Geri

TOSYÖV BAŞKANI BİNTAŞ: “İŞBİRLİĞİNE GİDERSEN BAŞARI ARKANDAN KOŞAR”

TOSYÖV Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Gül Çiçek Zengin Bintaş, KOBİ-sanayi ilişkilerinin geliştirilmesi gerektiğini ifade ederek, “Büyük işletmeler TÜBİTAK destekli siparişe dayalı Ar-Ge projesi yapıyor. Bütçeler küçük daha fazla yayılması gerekiyor. İşbirliği yapmamız lazım. TUBİTAK 2 kez çağrıya çıkıyor. KOBİ’lerinin yapmış olduğu çalışmayı gelişmeye yönelik. Kendi modelimizi oluşturmamız gerekiyor. Başarının sırrı belli, birlikten kuvvet doğar” dedi.

09:31:44 | 2022-06-02



Haberi Sesli Dinle

Lider Haber TV ekranlarına yeni bir soluk kazandıran Nes’li Yaşam Bursa stüdyosunda değerli konuklar ağırlamaya devam ediyor. Hafta içi her gün yayınlanan Nes’li Yaşamın konuğu TOSYÖV Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Gül Çiçek Zengin Bintaş oldu.  TOSYÖV ilk kadın başkanı olan Bintaş, önemli açıklamalarda bulundu. Vakfın Genel Merkezi’nin Ankara’da olduğunu belirten Bintaş, “Vakfın amacı KOBİ’lerin rekabet güçlerini artırmak ve girişimcilik ortamı oluşturmak. Sorunlara çözüm bulmak için açılmış bir vakıf.  Yüzde 99,8 ‘ini KOBİ Türkiye’de oluşmaktadır. 1990’da dernekleşmeye başlanıyor. Bursa’daki KOBİ’lerin sesi olmaya çalışıyoruz” diye ifade etti.

İnternetin gelişmesiyle birlikte derneklerin inovatif olmaya zorladığını da vurgulayan Bintaş, “Bizimde gelişmemizi sağladı. 2012’den sonra özellikle 2 kuşak lider yetiştirme okulunda güzel işler yaptık. Birinci ve ikinci kuşak arasındaki o çatışmayı görmek bile çok güzel deneyim oldu bizim için.  Girişimcilik konusunda çalışmalar gerçekleştirdik. KOSGEP ile birlikte çalışmalar yaptık. Girişimcilik konusunda her yıl 2-3 tane girişimcilik eğitimleri verdik. Kendi şirketlerini kuranlar oldu.” diye açıkladı. AR-GE ve inovasyon talebi olduğunu da sözlerine ekleyen Bintaş, “Biz de farkındalık etkinlikleri yaptık. TUBİTAK ve KOSGEP Ar-Ge projeleri hazırladık üyelerimize. Aktif olarak iş sağlığı güvenliği komisyonumuz var. 1 ay önce etkinlik yaptık. İş sağlığı ve güvenliği işletme sistemi var oldukça ihtiyacımız var. Dış ticaret komisyonumuz var. Pandemiyle birlikte birçok etkinliğimiz iptal oldu. İlk zamanlar onlinei olarak güzel sonuçlar aldık” dedi.

PANDEMİ SÜRECİNDE DERNEĞİN ÖNEMİ ARTTI

KOBİ’lerin birçok sorunu var olduğunu önemle vurgulayan Bintaş, “Finansal problemleri var. Bu süreç içerisinde zaman ayırıp derneğe gelemiyorlar. Sahada olup ses getirerek, basınla birlikte daha da kuvvetlendirmemiz lazım. KOBİ’lerimizi ödüllendirmek istedik. 6 kategoride ödüllerimizi verdik. inavosyon, büyüyen gelişen firmalardan güzel dönüşler ilgi gördük. Her sene yapmak biraz zor oluyor. 2 yılda bir mutlaka yapmaya karar verdik. Bursa’da yaklaşık 140-160 arasında KOBİ sayımız mevcut. Pandemi sürecinde derneğin ne kadar önemli bir yerde olduğunu görmüşlerdir. Acil durum masası kuruldu. Her türlü gelişmeleri anlık olarak paylaştık. O zaman bir sivil toplum kuruluşunda yer almanın önemini insanlar anladı. Birçok bilgileri hızlıca paylaşımda üyelerimize bulunduk. Üyelerimiz özellikle proje konularında bizden destek aldılar. Finans konusunda destek olduk üyelerimize. Gerek yerlere giderek gerek telefonla yardımcı olduk. Ekonominin lokomotifi KOBİ’ler olduğunu ifade edebilirim” diye konuştu.

