  

24 Ocak 2024 tarihinde Mudanya Cumhuriyet Başsavcılığı’na yaptıkları suç duyurusundaki şüphelilerin iki ayrı inşaat şirketi ve müteahhitleri olduğunu dile getiren mağdurlar, “Diyaroğlu İnşaat, duruma sebep olan görevli mühendisler, mesul müdür, saha sorumluları, yapı denetim firması, Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz, Mudanya Belediyesi Yapı Kontrol Müdürü, Mudanya Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürü, Mudanya Belediyesi’nde görevli iki inşaat mühendisi karşısında da haklarımızı arama mücadelesine devam edeceğiz” değerlendirmesinde bulundular.

12 Ocak 2024 tarihinde kat sakinlerinin oturduğu c bloğun derhal boşaltılması yönündeki gözlemsel rapor binaya belediye tarafından asılmış olmasına rağmen, riske neden olan inşaatın faaliyetlerini durdurmak için CİMER şikayetinin beklenmesi ve 18 Ocak 2024 tarihine kadar müdahale edilmemesi ise mağdurların kafasını karıştıran durumlardan. Mağdurların ikamet ettiği binalara 5 kat imar verilmişken, yeni yapılan projelere 7 kat imar verilmesini ise kişiye özel bir uygulama olarak yorumlayan Oksijenkent sakinleri, durumun eşitlik ilkesine aykırılığının da rahatsız edici olduğunu kaydetmekte.

Bu daireler ne zorluklarla alındı!

“Dişimizden tırnağımızdan artırarak aldığımız yuva üzerimize mezar mı olsun!” diyerek tepki gösteren ev sahipleri, site sakinlerinin genellikle memur emeklisi olduğunu ve temiz havaya sahip, sakin bir bölgede yaşamak hayaliyle bölgeyi tercih ettiklerini belirttiler. Yetkililere çağrıda bulunan Oksijenkent mağdurları, “İnsanlar ceplerindeki son kuruşa kadar harcayarak bu siteden daire aldılar. 30 yıllık emeğini huzur bulmak için buraya yatıran insanlardan bahsediyoruz. Sitenin blokları günden güne kullanılamaz hale gelmekte; buna sebep olanlar zararı nasıl telafi edecekler? Deprem korkusuyla uykularımızdan uyandığımız bu günlerde, binamızın yıkılacak hale gelmesinin oluşturduğu travmayı, bozulan psikolojimizi ve bu zorlu süreci nasıl atlatacağız? Bu durumun müsebbibi kim? İnşaat firması ve Mudanya Belediyesi’nin sorumsuzluğu nedeniyle, kaybetmeye yüz tutan evlerimiz için toplumsal duyarlılık istiyoruz” açıklamasında bulundular. 

 

 

Lider Bursa / Erkan ŞEN


ETİKET :   bursagündemasayişdünyasiyaset