Turizmde yeni rotalar...
GÜMTOB’un 'Yaza Merhaba' buluşmasında konuşan TÜRSAB Güney Marmara Bölge Temsil Kurulu Başkanı Murat Saraçoğlu, “Turizmde kalite bizim önceliğimiz. Bursa'yı daha iyi tanıtabilmenin derdindeyiz” dedi.
Soğanlı Botanik Parkı’nda hizmet veren Otantik Otel’de bir araya gelen Güney Marmara Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği Derneği (GÜMTOB), yaza 'Merhaba' dedi.
GÜMTOB üyelerinin tam kadro hazır bulunduğu buluşmaya, GÜMTOB Yönetim Kurulu Başkanı Buğra Artıç, TÜRSAB Güney Marmara Bölge Temsil Kurulu Başkanı Murat Saraçoğlu, Bursa Büyükşehir Belediyesi Turizm Daire Başkanı Abdülkerim Baştürk, Bursa Turizm İl Müdürü Kamil Özer, Bursa Sağlık Turizmi Derneği (BUSAT) Başkanı Metin Yurdakoş, Çanakkale Kültür ve Turizm İl Müdürü Murat Yılmaz ve çok sayıda iş insanı katılım sağladı.
(Ferruh-İnci Ulukardeşler, Haluk Beceren)
YENİ ROTALAR OLUŞTURULUYOR
Türkiye genelinde yaklaşık 15 bin acenteye sahip olduklarının bilgisini paylaşarak konuşmasına başlayan Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Güney Marmara Bölge Temsil Kurulu Başkanı Murat Saraçoğlu, “Bursa ve Yalova olarak 500'e doğru koşmaktayız. Acenteler bildiğiniz gibi şehirlerin, bölgelerin tanıtımını yaparlar. Biz de Bursa'nın tanıtımı için ve Bursa'ya daha çok ziyaretçi gelmesi için çalışmalar yürütüyoruz. Özellikle yeni rotaların oluşması konusunda farklı çalışmalarımız mevcut. Bunlar için de tabii oluşturduğumuz rotaların tanıtımını da hem yurt içinde hem yurt dışında yapıyoruz. Turizmde kalite bizim önceliğimiz. Bursa'yı daha iyi nasıl tanıtabilirsek ki onlar da sizlerden, bizlerden geçiyor. O doğrultuda, gelecek için turizm Bursa'da ve bölgede çok daha iyi bir konuma sahip olacak. O açıdan birlikte çalışmak, dayanışma içerisinde olmak bu tür etkinliklerde buluşarak gündemi değerlendirmek hepimiz adına çok önemli. Güzel bir sezon olmasını diliyorum. Bursa’nın geleceğinde turizmin daha güçlü olması tek dileğimiz” ifadelerini kullandı.
(Murat Saraçoğlu)
ARTAN RAKAMLAR SEVİNDİRİYOR
“Kadının elinin değdiği her şey bir başka olur” diyerek, sektördeki kadın çalışan ve girişimci sayısının fazlalığının memnuniyet verici olduğunu kaydeden Bursa İl Kültür ve Turizm Müdürü Kamil Özer, “Birbirimize Bursa'yı pazarlayacak halimiz yok. 30 bin yatağımızın olduğu, 350 civarında otelin bulunduğu bir noktadayız. Belgelendirilemeyen apart, rezidans olarak farklı farklı isimlerde konaklama yapan, aslında kapatmamız gereken yerlerin dışında; 370 civarında kamu misafirhanesiyle birlikte kaliteli konaklamanın da olduğu bir noktadayız. Biliyorsunuz ki 10 milyon turistin olduğu noktadan 50 milyon turiste ve 46 milyar dolarlara gelinmişti. 2023 yılında ise 60 milyon turist, 56 milyar dolar turizm geliri hedefi koyuldu. 2028 yılında bu 100 milyar dolar hedefine ulaşacak. Bursa’nın bu rakamlardan ne kadar pay aldığı ve nereye koştuğu bizim için çok önemli. Tesislerimizin kalitesinin artması ve belgelendirilmesi bu konudaki en önemli şey. Sürdürülebilir turizm belgesi ve basit konaklama turizm işletme belgesi şart” değerlendirmesinde bulundu.
(Kamil Özer)
HAKSIZ REKABET ORTADAN KALKACAK
Belgelendirilmeyen tesislerin belgelendirilme zorunluluğu sürecine girmesinin haksız rekabeti ortadan kaldıracağını vurgulayan Özer, şöyle devam etti: “Süreç başlamıştı ama deprem, ardından seçim süreci bu durumu biraz öteledi. Ümitsizliğe kapılmaya hiç gerek yok. Sizlerin de desteğiyle tesislerimizin kalitesini arttırmak; dolayısıyla elde edilen gecelik fiyatın artırılması ve sağlık turizmi, kış turizmi, termal, medikal, inanç turizmiyle beraber önemli bir katkı sağlanırsa; Bursa’daki geceleme sayısını ne kadar artırabiliriz? Bu bizim için çok önemli. 2019’da 3 milyonun üzerine çıkmış bir rakam var. 2022’de ise bu rakam hemen hemen 2 buçuk milyonu aştı. Pandemi öncesi dönemi kapatmaya doğru gidiyoruz.”
