Geri

VALİ CANBOLAT YAŞADIĞIMIZ ŞEHRİ BÖYLE TARİF ETTİ! BURSA’DA HIZIR BEREKETİ VAR

4 yıldır Bursa’da görev yapan Vali Yakup Canbolat’ın şehre dair unutulmaz anıları var ama en önemlisini bir efsane ile Lider Bursa okurlarıyla paylaştı: “Bursa’da Hızır bereketi var. Kıymetini bilmek gerek.”

11:03:08 | 2022-05-12



Haberi Sesli Dinle

HABER: BURAK TOK

Lider Bursa Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Sabri Çağlar, Yazı İşleri Müdürü Ahmet Kundakcı ve Haber Müdürü İlker Türker Bursa Valisi Yakup Canbolat’ı makamında ziyaret etti. Samimi ve sohbet havasında gerçekleşen ziyarette, Lider Bursa Gazetesine yayın hayatında başarılar dileyen Vali Canbolat, gazete yönetimine iyi dileklerini sundu.

Ziyarette Bursa’nın zenginlikleri ve şehrin geleceğini değerlendiren Canbolat, Bursa’nın hem sanayi şehri olarak hem de turizm şehri olarak öne çıktığını söyledi. Bursa’nın ilk yükselişini sanayi ile yakaladığını söyleyen Canbolat, “Medeniyetimizin kodları Bursa’da. Osmanlı’nın en saf hali burasıdır. Medeniyetimizin en doğal hali de Bursa. Bugün ilimde, irfanda, sanatta ve teknolojide hangi duruma geldiysek, buradaki kuruluş felsefesiyle geldik. Bursa’nın asıl büyüme ivmesi otomobil fabrikalarıyla oldu. Şehrin lokomotif gücü her zaman sanayidir. Kentin konumu, limanları Avrupa’ya yakınlığı ve otomotiv sektörünün getirdiği yenilikler Bursa’yı cazip bir sanayi şehri haline getirdi. Bursa sürekli büyüyor. Büyüme sürekli olunca sanayi de büyüyor. Biliyorsunuz en sonra Gemlik’e TOGG fabrikası kuruluyor” dedi.

ULUDAĞ 12 AY AKTİF OLACAK

Bursa’nın sadece sanayi ile değil, tarihi, kültürü ve turizm ile de anılması gerektiğini söyleyen Canbolat, “Otomotiv sanayinin yanı sıra Bursa, tekstil ve mobilya sektörlerinde de ciddi bir yere sahip. Bursa tabi ki şunu da tartışmalı. Bu Benim şahsi fikrim. Sanayi nereye kadar sanayi. Bursa emek yoğun sanayiden teknoloji yoğun sanayiye dönüşmelidir. Şehir katma değeri daha yüksek ürünler üretmeye yönelmeli. Ancak şu unutulmamalıdır; Sanayi Bursa’nın vazgeçilmezidir. Valilik olarak turizmi bizler de çok önemsiyoruz. Turizme bakışımız sadece para kazanmak değil. Turizm kültürel bir dönüşümdür. Şehirlerin kimliklerini korumak için de oldukça önemlidir. Bursa’da turizm denince de akla hemen bir kaç önemli nokta gelir. Bunlardan en önemlisi Uludağ’dır. Uludağ’ın kullanabilirliğinin 12 aya çıkarmak istiyoruz. Bu yöndeki çalışmalar da sürüyor. Süreç kanunlaşma noktasına geldi. Bir değer önemli noktamız ise; tarih ve inanç turizmi. Bursa birçok medeniyeti bağrında barındırmış bir şehirdir. Bu sebeplerden dolayı inanç ve tarih turizmi çok önemlidir. Bunların dışında Osmanlı’nın bizlere bırakmış olduğu kültürel miraslar var. Köprüler, hanlar, hamamlar binlerce yapı var bu şehirde. Tüm bunların yanında Bursa yeşil doğasıyla, termalleri ve denizleriyle de öne çıkıyor. Bu güzel şehirde yarım saat içinde dağa çıkıp, yarım saatte denize ulaşabiliyorsunuz” diye konuştu.

YÜZDE 45’İMİZ ORMAN

Şehrin sanayinin yanı sıra iyi bir tarım ve orman şehri olduğunun da altını çizen Vali Canbolat, “Bursa’nın yüzde 45’i hala orman. Bu çok önemli bir orandır. Burası muhteşem tabiatı olan bir şehir. Ayrıca Bursa’nın bereketi de çoktur. Hatta bu olayla ilgili anlatılan bir hikâye de vardır. Hz. Hızır Aleyhisselam heybesiyle her şehrin üzerinden geçerken bir parça rızık bırakırmış ama Bursa’nın üzerinden geçerken heybeyi düşürmüş. O yüzden Bursa bereketli bir şehirdir. Bu şehir Türkiye’nin ihracatı anlamında da önemli bir yere sahiptir. Bursa huzur şehridir” ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE’YE DÜNYANIN KAPILARINI AÇTI

Bursa’nın özgüveni yüksek, çalışan bir şehir olduğunu vurgulayan Canbolat, “ Bursa, Türkiye’ye dünyanın kapılarını açmış bir şehirdir. Bu şehirde önemli olan hedeflenen projelere iş birliği ve birlik beraberlikle yürütmektir. Bu şehirde de bu birlik ve beraberlik var. Sanayisi, idarecileri, ulaşımı yaşanabilirliğiyle, Bursa yaşanabilir şehirler arasında yer alan en önemli şehir. Bursa, huzurun ve güvenin olduğu bir kenttir” dedi.

MESLEK LİSESİ PROJESİ FARK OLUŞTURUYOR

Kalifiye eleman yetiştirmek ve sanayilere direkt hazır bir şekilde elaman sunmak için yürüttükleri projelerinin de olduğunu söylen Canbolat, “Meslek liseleri ve sanayi ile olan ilişkilerde önemli bir noktaya geldik. Sanayinin aradığı kalifiye elemanın yetişmesi noktasında meslek liseleri oldukça önemli. Hayata geçirilen projelerle Bursa’da öğrencilerin meslek liselerini tercih etme oranları artıyor. Organize sanayi bölgelerindeki dernekler ve odalarla iş birliği protokollerimiz var. Bu girişimlerle meslek lisesi tercihleri daha cazip hale gelmeye başladı. Bu proje şu anlama geliyor. Bursa’nın meslek liseleri mezun verdikleri zaman gençlerimiz gidip Bursa’daki sanayide nitelikli bir şekilde çalışabilecek” şeklinde konuştu.

 


ETİKET :