Geri

Ülkemizi yasa boğan depremin enerji yoğunluğu Hiroşima'nın 2 bin katı!..

Kahramanmaraş merkezli asrın afeti, en fazla enerji açığa çıkaran deprem olarak da kayıtlara geçti. 10 ili etkileyen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki çifte deprem, enerji yoğunluğu açısından da dünya tarihinde yaşanan büyük depremler ve felaketlerden katbekat büyük.

12:31:56 | 2023-02-15



Haberi Sesli Dinle

Tarihte yaşanan afet ve felaketler, Türkiye'de yaşanan Kahramanmaraş merkezli depremlerin büyüklüğünü gözler önüne seriyor.

1945 yılında Japonya'nın Hiroşima kentine atılan atom bombası, 15 trilyon joule enerji yoğunluğu ortaya çıkarmıştı.

1989 yılında ABD'de meydana gelen Loma Prieta Depremi, 1,5 katrilyon jul enerji yoğunluğu meydana getirdi.

2010'da Haiti'de yaşanan deprem ise 2,1 katrilyon jul enerji açığa çıkaran deprem olarak kaydedildi.

30 katrilyon jul enerji açığa çıktı

Kahramanmaraş merkezli depremlerde ise 30 katrilyon jul enerji yoğunluğu ortaya çıktığı belirlendi. TRT Haber'de yer alan habere göre; Türkiye'deki 10 ili etkileyen depremlerin Haiti'deki depremin yaklaşık 15 katı, ABD'deki depremin ise yaklaşık 30 katı büyüklükte bir enerji yoğunluğu oluşturduğu görülüyor.

İki bin katı enerji yoğunluğunda

Kahramanmaraş'taki depremler, Hiroşima'ya atılan atom bombasının yaklaşık iki bin katı enerji yoğunluğunda. Dünya tarihinde bu depremlerin bir benzeri daha kaydedilmemiş.

Kahramanmaraş'tan başlayan Gaziantep üzerinden Hatay'a ulaşan 2 şiddetli depremde kırılan fay hatları ilk kez görüntülendi. Görüntülerde 750 metre arayla geçen ve uzunlukları 290 kilometreye ulaşan 2 ayrı fay hattında, 1 metre genişliğinde, 2 metre derinliğinde yarıkların yer alması dikkat çekti.


ETİKET :   depremenerjihiroşimahabergündem