Geri

Türk dünyasının yönetmenleri Bakü'de buluştu

Türk dünyasını sinema çatısı altında birleştiren 3. Korkut Ata Türk Dünyası Film Festivali Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de yapılan açılış töreniyle başladı.

21:20:07 | 2023-10-08



Haberi Sesli Dinle

Azerbaycan Kültür Bakanlığının himayesinde 8-11 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirilen 3. Korkut Ata Türk Dünyası Film Festivali’ne bu yıl Türk devletleri ve topluluklarından 32 film katılıyor.

Haydar Aliyev Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen festivalin açılış törenine Azerbaycan Kültür Bakan Yardımcısı Ferid Ceferov, TÜRKSOY Genel Sekreter Yardımcısı Sait Yusuf, Türkiye’nin Bakü Büyükelçisi Cahit Bağcı başta olmak üzere Türkiye, Özbekistan, Kırgızistan, Kazakistan, Türkmenistan’dan gelen yapımcı, yönetmen, senarist ve oyuncular katıldı.

“Medeniyetimizin sinema boyutu itibariyle dünya tanıtılmasını sağlamış olacağız”
Gazetecilere açıklamada bulunan Yusuf, Türk kültürü ve Türk medeniyetinin insanoğlunun en kadim, en güçlü, en büyük hazinesine sahip olan bir medeniyet olduğunu belirterek, “Bu üçüncüsü daha önce İstanbul ve Bursa'da düzenlediğimiz Korkut Ata Filim Festivaliyle sinema alanında kültürün sinema boyutu itibariyle Türk dünyasının birikimini hem dünyaya göstermek ama aynı zamanda bu alanda Türk dünyasının işbirliğini güçlendirmek ki biliyorsunuz özellikle kültürel diplomasi bakımından sinema dünyadaki en etkili araçlardan birisi. O bakımdan biz de bu dünyadaki pastadan Türk milleti olarak payımızı almak bakımından böyle bir faaliyeti başlattık, yürütüyoruz. Türk dünyası kendi birikimiyle, gücüyle bunu bütün dünyaya en kısa sürede ispatlayacaktır ve medeniyetimizin sinema boyutu itibariyle de dünya tanıtılmasını bu yolla sağlamış olacağız” dedi.

Azerbaycan Kültür Bakan Yardımcısı Ceferov ise, Azerbaycan Kültür Bakanlığı için 3. Korkut Ata Türk Dünyası Film Festivali’ne ev sahipliği yapanın gurur verici olduğunu ifade etti. Film festivalinin Türk halklarının dahi ozanı Korkut Ata’nın ismini taşıdığını belirten Ceferov, “Festivalin Türk halklarının paylaştığı ortak kültürel değerlerin tanıtılması ve paylaşılması yoluyla Türk hakları arasındaki dayanışmanı artırmayı amaçlıyor. Bugün kardeş ülkelerde film ve sinema günleri düzenleyip tanınmış sinema oyuncularıyla gençlerimizi bir araya getiriyoruz. Çünkü medeniyetimizin, kültürümüzün, tarihimizin, paylaştığımız değerlerimizin tanıtılması ve paylaşılması özellikle genç nesillerimizin milli ruhta yetişmesinde önemli rolü vardır” dedi.

“Çok büyük hikayelerimiz var”
Türk Dünyası Sinema Birliğinin kurulmasını çok önemsediklerini vurgulayan Kabil, “Biz güçten birlik doğduğuna inanıyoruz. Dolayısıyla bunun da sinemaya büyük katkılar verdiği düşünüyoruz. Umarız bu yolda büyük bir şevkle, iştiyakla bu adımlar büyüyerek ilerler. Bizim kendimize has yüksek insani değerleri öne çıkaran, estetik ve moral anlamda hakikaten insaniyetin özlediği değerleri işleme potansiyeli taşıyan çok büyük hikayelerimiz var. Bunların beyazperdeye taşınması hepimizin kazanımı olacaktır. Bütün bir dünyaya ışık tutacaktır. Ben bu vesileyle bu dört günü sinema ile dolu geçirmemizi temenni ediyorum. Bütün gençleri bu filmleri seyretmeye, yapılan etkinliklere katılmaya davet ediyorum” ifadelerini kullandı.

Türk Dünyası Kültür Başkenti Şuşa’da çeşitli etkinlikler düzenlenecek
Her yıl Türk Dünyası Kültür Başkenti seçilen şehirde düzenlenmesi öngörülen festival bu yıl 2023 Türk Dünyası Kültür Başkenti Şuşa’da gerçekleştirilecek. Açılış töreninin başkent Bakü'de yapılan festival çerçevesinde Şuşa şehrinde konuk ülkelerden gelen sanatçıların katılımıyla çeşitli etkinlikler düzenlenecek.

Festivalin Kurmaca Film Yarışması bölümünde, bu yıl Türkiye’yi Mustafa Kutlu'nun aynı adlı hikayesinden uyarlanan, Ahmet Sönmez'in yönetmenliğini yaptığı “Yıldız Tozu”, Belgesel Film Yarışması bölümünde ise Murat Pay'ın yönetmenliğini yaptığı “Hep Otuz Üç Yaşında” filmi temsil edecek.


ETİKET :