Velilerin gözü servis tarifesinde...

Okulların açılmasına sayılı günler kala veliler en büyük maliyet kalemlerinden biri olan servis ücretlerindeki artışı merak ediyor. Servisçilerden zam öncesinde gelen açıklamalar ise kafa karıştırıyor. Oysa geçen dönem ilk kez ara zamlar yapılarak servis ücretlerinde hatırı sayılı artışlar olmuştu!

Yeni eğitim ve öğretim yılının başlamasına yaklaşık 1 ay kaldı. Okullarda hazırlıklar başladı, yeni kıyafetler raflara dizildi, kitap satışları başladı. Veliler tüm maliyetleri hesaplarken en önemli gider kalemlerinden servis ücretini de merak ediyor. Henüz yeni dönemin ücretleri belli değil. Okul servis ücretlerinin belirleneceği Ulaşım Koordinasyon Müdürlüğü (UKOME) toplantısı bu ay sonunda gerçekleştirilecek. Geri sayım devam ederken servisçiler, artan maliyetler dikkate alınarak ücretlere en az yüzde 40 zam yapılmasını bekliyor.

YÜZDE 104 YÜKSELDİ

Yüzde 40 zam tartışmaları devam ederken geçen eğitim döneminde yapılan zamlar unutulmuş gibi. Oysa hem okullar başlamadan yapılan zamlarla hem de sonrasında tarihte ilk kez devreye alınan ara zamlarla servisçilerin nefes alması sağlanmıştı. Örneğin İstanbul’da servis ücreti artışı ocakta yüzde 27, nisanda yüzde 40 olmuştu. Okullar açılmadan önce yapılan zam da yüzde 15’ti. Böylece Ağustos 2021’de zamla 271 liradan 312 liraya çıkan 0-1 kilometre servis ücreti, önce 396 liraya daha sonra da 554 liraya çıkarılmıştı. Yani bir dönemde yapılan zam yüzde 104’ü bulmuştu.

YAKIT FARKI KALMADI

Servisçilerin en büyük maliyet kalemi akaryakıt. Fakat bir ara hızlı yükselse de gerileyen petrol fiyatlarıyla motorin nisan ayındaki, yani yüzde 40 servis zammı dönemindeki seviyelerde. 1 Nisan’da motorin 21.23 liraydı, dün itibarıyla 23.35 lirada bulunuyor. Yani yakıt cinsinden maliyet artışı sınırlı. Personel ve diğer maliyetler dikkate alınınca velilerde makul bir artış beklentisi oluşmuş durumda. Tabi nihai karar UKOME toplantısından çıkacak.

0-1 KM 554 LİRA

Tüm bu hesaplar yapılırken açıklama yapan İstanbul Umum Servis Aracı İşletmecileri Esnaf Odası Başkanı Günhan Sinar, 6 Nisan’da yüzde 40’lık zam yapıldığını hatırlatarak, “0-1 kilometre 554 lira şu anda. Buna yüzde 35 rehber personel ücreti ekleniyor. En uzak mesafe 23-25 kilometre aylık ücreti 1.330 lira. Etüt olan okullarda, etüt ücreti ekleniyor. Biz öğrenci ve velilerimizi de düşünüyoruz. Onları üzmek istemiyoruz ama ekonomik koşulları değerlendireceğiz. Ona göre bir karar vereceğiz” diye konuştu. Sinar, bu ay servis ücretlerine mutlaka zam geleceğini ve bunda maliyetlerin belirleyici olacağını söyledi 

‘YÜZDE 40 ZAM’ DEMEDİK

Günhan Sinar açıklamasına şöyle devam etti: “Zam için yüzde vermemiz mümkün değil. Bir ay sonra ne olacağını bilmiyoruz. Bazı yerlerde yüzde 40 zam gelecek gibi söylemler var. Bizim yüzde 40 zam gelecek diye bir açıklamamız yok. Bir ay sonra bakacağız, özellikle ana giderimiz yakıt maliyetleri. Bunlara bakacağız, karar vereceğiz. 6 Nisan’da en son zam aldığımız durumla ağustos sonundaki UKOME toplantısındaki durumu karşılaştıracağız. Hem meslektaşlarımız için hem de İstanbul halkı için kimseyi üzmeden en uygun tarifeyi ortaya çıkarmaya çalışacağız.”

‘ARAÇ SAYISINDA SIKINTI YOK’

Daha önce yalnızca okullar açılırken zam aldıklarını ifade eden Sinar, “İstanbul’da 59 bin tane tahditli plakalı araç var. İstanbul’da araç sayısının yetersiz olduğuyla ilgili söylemler var. İstanbul’da araç sayısı yeterli. Velilerimiz rahat olsunlar. Buradaki problem şu. Meslektaşlarımızın hakkını veren, onun emeğinin karşılığını veren, aracıyla çalışıyor, tahditli plakasıyla çalışıyor, şoförlük yapıyor. Bunun hakkını veren her tur firması rahatlıkla İstanbul’da araç bulacaktır. İstanbul Servis Araçları Esnaf Odası Başkanı olarak ben isteyen her tur firmasına, meslektaşımın hakkını vermesi koşuluyla araç bulacağımın da sözünü vermiştim” dedi.

FARKLI AÇIKLAMALAR GELİYOR

Zam oranı belli olmadan araç sayısıyla ilgili farklı açıklamalar da gelmeye başladı. Bazı dernek yetkilileri servisler için verilen ‘L serisi plakanın’ yeterli olduğunu ancak yeterli araç bulunamadığına dikkat çekiyor. Araç sayısının azaldığıyla ilgili algı yapıp fiyat yükseltme çabası olduğunu belirten yetkililer, plaka rantçılarının ortaya çıktığını söylüyor. Araçları satıp plakaların değer kazanması için bekletildiğini belirten yetkililer, bu plakaların aktif edilmesi gerektiğini belirtiyor.

'GÜVENLİK’ ŞARTINA ERTELEME

Eğitim-öğretim yılı açılışına az bir zaman kalan Okul Servis Araçları Yönetmeliği’nde değişiklik yapıldı. Buna göre; koltuk sensörü, 3 nokta emniyet kemeri, iç ve dış kamera, şeffaf cam şartları ilerleyen yıllara ertelendi. Geçtiğimiz hafta Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmelikle ertelenen maddelerin içeriği şöyle:

-Okul servis araçlarında her öğrenci ve çocuk için üç nokta emniyet kemeri ve gerekli koruyucu tertibat bulundurulacak.

-Okul servis araçlarında Ulaştırma Bakanlığı’nca standartları belirlenen her koltukta oturmaya duyarlı sensörlü sistemler olacak.

-Okul servis araçlarında tüm koltukları görecek şekilde Araçların İmal, Tadil ve Montajı Hakkında Yönetmelik ekinde belirtilen standartlara uygun, iç ve dış kamera ile en az otuz gün süreli kayıt yapabilen kayıt cihazı bulundurulacak.

-Okul servis araçlarında iç mekanı gösteren beyaz cam dışında cam kullanılamaz.