Geri

Uludağ bunu hak etmiyor!

Yolculuğunu oteller bölgesi yerine Sarıalan’a kadar yapan Teleferik A.Ş., sezon ortasında Ramazan nedeniyle mekanizmayı bakıma alınca turist ve esnaf ‘Zirve’ yolunda yaya kaldı. Uludağ’daki işletme sahibi, yöneticiler ve esnaf, “Elektrik ya da diğer bahanelerle teleferiğin çalıştırılmaması çok yanlış” diyor.

09:22:01 | 2023-03-23



Haberi Sesli Dinle

İrem Eylül KURT - Erkan ŞEN

Geçen yıl sadece Ocak ayında 675 bin kişiyi ağırlayan ‘Beyaz Cennet’ Uludağ, 2021 yılında ise 1 milyon 810 bin kişiyi konuk etmişti. Bu yıl beklenen kar yağışının gecikmesi nedeniyle sezona gecikmeli başlanan Uludağ’da kar yağışının devam etmesi nedeniyle sezonun Nisan ayına kadar uzaması öngörülüyordu. Bu umutlu bekleyişe beklenmedik bir darbe geldi.

Her yıl sezon sonuna denk gelen Ramazan ayında yapılan teleferik bakımı, bu yıl işletmecilerin öngörüsüzlüğü nedeniyle erkene alınınca işler karıştı, umutlar çığ gibi sürüklenip gitti. Her yıl Ramazan ayının 10 gün önce geldiğini hesap edemeyen işletmecinin TELEFERİĞİ bakıma alması tam sezon ortasına denk gelmiş oldu. İşletmenin geri adım atmaması nedeniyle otelciler, işletmeciler ve esnaf sezonu erken kapatmak zorunda kaldı.

Kapatmayanlar ise TELEFERİĞİN oteller bölgesine çıkmaması nedeniyle kara kara düşünmeye başladı. Bursa-Uludağ Oteller Bölgesi hattına 130 TL’ye bilet satan Teleferik A.Ş.’nin Oteller Bölgesi’ne kadar çıkması gerekirken, ziyaretçileri Sarıalan’da bırakması hem bilet alan yolcu hem de Uludağ esnafına sezon ortasında vurulan ayrı bir darbe oldu. Yaşanan bu gelişmeye otelciler, esnaf ve ziyaretçiler isyan etti.

Söz konusu bakım, bir ay sürecek bakım mı?

Otel işletmeleri, yapılan bakım çalışmalarına tepki gösterdi. İşletme yetkilileri; söz konusu bakımın normal bir bakım mı, yoksa elektrik tasarrufu için mi teleferiklerin çalıştırılmadığını sorarak, bir ay sürecek bakımın ne bakımı olduğunun açıklanmasını istedi.

Esnaf mağdur ediliyor

Teleferiğin çalışmaması ve erken bakıma alınmasına Çobankaya Dağ Evi işletmecisi Kemal Gültekin tepki gösterdi. Gültekin, “Beklenmedik gelişme esnafı zora soktu. Teleferiğin Sarıalan ile sınırlı kalmaması lazım. Bu durum sadece turisti etkilemiyor. Bulunduğumuz bölgede 150 hane var ve insanlar yaşıyor. İnsanları böyle mağdur etmek doğru değil. Elektrik ya da bakım bahane edilerek teleferiğin çalıştırılmaması çok yanlış. Ben teleferiğe bindiğim zaman tam para yatırıyorsam, zirveye kadar da çıkmak en doğal hakkım” dedi. Gültekin, “Ben de Kurbağakaya’ya çıkmak için aşağıdan biniyorum ancak TELEFERİK, Sarıalan’dan yukarıya çalışmadığında inmek zorunda kalıyorum. Ya kendi imkanlarımızla gelmeye ya da taksiye binmek zorunda kalıyoruz. Esnafın ayakta kalması için yetkililer harekete geçmeli. Teleferik 4 mevsim sıkıntısız çalışmalı” diye konuştu. Bu arada teleferik fiyatında yerli-yabancı ayrımının kaldırılması da istendi.

Kar var ama pistler boş”

TELEFERİK sorununun kasıtlı olarak çıkarıldığı ortaya atılan iddialar arasında. Bölge esnafından Mesut Uzgaş, Mart ayında güzel bir kar olmasına rağmen TELEFERİĞİN Oteller Bölgesi’ne çıkmamasının sezona indirilen bir darbe olduğunu ileri sürdü. Uzgaş, “Mart ayında bu kadar güzel bir kar var ama pistler bomboş. Bunun sebebi ise Bursa Teleferik A.Ş.’dir. Çünkü kafalarına göre bir işletme modeli belirlemişler. Ya hep bakımda ya da arıza gerekçesi ile TELEFERİK ya çalıştırılmıyor ya da Sarıalan’a kadar hizmet veriliyor. Oteller Bölgesi için satılan biletler olmasına rağmen ziyaretçiler mağdur ediliyor. Vatandaştan tam bilet parası alıyorlar ama yarı etaba kadar getiriyorlar. İnsanlar çoğu zaman Oteller Bölgesi’ne ulaşamıyorlar. Bu nedenle maalesef bölgeye insanları çekemiyoruz. Bazı otelcilerin işletmelerini erken kapatmaları da söz konusu. Burası Bursa’nın bir değeri, Türkiye’nin en önemli turizm noktalarından birisi. Gerekli önlemlerin alınıp, hareketliliğin dört mevsime yayılması lazım” ifadelerini kullandı.

