Parazit deyip geçmeyin

Evcil havyan bakımının özgün koşulları içerisinde dikkat edilmesi gereken konuların başında parazitler geliyor. Bu konuda yeterli bilgiye sahip olanlar olduğu gibi risklerini göz ardı edenler de yok değil.

Bugün sizlerle, aynı mekânı paylaştığımız can dostlarımızla uyumlu ve sağlık bir yaşam şartının oluşumu için parazit konusunda bilgiler paylaşacağım.

Parazit nedir?

Hayatının tamamını veya bir kısmını genellikle kendisinden daha güçlü olan organizmaların üzerinde ya da iç organlarında geçiren canlılara parazit adı verilmektedir.

İç parazitler konaklarının mide, bağırsak, akciğer, karaciğer, kalp gibi iç organlarında bulunurken; dış parazitler ise deri, kulak yolu gibi vücut yüzeylerinde yer almaktadırlar.

Kedi ve köpekleri Parazitler etkiler mi?

Kedi ve köpekleri etkileyen çok sayıda iç ve dış parazit mevcuttur. İç parazitlerden bazıları kedi ve köpeklerin akciğer, karaciğer, kalp gibi çeşitli organlara yerleşebilmekte ve hayati fonksiyonları etkileyebilmektedir. Yine bazıları mide bağırsak gibi organlara yerleşerek sindirimin bozulmasına neden olmaktadır. Diğer taraftan Leishmania ve Toxoplasma gibi bazı protozoonlar ise birden çok organı etkileyebilmektedir. Bit, pire, kene, uyuz ve sinek gibi ektoparazitler ise kedi ve köpeklerin derilerinde yaralanma, kepeklenme, pullanma ve döküntü gibi alerjik reaksiyonlara neden olmaktadır. Ayrıca kene ve sinek gibi ektoparazitler birçok hastalık etkenini de köpek ve kedilere bulaştırmaktadır.

Parazitler insana geçer mi?

Kedi ve köpeklerde bulunan paraziter etkenlerden bazıları zoonoz özelliktedir. Bu nedenle Echinococcus granulosus, Toxocara canis, Toxoplasma gondii, Entamoeba ve Giardia gibi çok sayıda paraziter etken, hayvan ile temasta bulunan kişiye bulaşabilmektedir. Diğer taraftan kedi ve köpeklerde bulunan bazı enfeksiyonlar, vektörler (sinek, kene, pire) vasıtasıyla insanlara geçebilmektedir. Bu nedenle kedi ve köpeklere belirli periyotlarla paraziter tedavi uygulanması büyük önem taşımaktadır.

Koruyucu ve tedavi amaçlı nelere dikkat etmeliyiz?

Yaşam alanlarında hijyen yeteri kadar sağlanmaz ise hayvan dostlarınız kadar önemli sorunlar yaşayabilirsiniz. Beraber yaşadığımız evcil hayvanlarımızın sağlığını koruma adına gerekli tedbirler alınmalıdır. Bunun için:

Hangi durumlarda dış parazitten şüphelenmeliyim?

Bu belirtilerden birkaçını bir arada görüyorsanız kedi ya da köpeğinizde dış parazitten kaynaklanan bir problem mevcut olabilir.

Hangi semptomlarda kedi ve köpeğimde iç parazitten şüphelenmeliyim?

Bu belirtilerden birkaçını bir arada görüyorsanız kedi ya da köpeğinizde paraziter bir hastalık mevcut olabilir.

Bu nedenle Veteriner Hekiminiz ile irtibata geçmelisiniz.

Sağlıklı, paticanlı günler dilerim