Süreç tam üyelikle canlanmalı... Türkiye'siz AB'yi kim ne yapsın

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Avrupa Birliği'nin Türkiye olmadan küresel bir güce sahip olamayacağını belirterek 'Türkiye’siz AB’nin gerçek manada küresel aktör olamayacağını vurgulamak istiyoruz' dedi. Bakan Fidan Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde düzenlenen “14. Büyükelçiler Konferansı”nda küresel sorunlarda Türkiye'nin konumu hakkında dikkat çeken ifadeler kullandı.

Fidan açıklamalarında 'Gittikçe dengeden uzaklaşan uluslararası sistem öngörülemez sistemi içinde barındırıyor. Uluslararası sistem askeri, sosyal pek çok sınama ile karşı karşıyayız. Silahlı çatışmalar, İslam karşıtlığı ile çeşitli sınamaların bir bir beslediğini görüyoruz. Bazı ülkeler tek başlarına yönlerini bulmaya çalışırken ekonomik ve sosyal anlamda korumacılığın arttığı müşade etmekteyiz. Çığır açan teknolojiler ekonomi, güvenlik, ulaştırma ve sağlık gibi pek çok alanda fırsatlar sunmaktadır. Mevcut küresel sistem daha karmaşık ve çoklu bir kriz dönemi yaşamaktadır. Tarih bize söz konusu krizlerin böyle devam edemeyeceğini gösteriştir. Bir değişim ihtiyacı var. Peki nasıl olacak? Türkiye Cumhurbaşkanımızın liderlerinde önde gelen devletlerden birisidir' dedi ve ekledi:

'Türkiye yüzyılına adım atıyoruz. Vizyonumuz Türkiye yüzyılında Türkiye’yi sistem kurucu aktörler halinde getirmektir. Değişimi öngörerek ulaşacağız. Biz küresel adaletsizlikleri ortadan kaldıran, barış, güvenlik ve istikrar üreten, insanlığı kucaklayıcı bir sistemin kurulması için diğer ülkelerle birlikte çalışacağız'

4 TEMEL STRATEJİK HEDEF

Türkiye'nin dış politikadaki hedeflerine değinen Fidan, '4 Temel stratejik hedef doğrultusunda hareket edeceğiz. Bölgemize barışı güvenliği tesis etme, dış ilişkileri yapısal zemine oturtma, refah ortamını geliştirme, küresel hedeflerimizi ilerletmektir. İlk hedefimiz olan barışı ve güvenliği tesis etme babında tedbir ve girişimlerimizi yoğunlaştıracağız. Güvenlik, huzur ve istikrara en büyük tehdit terör örgütleridir. Tüm ilgili kurumlarımızla birlikte terör örgütlerine göz açtırmayacağız. Nefes de aldırmayacağız. Bu doğrultuda teknolojik kabiliyetlerimizi artırırken, dışarıda dostlarımızla etkin iş birliği sağlayarak mücadelemizi sürdüreceğiz' değerlendirmesinde bulundu.

TAHIL KORİDORU SORUNU

Rusya'nın Ukrayna işgali süresince dünya için kritik öneme sahip tahıl koridoruyla hakkında Bakan Fidan, 'Karadeniz tahıl girişiminin yeniden canlandırılması için bütün taraflarla temaslarımızı sürdüreceğiz. Suriye’deki ihtilafı siyasi bir süreçle çözüme kavuşturulmasının ana savunucusu olmaya devam edeceğiz' sözlerini kullandı.

'EGE VE AKDENİZ'DE ÇIKARLARIMIZI KORUYACAĞIZ'

Açıklamalarının devamında Bakan Fidan bölgesel sorunlara parmak basarak 'Irak’ın toprak bütünlüğünün başlıca savunucusuyuz. Irak’ın başta PKK olmak üzere terör örgütlerinden arındırılmasına destek vermeyi sürdüreceğiz. Yunanistan ile ihtilaflı meselelere çözüm bulunması konusunda mevcut atmosferin fırsat büyük bir fırsat sunduğuna inanıyoruz.

Ege ve Doğu Akdeniz’de çıkarlarımızı korumaya devam edeceğiz. Afrika’da artan darbeler ve istikrarsızlık karşısında güvenliğin tesisi açısından adımlar atmaktayız. Libya’da ülkenin tamamında şeffaflık ve parlamento seçimlerinin yapılması elzemdir' dedi.

'TÜRKİYE'SİZ AB KÜRESEL GÜÇ OLAMAZ'

Bakan Fidan Türkiye'nin olası AB üyeliği konusunda  'Türkiye’yi bir takım farazi, tarihten kopuk altı boş kavramlar geliştirerek hasım olarak nitelemek balkanlarda yapılabilecek en vahim hatadır. Bütün balkan ülkelerinin AB ve NATO üyeliklerinin konuşulduğu ortamda Türkiye’nin AB üyelik sürecinin akamete uğratılmış olması stratejik bir körlüktür. Türkiye’siz AB’nin gerçek manada küresel aktör olamayacağını vurgulamak istiyoruz. Bazı NATO ülkelerinin Suriye ve Irak’ta PKK ile olan iş birliğine son vermeleri gerektiği çağrısını yineliyoruz. değerlendirmesinde bulundu.

2053 HEDEFLERİ

Konuşmasının ilerleyen kısımlarında ekonomik konular hakkında önemli açıklamalara değinen Bakan Fidan, 'Ülkemizin ve bölgemizin finansal güvenliğini sağlama noktasında alternatif araçlar geliştirilmesine destek vereceğiz. İnsan, sermaye, mal ve hizmetleri dolaşımını hızlandırıcı politikaları hayata geçireceğiz. AB ile Gümrük Birliği’nin güncellenmesi ve vize serbestisinin sağlanması konusunda çabamızı yoğunlaştırarak sürdüreceğiz.

Tüm coğrafyalarla ticari ve ekonomik ilişkilerimizi geliştirecek ve çeşitlendireceğiz. Enerji ve ulaşım koridorlarında merkez olma konumumuzu güçlendirecek ve kapasitemizi artıracağız. TANAP doğal gaz boru hattı. Enerji ve ulaştırma alanlarında en uygun güzergahları oluşturan bağlantısal projelere öncelik vereceğiz. Enerji güvenliğine somut katkılar sunacağız. 2053 yılı için net sıfır emisyon ve yeşil kalkınma hedefi doğrultusunda iklim krizi ile mücadelede üzerimize düşeni yapacağız. Hayata geçirdiğimiz sıfır atık girişimi küresel bir politika haline gelmiştir' ifadelerini kullandı.