Geri

1999 sonrası sigorta girişi olanlara erken emeklilik… Primi tamamla EYT'li ol!

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'ın geçtiğimiz günlerde Bağ-Kur prim eşitlemesi için açıklamalarda bulundu. Yasal düzenleme ile küçük esnaf, 7.200 prim günüyle 5 yıl erken emekli olma fırsatı elde edecek. Aynı zamanda, Bağ-Kur prim gün sayısının 1.800 gün düşürülmesiyle birlikte binlerce küçük esnaf da EYT düzenlemesi kapsamında emekliliğe hak kazanacak.

11:19:52 | 2024-01-19



Haberi Sesli Dinle

Bu yıl gerçekleştirilecek yasal düzenleme ile küçük esnaf, 7.200 prim günüyle emeklilik hakkı kazanacak. Şu anki 9.000 prim günü şartı ise düzenlemeyle birlikte 7.200'e çekilecek. Böylece, prim günlerini tamamlayan küçük esnaflar, 5 yıl erken emeklilik avantajından faydalanabilecek. İşte esnafa erken emeklilik için detaylar...

2024'ü "Emekliler Yılı" ilan eden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamalarının ardından, bu yıl gerçekleştirilecek yasal düzenlemeyle Bağ-Kur esnafları için müjdeli bir haber geldi.
Berber, bakkal, kasap, ayakkabıcı, kıraathane sahipleri, tamirci, kuaför gibi küçük esnaf, 9 bin prim günü yerine 7200 prim günüyle 5 yıl erken emekli olabilecek.

Yapılacak yasal düzenleme ile Bağ-Kur emeklilik koşullarında önemli bir değişiklik öngörülüyor. 9 bin prim günü şartı, düzenleme ile 7200'e indirilecek. Bu sayede 7200 prim gününü tamamlayan kadınlar 58, erkekler ise 60 yaşında erken emekli olabilecek.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'ın yaptığı açıklamalara göre, Meclis'te yasal düzenleme süreci başladı. Prim düzenlemesiyle birlikte Bağ-Kur esnafları 1800 gün daha az prim ödeyerek erken emeklilik avantajından yararlanabilecek.

Düzenleme, 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigorta girişi olan ve gerekli koşulları taşıyan Bağ-Kur'luları kapsayacak.

Ancak, isteğe bağlı sigortalılar ile büyük işletme sahiplerinin düzenlemeden faydalanması bekleniyor.

İSTEĞE BAĞLI SİGORTALILAR

Bağ-Kur statüsünde olup isteğe bağlı sigortalı olanlar ise prim indirimi kapsamında yer almayacak. Şirket sahibi olan, bilanço esasına göre defter tutan büyük işletme sahipleri yasal düzenlemeden faydalanamayacak.

MEVCUT SİSTEM NASIL İŞLİYOR?

Sosyal güvenlik reformuyla 2008 yılında işçi ve memurların emekliliği için gerekli ödeme gün sayısı 7 bin 200 (20 yıl) olarak belirlendi.

Ancak Bağ-Kur'lular için bu süre 9 bin gün (25 yıl) olarak tespit edildi. Bu nedenle Bağ-Kur'lular daha uzun süre prim ödemek ve daha geç emekli olmak zorunda kalıyor.

SSK'da 7 bin 200 prim günüyle kadınlar 58, erkekler 60 yaşını doldurduğunda emekli olurken, Bağ-Kur'da ise kadınlar 58, erkekler 60 yaş ve 9 bin prim günü koşullarını birlikte sağlamaları durumunda emekli olabiliyor.

Normal koşullarda SGK'lılar için emeklilik tarihi hesaplanırken ilk işe giriş, sigorta tescil tarihi esas alınırken, Bağ-Kur'da ise fiilen prim ödenen güne göre emekli olunuyor.

KAMU İŞÇİSİ İÇİN REFAH PAYI PAZARLIĞI

SSK, Bağ-Kur emeklilere zammın kesinleşmesinin ardından Türk-İş, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'la görüşerek 700 binden fazla kamu işçisi için refah payı talep etti.

Mayıs 2023'te imzalanan toplu iş sözleşmesi ile en düşük kamu işçisi ücretinin 15 bin liraya çıkarıldığını belirten Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, "Yılın ilk 6 ayında yüzde 45, ikinci altı alında yüzde 15 artış yapıldı.

Bir elektrik işçisiyle teknisyen arasında yaklaşık 18 bin lira ücret farklılığı var" dedi. Kamu işçilerinin taleplerinin ardından Bakan Işıkhan, bu hafta işveren sendikası TÜHİS'le görüşecek.


ETİKET :   liderliderbursabursason dakikagündemhaberemeklilikEYTZAM