Geri

ÖSYM tercih kılavuzu yayınlandı! İşte programlar ve kontenjan bilgisi!

YKS sonuçlarının açıklanmasının ardından, 2023 YKS tercih kılavuzu, adayların sınavdan aldıkları puanlar dahilinde onlara bir rehber olacak. YKS'de tercih döneniminin de belli olmasının ardından 2023 YKS tercih kılavuzu, ÖSYM'nin belirlediği tarihte yayımlanacak. YKS tercih kılavuzu adayların tercih edeceği alanlar hakkında özel koşulları ve nitelik taleplerini görmelerine imkan sağlayacak. Peki, YKS tercih kılavuzu yayımlandı mı? Üniversite tercihleri ne zaman başlayacak, ne zaman sona erecek?

17:00:03 | 2023-07-20



Haberi Sesli Dinle

2023 Yükseköğretim Kurumları Sınavı Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları ön bilgilendirme Kılavuzu, ÖSYM'nin internet sitesinde yayımlandı.

ÖSYM Başkanı Ersoy, 2023-YKS tercih işlemlerinin 27 Temmuz-8 Ağustos tarihlerinde yapılacağını duyurdu.

ÜNİVERSİTE TERCİHİ NASIL, NEREDEN YAPILIR?

YKS tercihleri ÖSYM'nin https://ais.osym.gov.tr internet adresi üzerinden yapılacak.

YKS TERCİH HAKKI KAÇ TANE? 

YKS'de adayların 24 tercih hakkı bulunuyor.

DEPREMZEDE ADAYLAR KONTENJANLARINA İLİŞKİN AÇIKLAMA 

6 Şubat 2023 tarihinde gerçekleşen Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle; 6 Şubat 2023 tarihi itibarıyla Adana,Adıyaman, Diyarbakır, Elazığ, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye, Şanlıurfa illeri ile Sivas’ınGürün ilçesinde ikamet eden adaylar için 2023-YKS’de merkezi yerleştirme ile öğrenci alan programlarda kontenjanayrılmıştır. Adayların belirtilen tarihteki adres bilgisi, İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü kayıtlarıesas alınarak kontrol edilecektir. Belirtilen tarihteki adres bilgisi Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Elazığ, Gaziantep, Hatay,Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye, Şanlıurfa illeri ile Sivas’ın Gürün ilçesi olmayan adaylar bu kontenjanlardanyararlanamayacaklardır.

Herhangi bir yükseköğretim programına kayıtlı olan, yükseköğretim programından mezun durumda veya üniversiteöğrenciliğinden ilişiği kesilen adaylar söz konusu kontenjanlardan yararlanamayacaktır.

Tercih işlemlerinin son günü itibarıyla (tercih işlemlerinin son günü dâhil) yukarıda belirtildiği şekilde yükseköğretim bilgisiolan adaylar söz konusu kontenjanlardan yararlanamayacaktır. Yerleştirme işlemlerinde, tercih işlemleri tamamlandıktansonraki ilk iş günü itibarıyla adayların ÖSYM sisteminde ve/veya YÖKSİS’te kayıtlı yükseköğretim bilgileri esas alınacaktır.Tercih işlemleri tamamlandıktan sonraki ilk iş günü itibarıyla ÖSYM sisteminde veya YÖKSİS’te herhangi bir yükseköğretimprogramına kayıtlı olduğu, yükseköğretim programından mezun durumda olduğu veya üniversite öğrenciliğinden ilişiğikesildiği bilgisi yer alan adaylar bu kontenjanlara yerleştirilmeyecektir.

2023-YKS kayıt işlemlerinde bu kontenjandan yararlanarak bir yükseköğretim programına yerleştirilenlerden herhangi biryükseköğretim programına kayıtlı olduğu, yükseköğretim programından mezun durumda olduğu veya üniversite öğrenciliğinden ilişiği kesildiği tespit edilenlerin, ilgili yükseköğretim kurumu tarafından kayıtları yapılmayacaktır. Bu adaylar yerleştirmeden doğan tüm haklarını kaybedeceklerdir.

Merkezî yerleştirmede adaylar yükseköğretim programlarına; yerleştirme puanları, varsa ek puanları, yükseköğretim programları ile ilgili tercihleri ve bu programların kontenjan ve koşulları göz önünde tutularak ÖSYM tarafından yerleştirileceklerdir.

2023 yılında, YKS sonuçlarına göre yapılacak merkezî yerleştirmede, 2023 yılı yerleştirme puanları ile 2023 yılı için hesaplanmış ek puanlar kullanılacaktır.


ETİKET :   liderliderbursabursason dakikagündemhaber