Tebrikler BBP

14 Mayıs’a doğru ittifaklarda liste paylaşımın konuşulduğu günlerde Büyük Birlik Partisi (BBP), kıymetli bir adım attı.

Bir önceki seçimde AK Parti listelerinden seçime girdiği için pusulada logosu bulunmayan BBP, bu kez 81 ilde sandıkta kendi kimliğiyle yer alacak.

Kararı BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yaptığı görüşme sonrası açıkladı.

Başkan Destici açıklamasındaki şu ifadeler dikkat çekti:

“BBP olarak 14 Mayıs'ta yapılacak seçimlerde Cumhur İttifakı'nın bir parçası, bileşeni olarak yine kararlı ve uyumlu şekilde devam ediyoruz. BBP'nin cumhurbaşkanı adayı, daha önce de dile getirdim, her noktada Cumhurbaşkanı'mız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'dır.”

“Önceliklerimizden birisi en başta geleni Cumhurbaşkanı'mızın tekrar seçimleri kazanması noktasında sahada tüm gücümüzle teşkilatımızın her bir ferdinin gayretiyle çalışmaya devam edeceğiz. Bunu, Türkiye'nin ve milletin geleceği, ülkenin bütünlüğü açısından çok kıymetli ve önemli buluyoruz.”

“Seçimlerin ikinci ayağı için yukarıda da prensip olarak bunu görüştük, anlaştık, uzlaştık. BBP 14 Mayıs'ta yapılacak seçimlerde 81 ilin tamamında kendi ismi, logosu ve kendi adaylarıyla seçime katılacaktır. Bugün prensip olarak anlaştığımız budur.”

Destici’nin BBP’nin beşinci büyük parti iddiasını ve baraj tespitini de ayrıca vurgulamak gerekiyor. Bu bağlamda Destici’nin şu sözleri öne çıktı:

“Bugüne kadar yüzde 10 barajından dolayı hak ettiğimiz oyu alamadık, ya da bize oy verecek seçmen bu saiklerle bize oy vermedi. Şimdi ittifak içinde olduğumuz için barajsız bir seçime giriyoruz. BBP son yaptırdığımız anketlerle potansiyel açısından Türkiye'nin beşinci büyük partisi. Yüzde 30'un üzerinde oy alma potansiyeli olan bir siyasi partiyiz. Bunu bugüne kadar hiç alamadık ama bu seçimlerde baraj olmayacağı için sahada tüm adaylarımızla çalışacağız.”

Bir oyun dahi kritik önem arz edeceği düşünülürse bu karar, sandık aritmetiğine doğrudan etki edecek bir hamle olarak görülebilir.

BBP’nin kendi logosuyla girdiği son seçim olan 31 Mart 2019 tarihli sandık sonuçlarına göre Sivas başta olmak üzere Bilecik, Yozgat, Afyonkarahisar, Erzurum, Gümüşhane ve Kırıkkale gibi illerde potansiyeli olduğu biliniyor.

Mevcut potansiyelin milletvekilliği yarışıyla daha da yukarı bir seviyeye çıkma ihtimali de yüksek görünüyor.

Cumhur İttifakı’nda BBP’nin kendi logosu ve listeleriyle girme iradesi gösterdiği seçimlere Millet İttifakı’ndaki düşük oy oranlı partilerin ortaya koyması mümkün mü?

Hiç şüphesiz Cumhur İttifakı açısından bu karar tutarlılık arz ediyor. Ne yazık ki aynı şeyi Millet İttifakı için söylemek güç görünüyor.

Bu nedenle de hem Mustafa Destici’yi hem de BBP yönetimini, iddiaları ve iradelerinden dolayı tebrik etmek gerekiyor.

Ülkede ister iktidar isterse muhalefet olsun tüm siyasi oluşumların kendi özgün yapıları, kimlikleri ve programlarıyla siyasi arenada yer almasını son derece saygın buluyorum.

Benzemezlerin benzeştiği dönemde kolaya değil zora talip olmak, idealist bir temele sahiptir ki esas itibarıyla da çok kıymetlidir.

Dünkü yazıda da ifade ettiğim gibi Cumhurbaşkanlığı adayları kadar bu seçimin belirleyici unsurlarından biri de vekil listelerinin kalitesi ve etkinliği olacaktır.

Doğru ve yetkin isimlerle kurulmuş liste, seçmen üzerinde bağlılığın ve alışkanlığın dışında bir etki alanı da oluşturma gücüne sahiptir.

BBP de halkın nabzına en yakın konumlanan partilerden biri olarak tabanından bu etkide adaylar çıkarabilecek kadro yapısına sahiptir.