Geri

Otizmin baş düşmanı paketli gıdalar!

Otizmli çocuklarda beslenmenin hayati önem taşıdığına vurgu yapan Psikolog Hatime Sönmez Gözaydın, şeker ve glütenin yanı sıra süt ürünlerinin de zararlı olduğunun altını çizerek, “Paketli gıdalarla evladınızı zehirlemeyin” uyarısında bulundu.

13:52:37 | 2024-09-18



Haberi Sesli Dinle

Erkan ŞEN - Yiğit Bora DOĞAN

Mentor Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi’nin kurucusu Psikolog Hatime Sönmez Gözaydın, otizmli çocukların yeme düzeniyle ilgili açıklamalarda bulundu. Otizmli bireylerin beslenmesi hakkında en doğru bilgiyi her zaman diyetisyenlerin verebileceğinin altını çizen Gözaydın, “Otizmli bireylerin kesinlikle Omega-3 ağırlıklı beslenmesi gerekmekte. Genellikle ceviz ve balığın tüketilmesi, Akdeniz tipi beslenme ile doğru bir yeme alışkanlığının bireye kazandırılması lazım. Doğru besinlerin kullanılmasının otizm için ne kadar önemli olduğunu diyetisyenler aracılığıyla biz de sık sık ailelerimize hatırlatıyor ve bu konuda kararlılığın önemine vurgu yapıyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

AİLELER BİLİNÇLENDİRİLMELİ

Otizmde; şeker ve glütenin yanı sıra süt ürünlerinin de beslenme programından tamamen çıkartılması gerektiğine vurgu yapan Hatime Sönmez Gözaydın, “Özellikle paketli gıdaların tüketilmemesi gerektiğini dile getirmek istiyorum. Paketli gıdalar bu tür çocuklarımız için büyük bir tehdit ve zehir niteliği taşımakta. Ebeveynlerin bu konuda bilinçlendirilmesinin hayati önem taşıdığına dikkat çekmek istiyorum” ifadelerini kullandı.

BİR AİLE ÇOCUĞUNU ZEHİRLER Mİ?

Otizmde en büyük eşdeğer tanının ‘Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu’ (DEHB) olduğunun bilgisini paylaşan Gözaydın, “Bahsettiğimiz ürünler aracılığıyla glikozu çok alan otizmli çocuklarımız yerinde duramaz hale geliyor, dikkati dağılıyor ve ciddi derecede hırçınlaşıyor. Evladımız bu hale geldiğinde seyreyleyin cümbüşü! Ailelerimiz daha sonrasında da çocuğu susturmak adına paketli gıda tuzağına düşünce iş çığırından çıkıyor. Örneğin çocuğa çubuk kraker veriyor karnı doysun diye. Huysuzlanan çocuğu üstüne üstelik markete de götürdüler mi sıkıntı büyüyor. Çikolatadan tutun da gazlı meşrubat, bisküvi ve dondurmayla doluyor sepet. Bir aile çocuğunu zehirler mi? Bu hatayı yaparak maalesef zehirliyor. Hareketliliği olan çocuğa bir de şeker yüklemesi yaparsanız o yuvada huzuru sağlayamaz, evladınızın da sağlığıyla oynarsınız” şeklinde konuştu.

Çocuğu otizmli olan ebeveynlerin gıda konusunda çok dikkatli olması gerektiğini söyleyen Psikolog Hatime Sönmez Gözaydın, şu uyarıda bulundu: “Bu çocukların öncelikle doğal yiyeceklere yönlendirilmesi lazım. Kimyasıyla oynanmamış, organik besinler otizmli bireyleri rahatlatacaktır. Varsayalım çocuğunuz paketli gıdalara çok mu özeniyor? Ailelerin savunması ortada: ‘Okulda arkadaşı yiyince, bizim çocuğumuzun da canı çekiyor…’ İşte bu en büyük hata! Böyle durumlarda ailelerimize her zaman şu püf noktayı veriyorum ben. O paketi alın ve içini boşaltın. Sonrasında da pakete kendi ellerinizle yaptığınız krakerleri, bisküvi, kurutulmuş meyve ya da keki koyun. Otizmli olsun ya da olmasın; lütfen çocuklarınızı doğru besleyin!”


ETİKET :   otizmpaketligıdazehirsağlıkeğitimsönmezhatimementorebeveynannebaba