 

Sezon bitmeden bakım olmamalı

Türkiye’nin en önemli kayak merkezi Uludağ’da yaşanan TELEFERİK krizine bir tepki de Uludağ Sportif İşletmeler (USİ) Kış Sporları Operasyon Müdürü İbrahim Garip’ten geldi. Ramazan ayının bu yıl 10 gün önce geleceğinin hesap edilemediğini anlatan Garip, “Her yıl TELEFERİK bakımı Ramazan ayında yapılırdı. Ancak bu iş sezon sonuna denk gelirdi. Bu yıl tam aksi oldu. Zaten kar yağışı beklenenden geç olduğu için sezon uzadı. Şu an tam sezon ortası ve TELEFERİK bakıma alındı. Böyle olunca bir çok işletme ve esnaf sıkıntıya girdi. Çünkü, TELEFERİK ya hiç çalışmıyor ya da Sarıalan’da yolcuları bırakıyor. Oysa bütün iş Oteller Bölgesi’nde. Bu tutum nedeniyle bir çok tesis sezon ortasında kapısına kilit vurmak zorunda kalacak. Bindiğimiz dal öngörüsüz bir işletme yüzünden kesilecek” dedi.

İstihdama olumsuz etki

Bölgede kar olmasına rağmen TELEFERİĞİN çalışmamasından dolayı İSTİHDAMIN olumsuz etkilendiğini vurgulayan Garip, sözlerine şöyle devam etti: “Teleferik çalışmadığı için kapanan otel dahi mevcut. Teleferiğin Oteller Bölgesi’ne gelmemesinden dolayı hizmet veremez hale gelen otel ve malzeme satan işletmelerde çok sayıda çalışan sıkıntıya girmiş durumda. Devlet işsizliğe çare ararken, bir işletmenin hatasının faturasını çalışanlar ödemek zorunda kalıyor. Sezonu erken kapamak zorunda kalan işletmelerde çalışanlar işsizlikle karşı karşıya. Her yıl aynı sorunu yaşamaktan bıktık. Buna bir çözüm bulunmalı. İşletme kafasına göre hareket etmemeli.”

Gelecek yıl ne olacak?

Gelecek sene Ramazan ayının bu yılkinden 10 gün daha öncesine geleceğine dikkat çeken Uludağ Sportif İşletmeler (USİ) Kış Sporları Operasyon Müdürü İbrahim Garip, “Ramazan dolayısıyla şu an TELEFERİK kapandı. Önümüzdeki yıl Ramazan ayı 10 gün daha erken gelecek. Sonraki yıl ise Ramazan, sezonun en hareketli zamanına denk gelecek. O zaman ne yapılacak? Bu kafa karışıklığı ve içinden çıkılmaz hale gelen karanlık konu aydınlatılmalı. Ramazan ayında teleferiğin Oteller Bölgesi’ne gelip gelmeyeceği netleştirilmeli. Eğer bakım yapılacaksa, sezon sonrasına bırakılmalı. Uludağ’a teleferik aracılığıyla gelmek isteyen turistlerin büyük mağduriyetler yaşadığına şahit olmaktayız. İnsanlar buraya stres atmak için geliyor, TELEFERİK varken onca yolu araçla çekmek istemeyebiliyor” diye konuştu.

Balayında otostop

Uludağ’da yaşanan TELEFERİK sorunundan sadece otelci, esnaf ve Bursalılar değil; tatilciler de şikayetçi. Antalya’dan balayı için Uludağ’a gelen damat Ogün Çiçek, kendilerinden tam bilet parası alınmasına rağmen Oteller Bölgesi’ne çıkarılmadıklarını söyledi. Balaylarının sorun ile başladığının altını çizen Çiçek, “Ben ve eşimi Sarıalan’da bıraktılar. Yoldan geçen araçlara otostopla ricada bulunarak Oteller Bölgesi’ne çıkabildik. Ciddi bir problem yaşadık ve eşime karşı çok mahcup oldum. Tatilimiz maalesef biraz buruk başladı. Uludağ’a ilk defa geldik. Hayal ettiğimden daha güzel bir yer. Müthiş bir doğası var ve teleferiğin buraya aksamasız gelmesi gerekiyor diye düşünmekteyim. Çünkü turizm olmazsa olmazımız ise bindiğimiz dalı kesmemeliyiz” cümleleri ile tepkisini dile getirdi.

 


ETİKET :   uludağkarkayakturistturizmbursateleferik