Lider Bursa: Bursa Haber ve Bursaspor Son Dakika Haberleri

Türkçülük üzerine…

3 Mayıs Dünya Türkçülük Günü hepimize kutlu olsun!

Türkçülük üzerine…

Ben dün gönlümde çok geniş kutladım. Hem kendi Tükçülüğümü hem diğer Türkçü’lerin bu mutlu gününü. 

Evet, ben Türkçüyüm. Ülkücüyüm. Türkçülük ile Ülkücülük arasına kimse bir fark koyamaz. Bazı kendini bilmezler ülkücülerin Alparslan Türkeş’in yolundan gittiğini, Türkçü’lerin ise Nihal Atsız’ın izinden gittiğini söylüyor.

 

Haşa hepsi yalan! Ülkücüler arasına nifak sokmaya çalışan bir kaç kendini bilmezin uydurması.


Bütün Ülkücüler aynı zaman Türkçüdür. Çünkü Türk milliyetçisidir. İkisi de son derece Milliyetçi ve vatanseverdir. Ülkesini, bir Ülkücü’den ve Türkçü’den daha fazla kimse sevemez.

 

‘Türk’çülük ya da ülkücülük birbirinden ayrılamaz. Siz “Türkiye’siz cennete bile girmem” diyen Rauf Denktaş’a ne diyeceksiniz şimdi!

 

Bozkurt Denktaş, Ülkücü Denktaş ya da Türkçü Denktaş. Veya Anıtkabir defterine “Ne mutlu Türk’üm diyene! Sizin askeriniz” yazan Ebulfez Elçibey’i nereye koyacaksınız? Türk-İslam ülküsünü ortaya koyan Ülkü Ocakları kurucusu Başbuğ Alparslan Türkeş nerede o zaman?

 
Bunları Mete Han’a, Kürşad’a kadar indirmek mümkün ama ben Türk parasına Bozkurt resmi basan Turan ülküsünü yüksek perdeden seslendiren Mustafa Kemal Atatürk’e kadar gideceğim. Atatürk bir Türk milliyetçisidir. Türkçü’dür. Ülkücüdür.


Atatürk’ün sonrası Türklük bilincine sahip Hüseyin Nihal Atsız ülkücüdür. Türkün şanını yayan herkesten Allah Razı olsun, mekanları cennet olsun.


Aslında terim olarak Türkçülük, Osmanlı İmparatorluğu'nun son yüzyılında ortaya çıkan fikir akımlarından biri olmuş, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş felsefesi olmuştur. Mustafa Kemal Atatürk, Türkçülük fikrinin önemli temsilcilerinden olan Ziya Gökalp için "Bedenimin babası Ali Rıza Efendi, hislerimin babası Namık Kemal, fikirlerimin babası Ziya Gökalp’tir" ifadesini kullanmıştır.


Türkçülük Günü ise, Hüseyin Nihal Atsız - Sabahattin Ali davasının 3 Mayıs 1944'teki duruşmasının ardından yaşanan gelişmeler nedeniyle oluşmuştur.

 

7 Eylül 1944'te başlayan ve 29 Mart 1945'e kadar süren dönemde, Türk siyasetinde önde gelen 23 isim Türkçülük-Turancılık suçlamasıyla yargılanmıştır.


Türkçülük-Turancılık davasının gerekçelerinden biri olarak gösterilen Hüseyin Nihal Atsız - Sabahattin Ali davasının 3 Mayıs 1944 tarihli duruşmasından sonra Türkçüler, "Ankara Nümayişi"ni düzenlemiştir.

Dava nedeniyle Tophane'deki Askerî Cezaevi’nde tutuklu bulunan Türkçülük fikrinin önemli temsilcileri Nihal Atsız, Zeki Velidi Togan, Nejdet Sançar, Reha Oğuz Türkkan başta olmak üzere; 10 kişilik grup, 3 Mayıs'ın ilk yıldönümü 1945 senesinde toplandı.
Sonraki yıllarda yapılan toplanmalar "Türkçülük Günü" olarak kutlanmaya başladı.

Ben de bu vesileyle başta kendimin olmak üzere, tüm
‘Dünya Türkleri’nin 3 Mayıs Türkçülük gününü kutluyorum.

HIDIRELLEZ ZAMANI

 Madem bugün köşeyi önemli günlere ayırdık; 6 Mayıs’ı da unutmayalım. Her yıl yurdumuzun dört bir yanında çeşitli şenliklerle kutlanan ve Hızır Peygamber ile İlyas Peygamber'in buluştuğuna inanılan Hıdırellez için beklenen tarih geldi çattı.  Hoş geldin Hıdırellez.


Benim için 6 Mayıs gecelerinin çok önemli bir yeri vardır. 58 yaşındayım, kendimi bildim bileli bu gece mutlaka bir gül ağacının altına fasulye tanelerinden ev, araba resimleri çizerim. Bir kırmızı küçük torbaya 1 lira koyar onu ağaca asarım. Sabah namazından sonra da önce çizdiklerimi bozar, fasulyeleri ve parayı toprağa gömerim. Deniz kıyısındaysam bunları denize atarım. İnanın ben bereketini yaşıyorum.


Hıdırellez ya da Hıdrellez, Orta Asya, Orta Doğu ve Anadolu'da kutlanan mevsimlik bayramlardan biridir. 
Ruz-ı Hızır (Hızır günü) olarak adlandırılan Hıdırellez Günü, dünyada darda kalanların yardımcısı olduğu düşünülen Hızır ile denizlerin hakimi olduğuna inanılan İlyas'ın yeryüzünde buluştukları gün olarak düşünülür. Rumi takvime göre 23 Nisan Hıdırellez Günü’dür. 6 Mayıs'tan başlayıp 4 Kasım'a kadar olan süre Hızır Günleri adıyla yaz mevsimini, 8 Kasım'dan 5 Mayıs'a kadar olan süre ise Kasım Günleri adıyla kış mevsimini oluşturmaktadır. Bu yüzden 5 Mayıs günü gecesi kış mevsiminin bitip, sıcak yaz günlerinin başladığı anlamına gelmektedir. Türkiye'de Hıdrellez Bayramı 5 Mayıs'ı 6 Mayıs'a bağlayan gece kutlanır.


Yine 5 Mayıs gecesi geleneksel olarak kızım ve eşim ile beraber ritüellerimizi yerine getireceğiz.


Hıdırellez hepimize hayırlı uğurlu olsun.