Geri

Özgün Güneş: “Fiyat artışını en asgari düzeyde yaptık”

Bursa Kantinciler Odası Başkanı Özgün Güneş, 2024-2025 sezonu için kantinlerdeki güncel durumu ve karşılaştıkları zorlukları değerlendirdi. Güneş, “En asgari düzeyde fiyat artışı yaptık. Fiyatlarımız oldukça uygun, velilerimizin endişe etmesine gerek yok” dedi.


13:22:31 | 2024-09-25



Haberi Sesli Dinle

GÜLÜZAR HELVACI-YİĞİT BORA DOĞAN/ LİDER BURSA 

Kantinlerin bağımsız işletmeler olduğunu vurgulayan Bursa Kantinciler Odası Başkanı Özgün Güneş, “Kantinler okul içerisinde ya da hastane içerisinde özel bağımsız birer işletmedir. Dolayısıyla hem vergisi hem çalışan maaşı hem de yüksek kiralar ödemektedir. Bununla ilgili mesleki olarak Hazine ve Maliye Bakanlığının bize bakış açısını değiştirmesi gerekiyor. Bakanlık kantinleri 1’inci derece ticarethane olarak değerlendiriyor. Oysaki kamu yararına bir ticarethane olarak bakılırsa aldığımız ürünlerde KDV oranları düşük olacak ve bizde en uygun fiyatlarla hizmet verebileceğiz. Kantin fiyatlarımızla, kantin ihalelerinin doğrudan orantısı var. En çok rakamı verene değil işi en iyi yapana ihalenin verilmesi gerekiyor. Çok parayı veren fiyatlarını da buna göre düzenliyor” şeklinde konuştu.

“VELİLERİMİZ GÖNÜL RAHATLIĞIYLA KANTİNLERİMİZİ DENETLEYEBİLİR”

Hijyen konusuna da değinen Güneş, kantinlerin sürekli denetlendiğini ve bu süreçte sağlıksız ürünlere kesinlikle müsaade etmediklerini ifade etti. Özgün Güneş, “Kantinlerimiz son derece güvenli. Tüm velilerimiz gönül rahatlığıyla gelip denetleyebilir. Oda yönetimi olarak 3 tane denetim ekibi oluşturduk. Bu denetim ekipleri bütün kantinleri sürekli geziyorlar. Kesinlikle sağlıksız gördüğümüz bir ürün varsa sattırmıyoruz. Yani ucuz, kalitesiz ürün satmayın diyoruz. Çocuklara verdiğimiz sucukların ve kaşarların mutlaka hepsi bir marka olmalı, sağlıklı olmalı. Yılın belirli periyotlarıyla zaten oda olarak üyelerimize hijyen eğitimi sağlıyoruz. Ayrıca her ay düzenli olarak okul birlikleri ve okul idareleri bizi denetliyor. Bunun dışında il ve ilçe milli eğitim müdürlükleri yine il, ilçe sağlık müdürlükleri tarafından sürekli olarak denetlenmekteyiz. Biz denetlenmekten oldukça memnunuz. Okul önlerindeki seyyar satıcıların, kayıt dışı, merdiven altı üretim yapan yerlerinde denetlenmesini istiyoruz” ifadelerini kullandı.

KDV KANTİNDE YÜZDE 10, BAKKALDA YÜZDE 1

Kantinlerdeki ambalajlı ürünlerin KDV oranını eleştiren Güneş, “Bakanlık tarafından kafeterya olarak görüldüğümüz için KDV oranımız fazla. Öğrencilerin kantinlerden aldığı ürünlerde KDV oranı yüzde 10 iken, aynı ürünler bakkallarda yüzde 1 KDV ile satılmakta. Bu durum haksızlık” diyerek Hazine ve Maliye Bakanlığı’na yaptıkları itirazların sonuçsuz kaldığını belirtti.

“POST CİHAZI ÜYELERİMİZİ MALİYET ALTINA SOKUYOR”

Post cihazı zorunluluğunun da sıkıntılara yol açtığını ifade eden Güneş, “18 yaş altındaki çocukların kredi kartı kullanması yasak olmasına rağmen, bu zorunluluk nedeniyle üyelerimiz yüksek maliyetler altında kalıyor” dedi.

Lokma dağıtımıyla ilgili endişelerini de dile getiren Özgün Güneş konuşmasında, “Okullarda hayır adı altında lokmacılar türedi. Kantinlerde yağlı yiyecek satışımız yasak olmasına rağmen öğrencilere kızartma yağı içerisinde son derece gayri hijyenik şartlarla üretilmiş lokmaları dağıtıyorlar. 500 tane çocuğun eline lokmayı verdiğinde eli yağlı oluyor buda bitlenmeye kadar varabiliyor. Bunun sonucuyla ilgili yeni valimizi ziyaret ettiğimizde sözümüzü aldık inşallah yeni dönemde bu lokmacıların okullarımızdan uzaklaştırılmasını istiyoruz” ifadelerine yer verdi.

Okulların çevresindeki güvenlik sorunlarına dikkat çeken Özgün Güneş konuşmasına şu şekilde devam etti

“Bizim en büyük problemlerimizden biri de kapı güvenliklerinin tam olmayışı. Kapı güvenliği olmayınca bizim okul kantinlerinde satmamızın yasak olduğu ürünleri okul dışından öğrenciler kuryeler aracılığıyla çok rahat şekilde temin edebiliyor. Okul önlerinde kırtasiye adı altında işletmeleri hepimiz biliyoruz. Bu işletmeler hijyeninden emin olamadığımız simit, döner gibi hassas gıdaları ve sigara satışlarını ulu orta yapmakta. Biz konuyla ilgili dilekçelerimizi gerekli mercilere ilettik. Bunlarla ilgili eğer mücadele sağlıklı bir şekilde yapılırsa çocuklarımıza çok daha sağlıklı bir ortamda hizmet sunmuş olacağız.”


ETİKET :   GündemLider HaberLider BursaGüncelGündem