UNESCO’NUN KALESİ BURSA
Bursa’nın ikinci bir UNESCO sürecine başladığının bilgisini paylaşan Özer, “İznik UNESCO Alan Başkanlığı kuruldu ve UNESCO’dan Temmuz ayında heyetler gelecek. Onlara hazırlık yapıyoruz. Yeni bir UNESCO daha kazandırılacak Bursa’ya. Dünya Turizm Örgütü’nün ‘en iyi turizm köyleri’ projesinde geçen yıl Cumalıkızık yükseltme programına alındı. 2024 yılında Gölyazı bu köylerin arasına girecek. Bu sene dosyamızı verdik. 35. Karagöz Uluslararası Altın Karagöz Halk Dansları Festivali de başlıyor. 25 ülkeden katılım var. Gelen ülkelerin turizme hareketlilik kazandırması bizler için önemli. Burada sezona başlamalı ve omuz omuza olmalıyız. İnanın her tarafa ulaşmaya çalışıyoruz. Dağdaki en ücra köşeye kadar... Turizm amaçlı sportif faaliyetleri nasıl artırabiliriz, çeşitliliği nasıl farklı bir noktaya getirebiliriz diye çalışıyoruz” diyerek sözlerini noktaladı.
ALINAN ÖDÜLLER BAŞARININ KANITI
GÜMTOB Başkanı Buğra Artıç ise yaptığı konuşmada, şu ifadeleri kullandı: “Bu akşamki buluşmayı birliğimiz adına geleneksel aktivite haline getirmeyi planlıyoruz. Mesleğimiz olan turizme şimdiye kadar nasıl inandıysak, bundan sonra da inanmaya devam ediyoruz ve bu yüzden de değer katmak için elimizden geleni fazlasıyla yapmaya çalışıyoruz. Sektörün statü kuruluşu olarak ortaya koyacağımız katma değerli projelerle, bölgemizdeki turizmin gelişmesi ve güçlenmesi noktasında sorumluluk alıyoruz. GÜMTOB, nitelikli ve hizmet kalitesi yüksek tesislerle ön plana çıkan bir birliktir. Siz ne kadar güçlü ve başarılı olursanız bizler de o kadar güçlü ve başarılı olacağız. Bölgeye gelen misafirlerimizi bundan sonra da en iyi şekilde ağırlayacağız. Son dönemlerde bölgemizde ödül alan tesisler de misafirperverliğimizin kanıtıdır.”
GÖKYÜZÜNDEN SU ALTINA...
Hem Büyükşehir Belediyesi ayağında hem da Tanıtma Birliği ayağında 20 ülkede 50’den fazla fuara, 22 ülkede ise turizm profesyonellerine yönelik yapılan çalışmalara imza attıklarını belirten Bursa Büyükşehir Belediyesi Turizm Daire Başkanı Abdulkerim Baştürk, “Bursa’daki turizm destinasyonlarını çeşitlendirmek adına faaliyetlerimize başladık. Orhaneli ilçemizde kurulan bir rafting parkuruyla artık Bursa’da rafting yapılmasıyla ilgili süreci başlatmış olduk. Hemen ardından Keles’te yine rafting parkuru çalışmalarına başladık. Bu sezon bitmeden Keles’teki parkuru da bitirerek, Marmara bölgesinde ilk rafting sürecini başlatmış olacağız. Bursa’nın 115 kilometrelik bir deniz sahili var. Zengin bir canlılık popülasyonuna sahip ve Mudanya’da dalış turizmiyle ilgili süreci de başlatacağız. Türkiye’nin ilk akredite karanlık gökyüzü parkıyla ilgili ön akreditasyon çalışmalarını bitirdik. Başalan Yaylası’nda Türkiye’nin ilk karanlık gökyüzü parkını da en kısa zamanda hizmete açmayı hedefliyoruz. Gökyüzünden dalış turizmine kadar Bursa’daki turizm destinasyonlarının zenginleşmesi için sahada çalışmalar yapıyoruz. Sektörün ihtiyaçlarını karşılayacak derecede devam edeceğiz” değerlendirmesinde bulundu.
SAĞLIK TURİZMİ ÖNCELİKLİ OLMALI
Türkiye’nin sağlık turizmiyle çok sayıda insanı ağırlayabilecek güçte olduğunu söyleyen BUSAT Başkanı Metin Yurdakoş, “Sağlık turizmi ülkemize ciddi döviz kazancı sağlar. Turizm profesyonellerinden istirhamım, sağlık turizmini öncelikli hale getirmeleridir. Böylelikle hem kurumlar hem de ülkemiz kazanacaktır. Bu konuda kamu kurumlarının güzel girişimleri olmakta. Bursa’da tedavi olan yabancı hastaların konaklama süresinin uzun olması önemli bir kazançtır” şeklinde konuştu.
Erkan ŞEN / Lider Bursa
ETİKET : bursaekonomiturizmhabergündem