Seviyoruz, içiyoruz ama fazlasının zararı var... Kahve ne zaman düşman olur!
Farklı damak tatlarına hitap eden çeşitleriyle kahve, günlük hayatımızda vazgeçilmez bir hale geldi. Birçok kişi için güne kahvesiz başlamak düşünülemez bir durum. Yorgunluk anlarında ise adeta kurtarıcı rolü üstleniyor. Ancak kahveyi fazla tüketmek birçok hastalığı beraberinde getiriyor. Peki, günde en fazla kaç bardak kahve tüketmeliyiz? İşte kahvenin bilinmeyen zararları.
Kahve, sadece bir içecek değil, aynı zamanda sosyal etkileşimlerin ve keyifli sohbetlerin vazgeçilmezi haline geldi. Her damak zevkine hitap eden farklı çeşitleriyle kahve, enerji vermesinin yanı sıra sosyal bağların da güçlenmesine katkı sağlıyor. Fakat kahve tüketiminde aşırıya kaçmak sindirim sistemi problemlerine yol açabilir. Genelde yeterli görülen miktar, günde 2 fincan kahvedir. Bu miktarı aşmamak sağlığınız için önemli.
Kalp problemlerine yol açabilir: Kahve kan basıncını yükseltme etkisine sahiptir. Özellikle tansiyon hastalığı olan bireyler günde 2 fincan kahveyi geçmemelidir. Tüketimi çok olduğunda düzensiz kalp atışı veya taşikardiye sebep olabilir.
Kemik sağlığı: Kafein, diüretiktir. Bu sebeple idrarla atılacak olan kalsiyum miktarını arttırır. Bu da kemikleri zayıflatabilir. Özellikle osteoporozunuz varsa, kafein tüketimini günde 300 mg’dan daha azla sınırlandırmanız gerekmektedir. (Yaklaşık 2-3 fincan kahve). Eğer tüketiminiz fazla ise kalsiyumdan zengin besinleri beslenmenize mutlaka eklemeniz gerekmektedir.
Bağımlılık yaparak anksiyete, duygu durum bozukluğu ve uyku düzensizliğine sebep olabilir. Yemekler ile birlikte içildiğinde ya da yemekten hemen sonra içildiğinde D vitamini ile etkileşime girip, vücutta D vitamini eksikliğine sebep olabilir.
Cilde zarar verir
Bunun yanı sıra kahve, antioksidanlarla dolu olmasıyla cildi zararlı serbest radikallere karşı koruyabilir. Ancak aşırı tüketildiğinde vücuttaki kolajen azalabilir, bu da cildin kırışmasına yol açabilir. Dengeli tüketim önemli!
ETİKET : bursagündemasayişdünyasiyasetsağlıkyaşam