Geri

Sedat Yalçın’ın Bursa’daki yeni siyasi rotası

Nurullah Nuri Yavuz yazdı.

17:08:55 | 2024-01-15



Haberi Sesli Dinle

Saadet, Gelecek, Deva ve Demokrat partileri Millet İttifakı içinde girdikleri 14 Mayıs seçimleri sonrası adeta eriyip gitti. Özellikle güçlü lider figürü ile köpürtülen Gelecek ve Deva balonu söndü.

İYİ Parti, masadan kalkmanın ve ittifaktan ayrılmanın faturasını bugünlerde yaşadığı çözülme ile ödüyor. Ama belli ki İYİ Parti, 31 Mart 2024’ten çok Mayıs 2028’e ya da daha erken bir seçime oynuyor.

Tüm bu partiler, genel seçimde toplumda kati bir yer edinemezken Cumhur İttifakı içinde kendi logosuyla seçime giren Yeniden Refah, önemli bir sürprize imza attı.

İttifaktan güç alan ancak sonuçları itibarıyla kendi ittifakına bedel ödeten Yeniden Refah, bugün yükselişini koruyor.

14 Mayıs’ta Bursa’da iki bölge toplamında 77 bin oy alan Yeniden Refah, özellikle ikinci bölgede AK Parti’ye 1 milletvekiline mal oldu.

Yerel seçimlerde de AK Parti açısından en az CHP kadar Yeniden Refah da rakip olarak öne çıkıyor. Çünkü Yeniden Refah, Gelecek ve Deva’nın vaat edip başaramadığını yapıyor ve AK Parti tabanından oy çekiyor.

Geçen seçimde Bursa’da 79 bin oy alan Zafer Partisi ile 77 bin oy alan Yeniden Refah Partisi, yerel seçimlerde de hesapları bozacağa benziyor.

***

Büyükşehir Belediyesi için adaylar belli oldu.

AK Parti, ‘Alinur Aktaş ile yola devam’ dedi. Mevcut tabloda en güçlü aday olarak öne çıkıyor, özelliklede seçime doğru açılışı yapılacak projeler ve Başkent’in genel politikalardaki birkaç adımı, Aktaş’ın sürecini rahatlatacaktır.

CHP’nin adayı 2019’da olduğu gibi yine Mustafa Bozbey. 2019’da kaybettiği günden bugüne sahada olmasının avantajını elinde tutan Bozbey’in kazanmasının önünde birçok engel bulunuyor. Özellikle HDP desteği, Bursaspor’u Diyarbakırspor’a karşı hedef alan mahalleden olması ve Nilüfer’de başkanlığı dönemindeki rantsal bölüşüm iddiaları çokça konuşuluyor.

İYİ Parti, Milletvekili Selçuk Türkoğlu’nu aday olarak açıkladı. Eylemci kişiliğiyle sendikacılıktan siyasete geçiş yapan partisinin rüzgarıyla kendini gemisini yürüten Türkoğlu, bugünlerde zoraki aday gibi görülüyor. Kazanma ihtimali düşük bu seçime gönülsüz olduğu söylenen Türkoğlu, en son kalp stent ameliyatı oldu. Hastaneden görüntü paylaşması, ‘seçime girecek aday kendini güçsüz gösterir mi?’ tartışmalarına neden oldu.

Zafer Partisi, Bayram Kazancı’yı duyurdu. 14 Mayıs’tan referansla Kazancı’nın yanına şimdiden 100 bin oy yazılabilir. Zafer, kazanamayacağı seçimin kaybettireni rolüne razı gibi.

Deva, il başkanı Zeki Kahraman’ı aday gösterdi. ‘Kim gördü?’ diye sorarsınız… Kimse desek yeri var.

Gözler Yeniden Refah Partisi’ndeydi. Dün kamuoyuna yansıyan habere göre Yeniden Refah Partisi Genel Başkan Yardımcısı, Sedat Yalçın’a bizzat teklif götürdü.

Bursa’da AK Parti il başkanlığı yapan, milletvekilliği ve büyükşehir için adaylıklarıyla gündeme gelen ancak aday gösterilmeyen Sedat Yalçın, AK Parti’den istifa etmişti.

İddialar sonrası görüştüğüm Yalçın, bilgiyi doğruladı.

Nihai kararını Çarşamba (yarın) günü açıklayacağını söyleyen Yalçın, ‘AK Parti’ye ve Alinur Aktaş’a kaybettirecek aday’ olmayacağını söyledi.

Yeniden Refah’tan kendisine gelen bilgilere göre ‘Bursa’da seçimlerin Cumhur İttifakı açısından kaybedileceğine’ ilişkin kanaatin baskın olduğunu belirten Yalçın, şayet AK Parti’nin ve Alinur Aktaş’ın kazanacağını görürse aday olmayacağını belirtti.

Kendisinin kesinlikle bir ‘tavşan aday’ olmayacağını, aday olursa mutlak kazanma sonucu için çalışacağını vurgulayan Yalçın, bu süreçte toplumun birçok kesimi ile görüştüğünü ve gelen tepkileri değerlendirdiğini ifade etti.

Adaylığı ile doğrudan Mustafa Bozbey’e rakip olacağını söyleyen Sedat Yalçın, özellikle ekonomik koşullar dolayısıyla Bozbey’e yönelen tepki oylarını kendisinin alacağını savundu.

Yalçın, Yeniden Refah’ın adayı olarak kazandığında Cumhur İttifakı’nın da kazanmış olacağının altını çizdi.

***

Vatandaşta ekonomik şartlar nedeniyle oluşan tepki, tabandaki memnuniyetsizlik duyumları, iş dünyasının tepkisi gibi nedenlerden Sedat Yalçın’ın adaylığa sıcak baktığı anlaşılıyor.

Bir müdahale olmazsa Yalçın’ın Yeniden Refah’ın büyükşehir adayı olma ihtimali yüksek görünüyor.

Hiç şüphesiz Yalçın’ın adaylığına kendisinden de çok Mustafa Bozbey sevinecektir. Bozbey, bugün itibarıyla kazanma ihtimali düşük görünen yarışta oluşacak yeni denklemle güçlenecektir.

Her ne kadar Yalçın doğrudan Bozbey’e rakip olacak bir yol haritasıyla ortaya çıkacak olsa da sağdaki bölünmenin kime yarayacağı malum.

Öte yandan kartların yeniden karılmasına neden olacak bu adaylığı, Sedat Yalçın açısından intikam duygusuyla yan yana getirenler de olabilir.

Fakat Yalçın’ın istifası sonrasındaki süreçte ortaya koyduğu tavrın, bu bağlamın dışında tutulmasına referans olacağını düşünüyorum. Çünkü 14 Mayıs döneminde de Yalçın’a başka partilerden teklifler geldiği biliniyor.

Saygıyla…


ETİKET :   liderliderbursabursason dakikagündemhabersiyasetyeniden refahsedat yalçın