KRİZLERİ FIRSATA ÇEVİREBİLİRİZ

“Bizler büyüyeceğiz ki ülke büyüyecek” diyen Bintaş, güncel rakamlar açıkladığında birinci çeyrekte yüzde 7,3 büyüme gerçekleştirdiğini ifade ederek,  “Bu yansımanın KOBİ’lere etkileri önemli. KOBİ’lere ülkenin büyümesi de yansıyor. Büyümek gelişmek mi bunu değerlendirmek gerekiyor. Bu verilere göre ülke büyüyor diyemeyiz. Yüksek katma değer farkına bakmamız gerekiyor. Ürettiğimiz ürünlerin yüksek katma değer ürünler yapmamız lazım.  Ülkemizin mevcut durumunda teknolojiye yönelmemiz lazım. KOBİ’lerimizde teknolojiye yönelmelidir. Ve üretirsek katma değeri de daha da yükselecektir. Bakış açılarını değiştirmek gerekiyor.  Piyasada belirli korkular var sanayiciler arasında. Birbirlerini etkileyen bozan unsurlar var. Rakamlar arasındaki değişim yatırımı etkiliyor. Çin’in uzak olması, Rusya’da savaş olmasını Türkiye çok stratejik bir noktada bunu değerlendirebilir. Krizi, fırsata çevirebiliriz. Pandemiden dolayı çıkardığımız dersler de oldu” dedi.

SÖYLENTİDEN SONRASI

Psikolojik ve sosyolojik durumun ekonomiyi etkilediğini ifade eden Bintaş, “Krizler kriz söylentisinden sonra çıkar derler. İnovasyon burada başlıyor. Sorun yoksa o da yok. Ham madde arttı, lojistik artı. Giderler giderek artıyor. Ama vatandaşa bunu yükseltip satamıyor. KOBİ kendi içimde maliyetleri düşürebiliyorum diyor. Bu konuda inovasyon devreye giriyor. Nerede verimlilik sağlayabilirim diyerek çalışmalara başlıyor. Genç işsizliğimiz çok fazla. Üniversite mezunları işsiz durumdalar ve bu oldukça üzücü. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte mavi yaka azalacak mı çekincesi vardı. Bununla ilgili çalışmalar var. Ar-Ge destekleri istihdamı beyaz yakada nasıl etkilemiş, teknolojik gelişmeler mavi yakalar nasıl yansımış bunların üzerinde durduk. Otomotiv sektöründe beyaz yakada yüzde 26 artış yapmış, mavi yakada yüzde 8 düşüş sadece yaşanmış. Teknolojinin artılarını gördük. Belki bir meslek bitecek ama yeni duyduğumuz meslekler ortaya çıkıyor” şekline konuştu.

VERİ TOPLAMAK BÜYÜK SORUN

Türkiye’de veri toplamanın çok büyük bir sorun olduğunu aktaran, Bintaş, “Biz KOBİ’lerimizi dijital farkındalığını öğrenmek istedik. Onlara çeşitli araçları anlatarak ve hedef kitlelerini araştırıp veri haline getirmek istedim. Ancak istediğimiz verilere ulaşamadık. Türkiye’de havacılık ve savunmaya da çalışacak çok önemli mühendislerimiz var. Avrupa’da mühendislik işleri de Türkiye’ye geliyor artık. Bursa’da uluslararası başarı elde etmiş birçok firmamız var” ifadelerini kullandı.

TÜBİTAK’IN SİPARİŞE DAYALI AR-GE PROJELERİ VAR

KOBİ-sanayi ilişkilerinin geliştirilmesi gerektiğini ifade eden Bintaş, “Büyük işletmeler TÜBİTAK destekli siparişe dayalı Ar-Ge projesi yapıyor. Bütçeler küçük daha fazla yayılması gerekiyor. İşbirliği yapmamız lazım. 2 kere TUBİTAK çağrıya çıkıyor. KOBİ’nin yapmış olduğu çalışmayı gelişmeye yönelik. Kendi modelimizi oluşturmamız gerekiyor. Birlikten kuvvet doğar. Tek başına rekabet edemezsin. İşbirliği yapılması gerekiyor. Kendilerini ifade edebilecekleri çatılarda bulunsunlar. Kendi vizyonları doğrultusunda sivil toplum kuruluşlarda bulunsunlar.

