Teknolojiyi içselleştirmek!

Teknolojiyi anlamak, yapmak ve geliştirmek…
Ülkemizin üretimini yüksek katma değerli seviyeye çıkarmak için ihtiyaç duyduğu en önemli eylemlerin başında bunlar geliyor.
Bugün, genel tabloda halen teknolojiyi anlama etabındayız. Yapma konusunda tohum seviyesindeyiz. Geliştirmek içinse kat etmemiz gereken yol var.
Ar-Ge, inovasyon ve dijitalleşme için de birçok unsura gereksinim duyuyoruz. Özellikle sermaye birikimi, iş birliği kültürü, fiziki şartlar ve gerekli ekosistemin oluşturulması bunların başında geliyor.
Ayrıca akademik akıl ve nitelikli insan kaynağı da ayrı bir unsur olarak öne çıkıyor. Hem dünyada hem de ülkemizde süreç, teknoloji geliştirme bölgeleri üzerinden yürütülüyor.
Kentimizde ise Bursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ) yerleşkesinde bulunan ULUTEK Teknopark, bu rolü üstleniyor.
BUÜ, BTSO, Büyükşehir Belediyesi ve UİB ortaklığındaki ULUTEK’te 185 firma yer alıyor ve 900’den fazla kişi çalışıyor.
31 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirilen ULUTEK’teki firmaların toplam 3,1 milyar liralık cirosu bulunuyor.
Ülkemizde faal haldeki 81 teknopark arasında ULUTEK, sıralamasını yukarılara taşıyor. ULUTEK, 2020 yılında 26’ncı sıradan 14’üncülüğe yükseldi.
Daha hızlı ve etkin gelişim için ULUTEK’in fiziki koşullarının iyileştirilmesi gerekiyor. Bunun için de karar alındı.
Geçen Çarşamba düzenlenen bir programda ULUTEK’in mekânsal ihtiyaçları çerçevesinde yatırım yapılacağı duyuruldu.
ULUTEK Teknopark tarafından bu yıl ilk kez düzenlenen ve 2021 yılı verileri baz alınarak belirlenen Teknolojinin En’leri ödülleri, aynı gün organize edilen bir törenle verildi.
BUÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Saim Kılavuz ile Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, programda birer konuşma gerçekleştirdi.
TEKNOSAB’ın akıl merkezi olan bir ULUTEK Teknopark hayali kurduklarını ifade eden Rektör Kılavuz, “Bu gerçekleşirse 10 yıl sonra ULUTEK’in Türkiye’de parmakla gösterilen bir teknokent olacağı kanaatindeyim” dedi.
Törende konuşan Başkan Burkay ise yeni yatırım kararını şu ifadelerle duyurdu: “Burada fiziki anlamda bir yer darlığı var. Şimdi yeni bir yatırım yapıyoruz. 420 bin metrekarelik kapalı alana sahip olan büyük bir bölge yapacağız. Bu, Bursa’da üniversitemiz içinde Türkiye’deki Ar-Ge ve inovasyona dayalı ekosistemin oluşturulması için en büyük adımlardan biri olacak. Bunun başlangıcı niteliğindeki kararı yönetim kurulunda aldık. İlk etabı 4 bin metrekareye yakın tamamı üç etapta toplam 17 bin metrekarelik yeni bir binamızı hayata geçireceğiz…”
***
Bugün teknolojiyi anlamak, yapmak ve geliştirmek açısından halen fiziki eksikliklere takılmamız üzücüdür. Fakat bu durumun farkında olmak, yatırım yapabilecek güce ve iradeye sahip olmak da sevindiricidir.
Dileriz yeni mekân teknolojinin değişen şartları ve ihtiyaçlarına göre planlanır ve kısa sürede hayata geçirilir.
***
Öte yandan bilgi notu niteliğinde hem size aktarmak hem de ödül alan şirketlerin motivasyonuna katkı sağlamak için bu bölümde kategori ve isimlerini paylaşmak istiyorum.
ULUTEK Kuluçka Merkezi’ndeki firmalara yönelik -ki orada 44 girişimci bulunuyor- 3 kategoride ödül verildi.
Ciro kategorisinde Pirahas Teknoloji, Fikri ve Sinai Mülkiyet Haklar (FSMH) kategorisinde OCALIS Mühendislik, Proje kategorisinde ENVORA AR-GE ödüle layık görüldü.
ULUTEK bünyesindeki firmalara yönelik ise 6 kategoride ödül verildi.
Ciro kategorisinde ithinka Bilişim, Ar-Ge kategorisinde Ticaret Atlası, İhracat kategorisinde MNK Enerji, FSMH kategorisinde REPG Enerji, Proje kategorisinde Temas Ar-Ge, Dış Kaynaklı Proje kategorisinde ise Uludağ Çevre Teknolojileri firmaları ödül kazandı.
Ayrıca ödül törenine Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Latif Deniz, KOSGEB İl Müdürü Erkan Güngör, BİSİAD Başkanı İdris Doğrul da katıldı.
Esen kalın.