Geri

SSK ve BAĞ-KUR emeklileri müjdeyi Lider Haber ekranlarından aldı

Lider Haber ekranlarında izleyicisi ile buluşan Gün Ortası programına SGK Uzmanı Muharrem Kaya konuk oldu. Kaya, memur ve emekli maaşlarına yapılacak olan zamma yönelik “SSK ve BAĞ-KUR emeklilerinde en düşük maaşın 10-11 bin lira civarında olacağını öngörüyorum” dedi.

15:02:44 | 2023-07-03



Haberi Sesli Dinle

İrem GÜNEYBAZ -  Ahmet ARĞILLI / LİDER HABER

Lider Haber ekranlarında seyircisi karşısına çıkan Murat Er’in sunduğu Gün Ortası programının canlı yayın konuğu SGK Uzmanı Muharrem Kaya oldu. Kaya, Meclisin gündeminde olan memur ve emekli maaşlarına yönelik yapılacak zamlara ve borçların yapılandırılmasına ilişkin bilgiler verdi.

2 BİN LİRAYA KADAR OLAN BORÇLAR SİLİNİYOR

Borç yapılandırma konusuna değinen ve içeriği hakkında bilgi veren Kaya “31 Aralık 2022 tarihine kadar olan borçlar bu kapsama alınıyor. 1 Ocak 2023’ten itibaren olan borçlar bu kapsam içerisine girmiyor. Vatandaşlarımızın bu durumu bilmeleri gerekiyor. Bunlar, Sosyal Güvenlik Kurumu açısından; işçilerin sigorta primleri, esnafların bağ-kur primleri, işsizlik primi, sosyal güvenlik destek primi, isteğe bağlı sigorta primi, topluluk sigortası denilen geçmişe dönük borçlar, asgari işçilikten kaynaklanan inşaat ve ihalelerle ilgili ödenmemiş primler, idari cezalar, özel işlem vergisi, eğitime katkı payları, bunların gecikme cezaları komple iptal ediliyor ve bunun yerine Yİ-ÜFE dediğimiz daha düşük anlamda faizlendirilerek vatandaşlara ödeme kolaylığı getirilmiş oluyor. Aynı zamanda 2 bin liraya kadar olan borçlar da hiçbir başvuruya gerek kalmadan siliniyor” ifadelerini kullandı.

İDARİ PARA CEZALARININ YÜZDE 50’Sİ SİLİNİYOR

Borçların taksitlendirme durumu ile ilgili bilgiler de veren Muharrem Kaya, “Taksitlendirme kapsamında yaptığınız bir kısım ödemelerden sonra ödememe gibi bir durum söz konusu olursa 2 ay ödenmedikten sonra üçüncü ayda yine ödeme yapılmazsa bu durum bozuluyor. Fakat şöyle bir avantaj var böyle bir durumda 3 taksitin birden ödenmesi halinde vatandaşlar kendini buna göre hazırlayabilirler. Özellikle idari para cezalarının davalık olmaması kaydıyla yüzde 50’si otomatik olarak siliniyor” şeklinde konuştu.

YAPILACAK ZAMMIN ENFLASYONLA ORANTISI
Emekli ve memur maaşlarına yapılacak olan zamlar hakkında değerlendirmelerde bulunan Kaya, “Sayın Cumhurbaşkanımız seçimden sonra temmuz itibariyle 22 bin liraya çıkarılacağı ile ilgili bir ifade kullanmıştı. Dolayısıyla bunu iki kapsamda değerlendirdiğimizde yapılacak zammın enflasyonla çok orantılı olacağını düşünmüyorum. Ama yine de enflasyon anlamında bakarsak enflasyonun yüzde 20 civarında olmasını öngörüyoruz. En düşük memur maaşına yapılacak zammı dikkate aldığımızda bu noktada daha yüksek bir zam olacağını bekliyoruz. Maliye Bakanlığı ve Sosyal Güvenlik Kurumu bürokratları çalışmaya başladılar. Yapılan çalışmalarda ve bizim takip ettiğimiz noktada bazı argümanlar var. SSK ve BAĞ-KUR emeklilerinde taban maaşın 10-11 bin lira civarında olacağını öngörüyorum. Çünkü belirttiğimiz gibi yüzde 20 enflasyon, yüzde 45 işçiye verilen zam dahil Cumhurbaşkanımızın da refah payı eklenecek şeklinde açıklamaları var, bu sebepleri bir araya getirdiğimizde en düşük olarak yaklaşık yüzde 30 zam olur diye düşünüyorum” ifadelerine yer verdi.


ETİKET :   liderbursahaberhaberlerliderhaberemeklizam