Geri

Salihi, Kerkük olaylarını Lider Haber TV’ye değerlendirdi... "Gıyabımızda alınan kararların hükmü yoktur!"

Irak Türkmen Cephesi Kerkük Milletvekili Erşat Salihi, Kerkük Petrol Şirketine ait olan binanın KDP’ye verilmesi sonucu çıkan olayları Lider Haber ekranlarında yayınlanan Gün Ortası programında Murat Er’e değerlendirdi.

09:01:30 | 2023-09-05



Haberi Sesli Dinle

Kerkük’te bulunan merkezi hükümete ve Kerkük Petrol Şirketine ait olan binanın KDP’ye verilmesi sonucu olaylar çıktı. Irak Türkmenleri, Kerküklüler ve Araplar hükümete karşı bir bildiri okuyarak kararı reddetti ve eylemler gerçekleşti. Eylemler neticesinde Irak Federal Mahkemesi kararı askıya aldı. Yaşanan durumları ise Irak Türkmen Cephesi Kerkük Milletvekili Erşat Salihi Lider Haber’e anlattı.

“OLAYLARDA 4 KİŞİ ÖLDÜ”

Kerkük Petrol Şirketine ait olan binanın KDP’ye verilmesi sonucu çıkan olaylarda 4 kişinin öldüğünü belirten Salihi “Başarısız bir referandum neticesinde 2017 tarihinde merkezi hükümetin güçleri Kerkük’e geldiğinde bütün karargahları arama-tarama yaptıklarında KDP karargahının aramasında da orada işkenceler, suikastlar olmuş ve Irak hükümeti onları tespit etmişti. Karargah binası, KDP’nin parti karargahının arazinin mülkiyeti merkezi hükümete ve Kerkük Petrol Şirketine ait olan bir arsadır. 2017’den beri o bina merkezi hükümetin askeri bir karargahı olarak kullanılmaktadır. Erbil yönetimi ise o karargahı tekrar KDP’nin eline dönmesi için merkezi hükümetin içinde Muhammed Şiya es-Sudani’nin hükümetinde siyasi bir anlaşma neticesinde o karargahın tekrar KDP’ye dönmesi kararı alınmıştır. Yani siyasi bir ittifak neticesinde Şiiler, Sünniler ve Kürtler kendi aralarında anlaşarak o binayı tekrar KDP’nin karargahı olması için karar almışlar. Bunu kabul etmeyen Kerküklüler, Türkmenler ve Araplar, hükümete karşı bildirilerini okudular ve eylemler yapıldı. O eylemler neticesinde kargaşa büyüdü. Çıkan kargaşa neticesinde hem merkezi hükümetin güçlerinden yaralılar var bu taraftan da KDP yönetiminin de sivillerle karşı karşıya gelmesi sonucu 4 kişi öldü. O yüzden gerginlik daha da büyüdü” ifadelerini kullandı.

“MAHKEME KARARI ASKIYA ALDI”

Alınan kararın yanlış olduğunu hem parlamentoya hem de yeni kurulan hükümete söylediklerini belirten Salihi, “Bu hükumet Şiiler, Sünniler ve Kürtler, Türkmenlerin haricinde bir anlaşma yapmışlar ve karargahı KDP’ye teslim etmişler. Ancak gerginlik olduğundan dolayı mahkeme bu kararı bir süreliğine askıya aldı. Karar mahkemenin kararıdır. Eninde sonunda mahkeme ne karar verirse siyasi taraflar da onu uygulama mecburiyetindedir. Ancak siyasi ittifakı biz Irak Türkmenleri olarak parlamentonun içinde o siyasi kararlar alındığı zaman itirazımızı sunduk ve bu kararların yanlış olduğunu da hem parlamentoya hem de yeni kurulan hükümete söyledik” dedi.

“BİZİM GIYABIMIZDA ALINAN HERHANGİ BİR KARAR BAŞARISIZ OLUR”

Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani’nin alınan karara ‘saçmalık’ ifadesini kullanmasını değerlendiren Salihi, “Bu saçma bir karar ise o zaman siyasi ittifak olarak neden aldılar? Gerginlik olan bir vilayette temsilcisi olan bir vilayetin kendi sahibinden izin almadan böyle bir kararı ne Sunni Arapların ne Şii Arapların alma hakları yoktur. Orada Türkmenlerin temsilcisi var. Ben Türkmenlerin temsilcisiyim. Bizim gıyabımızda alınan herhangi bir karar başarısız olur ve yetkiye hiç kimsenin hakkı yoktur” şeklinde konuştu.


ETİKET :   liderliderbursabursason dakikagündemhaberkerküksalihi