Tuva Cihangir Atasever ne zaman, saat kaçta uzaya gidecek?

Türkiye'nin ikinci astronotu Tuva Cihangir Atasever'in uzay yolculuğu için geri sayım sürüyor. Peki, Tuva Cihangir Atasever ne zaman, saat kaçta uzaya gidecek?

Türkiye'nin yeni uzay misyonuna saatler kaldı. Tarihi görevi bu kez Tuva Cihangir Atasever gerçekleştirecek. Atasever, 7 bilimsel deneye imza atacak. İşte, Tuva Cihangir Atasever'in uzay serüveni ile ilgili merak edilenler...

TUVA CİHANGİR ATASEVER NE ZAMAN, SAAT KAÇTA UZAYA GİDECEK?

Türkiye'nin ikinci astronotu Tuva Cihangir Atasever, yörünge altı araştırma uçuşunu bugün yapacak. Atasever'in de içinde yer alacağı Virgin Galactic'e ait "VSS Unity" yörünge altı aracını taşıyan uçağın, ABD yerel saatiyle 08.30 sularında (TSİ 17.30) New Mexico'daki Spaceport tesisinden havalanması planlanıyor.

Yaklaşık 1 saat 10 dakika sürmesi planlanan uçuşta "VSS Unity" yörünge altı aracının, taşıyıcı uçak aracılığıyla yaklaşık 45 bin feetlik yüksekliğe erişmesi, ardından hibrit yakıtlı roket motorunu ateşleyerek yaklaşık 90 kilometre irtifaya ulaşması öngörülüyor.

HANGİ DENEYLERİ GERÇEKLEŞTİRECEK?

Yaklaşık 3 dakika sürecek bir serbest düşüşteki mikro yer çekimi ortamında; biyolojik moleküllerden gen analizlerine, metabolizma değişimlerinden baskılayıcı hücrelere, insülin kalemi testinden radyasyon analizine kadar 7 deney gerçekleştirilecek.

Atasever tarafından birbirinden farklı disiplinlerde gerçekleştirilecek deneylerin; bilim insanlarımızın yürüttükleri araştırmalara önemli katkılar sağlaması bekleniyor.

ATASEVER'İN UZAY UÇUŞU TÜBİTAK BİLİM MERKEZLERİNDEN CANLI İZLENEBİLECEK

Türkiye'nin ikinci astronotu Tuva Cihangir Atasever'in uzay seferi 10 ildeki TÜBİTAK bilim merkezlerinden saat 17.00'de canlı olarak takip edilebilecek.

TUVA CİHANGİR ATASEVER KİMDİR?

Tuva Cihangir Atasever, 12 Ağustos 1992’de Ankara’da doğdu. Bilkent Üniversitesi Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü’nden mezun oldu. Daha sonra Irvene’deki Kaliforniya Üniversitesi’nde elektrik-elektronik mühendisliği alanında yüksek lisans yaptı. Sonrasında ROKETSAN’da 5 yıl boyunca aviyonik sistem mühendisi olarak çalıştı.