Geri

Türkmenler eski günlerini özledi

11:33:36 | 2023-08-16



Haberi Sesli Dinle

 

Kazdağları eteklerinde yaşayan Tahtacı Türkmenleri, Edremit Cumhuriyet Meydanı’nda bildiri okuyarak, 3 senedir dağda etkinlik yapmalarına izin verilmemesine tepki gösterdiler.

Örf ve adetlerini yerine getirmek adına gelenekselleşen kültürel faaliyetlerinin önüne geçilmemesi gerektiğinin altını çizen Türkmenler, gerekli izinlerin verilmesi gerektiğine de vurgu yaptılar.

 

Okunan bildiri şöyle: “Türkmenler bu dağlarda yüzyıllardır, Karesi Beyliği’nde, İstanbul’un fethi için Adana Toroslardan gelenlerle kardeşçe yaşayarak; tıpkı Şeb-i Aruz zamanı, Müslümanların hac zamanı gibi Sarıkız Ritüelleri için Ağustos’un ilk 3 haftasında Kazdağları Milli Park içinde 1726 metrede bir hafta çadır kurarak ve özel giysileri ile sema gösterileri yaparak Sarıkız ve Cılbak babaya yüz sürerler ve ibadetlerini tamamlayarak kurban keserler. Pandemi yasakları ve Orman yangınları nedeniyle beş yıldır bu hakları ellerinden alındı. Milli park içinde Cam teras ve Yayla çadır kamp yolları (7 km serbest geçiş),Hasanboğuldu ve Pınarbaşı Karaçam yanına en hassas bölgelerde olduğu halde ziyarete açık. 800 metreden sonra Karaçam yangın tehlikesinin en az olduğu bölgelerdir. Ateş yakma yasağı yetersiz, yanan bir sigarayı atmak veya bir cam şişe yine kontrolsüz bir geçişlerde tehlike arz etmektedir. Hâlbuki Sarıkız haftasında Türkmenler ibadet haftası olarak bu konuda çok hassas davranmakla beraber bu konuda denetimi yanı sıra, Büyükşehir Belediyesi ilgisiyle seyyar tuvaletler, yangın araçları, çöp konteynerleri, jandarma, milli park görevlileri ile sıkı bir işbirliği vardır. Dini inanç tercihlerimiz duygusaldır. Her hangi bir yöresel folklor oyunu ve şenlik değildir. Atalarımızdan beri halkımızın kutsal inancıdır. Bu haklarımızı yangın ayları diye heba etmek. Yasak kelimesine kurban etmek haksızlıktır. Gelecek yıllarda bu inanç günlerimize saygı gösterilip, özel kontrollü izinlerin asla yasaklanmamasını temenni ediyoruz.”

 


ETİKET :