Togg işgücü piyasasını etkiledi

Takip edenler hatırlayacaktır.

Geçen günlerde Bursa’nın ihracat rakamlarına ilişkin bir değerlendirme paylaşmış ve otomotiv ihracatımıza dair bir takım sorular yöneltmiştim.

Türkiye genelinde ve özellikle rekabet içinde olduğumuz Kocaeli’nde otomotiv ihracatı artarken Bursa’da otomotiv ihracatındaki kaybın nedenlerini sorgulamıştım.

Sektörün genel yanıtı olarak çip ve tedarik krizinin neden daha çok Bursa’yı etkilediğinin altını çizmiştim.

***

Dün, Uludağ İhracatçı Birlikleri’nce (UİB) düzenlenen ‘Yeni nesil İhracat Destekleri ve Prefinansman Modeli Tanıtım ve Bilgilendirme Programı’nı izledim.

Firmaların dış ticaret birimlerinde çalışan personelin yoğun bir katılım sağladığı programda yukarda özetlediğim sorulara birinci ağızdan yanıt aldım.

Programda UİB Koordinatör Başkanlığını yürüten Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) Başkanı ve Beyçelik Holding CEO’su Baran Çelik ile karşılaştık.

Başkan Baran Çelik’e otomotiv ihracatında Bursa özelinde yaşanan kaybı sordum. Çelik Şu değerlendirmede bulundu:

Bir çip krizi yaşanıyor. Bu da daha çok binek araçları etkiledi. Kocaeli’nin otomotiv üretiminde ticari araç yoğunluğunun fazla olması dolayısıyla çip krizinden olumsuz etkilenmesi daha az oldu. Bursa’daki firmaların ihracatta güçlü olduğu alan binek araçlar üzerinedir. Dolayısıyla tedarik zinciri kaynaklı Bursa’nın otomotiv ihracatında böyle bir durum söz konusudur.

Kocaeli ve Bursa’nın ihracattaki sektörel çeşitliliğine yönelik yorumlama yapan Başkan Çelik, “Kocaeli’nin ihracatını otomotiv olarak tek başına değerlendirmemek gerekiyor. Orada emtia fiyatlarının yükselmesi etkili oldu. Ki orada petrokimya, çimento gibi alanlarda çok ciddi ihracat yapan firmalar var. Bu sektörler, Kocaeli’nin ihracatının ülke ortalamasının üstünde artmasını sağladı. Fakat sektörel çeşitlilik, ihracatın tabana yayılması ve en önemlisi de ihracatın katma değeri (kilogram başına değer) çerçevesinde Bursa, Türkiye’nin en önde gelen lider şehridir. Ama bu çeşitliliğin fazla olması böylesi özel durumlarda tedarikin aksamamasını zorunlu kılıyor” dedi.

Milli gurur ve toplumsal özgüven inşasının simgesi haline gelen Togg’un Gemlik’te kurulmasının otomotiv endüstrisinde ana ve yan sanayide nitelikli işgücü piyasasını etkiledi. Beyaz ve mavi yakada personel transferleri yaşandı. İstihdam rekabeti, maaşları yukarı çekti.

Başkan Çelik, bu konuda şöyle konuştu: “Bursa otomotiv konusunda kümelendi. Otomotivin başkenti diyoruz. Yetişmiş çok sayıda insan kaynağı var. Togg’un Gemlik’te üretime başlaması insan kaynağı anlamında bir talep oluşturdu. Bu talebi de mevcut otomobil fabrikaları ve tedarik sanayindeki yetişmiş kadrolarla tamamladılar. İlk başta insan kaynağı bulma açısından olumsuz bir etkisi oldu. Fakat bir yanda da aşağıdan gelen ve yetiştirilen genç iş gücümüz var. En büyük şansımız bu. Bursa da bu konuda en şanslı illerin başında geliyor. Örneğin kendi şirketlerimizle farklı kentlerde iş yapıyoruz ancak Bursa’daki işgücünü ve mühendislik altyapısını oralarda kolay kolay bulamıyoruz. Öte yandan Bursa’daki işgücüne Togg’un etkisi, zamanla kompanse edildi. Ayrıca bu talep sektörde maaşların da artmasını sağladı.

Beyçelik Holding CEO’su olarak TEKNOSAB’daki yatırımları hakkında bilgi veren Baran Çelik, “TEKNOSAB’da Beyçelik Gestamp Kalıp ve Teknoloji AŞ’yi devreye aldık. Yaklaşık 6 aydır 12 bin metrekarelik bir alanda yüzde 100 kapasiteyle çalışıyor. Bunun devamında peyderpey diğer projeleri devreye alıyoruz. Şuanda orada kapalı alan olarak 40 bin metrekareye yaklaştık. Orada toplamda 170 bin metrekarelik bir alanda 100 bin metrekarelik bir alana ulaşmayı planlıyoruz. Yine o bölgeye ilave binin üzerinde istihdam sağlayacağız” bilgilerini paylaştı.

Sektörün en yetkili ağızından aldığımız cevabı okudunuz. Bursa’nın otomotiv ihracatında 20202’den bugüne yaşanan kaybın ana nedeni çip krizi, bu krizinden diğer illere göre daha fazla etkilenmemizin nedeni ise otomotiv endüstrisinde binek araç üreticisi olarak konumlanmamız.

Dileriz, kentimiz ve ülkemizin lokomotif gücü otomotiv biran önce bu virajdan çıkar ve vites yükselterek ekonomimizi büyütmeye daha da büyük katkılar sunmaya devam eder.

Hiç şüphesiz bunun için güçlü firmalara ve o firmalara yöneten güçlü isimlere ihtiyaç var. Bu yönüyle düşündüğümüzde de Baran Çelik, sadece Beyçelik Holding için değil otomotiv sektörü, kentimiz ve ülkemiz adına güçlü bir lider olarak her geçen gün karakterini ortaya koyuyor.

Baran Çelik gibi rol model sayıların artması, yeni yeni isimlerin, genç ve vizyoner endüstri liderlerinin doğması dileğiyle esen kalın.