3 FİKRİN TESPİTİ

Gençlere önerilerde de bulunan Bintaş, “İş fikri geliştirmek istiyorsanız eğer 3 fikri tespit etmeleri gerek.  Oyun tasarımı çok talep alıyor. Bu alanda hacim ve sektör oldukça fazla. Oğlum oyun tasarımları yapıyor. Eskiyi ve yeniyi harmanlamak gerekiyor. Yoksa geleceğin güzel yerlerde olmasına mümkün değil. Büyük işletmecilere göre KOBİ’lerin aldığı rakam oldukça az. Katma değer ürünlerin yüzde 3’ünü yapıyorlar” dedi.

İNOVASYON OLDUKÇA ÖNEMLİ

Ar-Ge çalışmalara ağırlık verilmeli diyen Bintaş,  “KOBİ’lerin nasıl Ar-Ge ve inovasyon yapabileceğini bilmiyor. Problemi ihtiyacı tespit etmek gerekiyor. Müşteriler mi ihtiyaç duyuyor bunu araştırmak geliyor. Pazarı iyi tespit etmek lazım ve trendleri yakalamak önemli. Müşterinin istediğini ortaya koyup fikir geliştirmek de bir diğer önemli konu. Çözüm odaklı olmak lazım. Dünya’daki örneklere bakılabilir. Bu fikirleri değer ve yapılabilirleri somut hale dönüştürmek lazım.  İnovasyona başlamak aslında problemi tespit edip üzerine gitmek lazım. Düğmeyi doğru iliklemek gerekiyor. Gençlerimiz metaverse teknolojilerine bakmaları lazım takip etmeleri lazım ama ilgi duymaları da önemli. İnovasyon her şeyin temelinde var. Birçok alanda inovasyon var.”

SİPARİŞE DAYALI AR-GE PROJELERİ NEDİR?

Sipariş Ar-Ge çağrıları kapsamında hızla ürüne dönüşebilecek ve yüksek ticarileşme potansiyeline sahip Ar-Ge projeleri desteklenecektir. Ülkemizdeki sanayi kuruluşlarının büyük kısmını oluşturan KOBİ’lerin potansiyel müşterisi olan yenilikçi ürünleri/süreçleri geliştireceği Müşteri Kuruluş ortaklı Ar-Ge projelerinin desteklenmesi; hem işbirliklerini artıracak hem de Ar-Ge destekleri için ayrılan kamu kaynaklarının daha etkin kullanımını sağlayabilecektir. Bu süreç ülkemizin sürdürülebilir kalkınmasına da katkı sağlayacaktır. 1707 Sipariş Ar-Ge-b çağrısı ile Müşteri gereksinimlerini karşılayan çözüm önerilerinin, BİGG desteği almış olan girişimci KOBİ’ler tarafından Ar-Ge yolu ile ticarileşebilir çıktılara dönüştürülmesi hedeflenmektedir. 1707 Sipariş Ar-Ge-b çağrısı kapsamında BİGG ya da Teknogirişim Sermayesi Desteği desteği almış tedarikçi kuruluşa ön ödeme yapılabilmesinin önü açıldı. BİGG ya da Teknogirişim Sermayesi Desteği desteği almış tedarikçi kuruluşa %10 genel gider desteği verilecektir. Müşteri Kuruluşlar ile 1512-BiGG Programı ya da Teknogirişim Sermayesi Desteği alan kuruluşlar arasında ortaklıkların kurulmasına katkı sağlayabilecek BİGG desteği almış girişimcilerin iletişim bilgilerine ve faaliyet alanlarına buradan, Teknogirişim Sermayesi Desteği alan girişimcilerin bilgilerine buradan ulaşabilirsiniz. Çağrıya sunulacak projelerde Ar-Ge çalışmalarının Tedarikçi Kuruluş tarafından yapılması; proje çıktısı ürünün Müşteri Kuruluş ve/veya Tedarikçi Kuruluş tarafından pazara sunularak ticarileştirilmesi beklenecektir. Müşteri Kuruluş, Tedarikçi Kuruluşun Ar-Ge maliyetlerine eş finansman desteği sağlayacaktır.


ETİKET :   #Bursa #Lider #LiderBursa #haber #SonDakika #ARGE #sipariş #teknoloji #bilim