Verginizi ödeyin toplayanı da düşünün!

Türkiye Kamu-Sen İl Temsilcisi ve Türk Büro-Sen Bursa Şube Başkanı İbrahim Bulut, dün Vergi Haftası dolayısıyla bir açıklama yayınladı.

“Devletlerin en önemli görevi; vatandaşlarına başta sağlık, eğitim, savunma ve adalet hizmetleri olmak üzere kamu hizmetleri sunmaktır” ifadesiyle açıklamasına başlayan Sayın İbrahim Bulut, şu sözlerle devam etti:

“Kamu hizmetlerinin yerine getirilmesinde gerekli harcamaların yapılabilmesi için kamu kaynağına ihtiyaç vardır.

Kamu kaynağını oluşturan en önemli gelir kaynağı ise anayasal vatandaşlık görevi olan vergi verme ödevi ve sorumluluğudur.

Diğer yandan vergi gelirlerinin kamu hizmetlerinin sunulmasında yetersiz kalması durumunda, kamu kaynağı ekonomik ve sosyal maliyeti yüksek bir tercih olan borçlanma yoluyla meydana getirilmektedir.

Devlet ve millet hayatımızda son derece önemli bir işlevi bulunan vergi gelirlerinin elde edilmesinde vergi tarhından tahsiline kadar görevli ve sorumlu bulunan maliye çalışanlarının emeği inkâr edilemez.

Ülkemizde her yıl 24 Şubat- 2 Mart tarihleri arasındaki hafta vergi haftası olarak kutlanmakta, bu haftada verginin ve vergi bilincinin gelişmesi için programlar düzenlenmektedir.

Vergi haftasında genellikle verginin ve vergi bilincinin önemi öne çıkarılırken; vergiyi toplayan cefakâr ve fedakâr maliye çalışanlarının sorunları ve talepleri gündemde yer almaz, dile getirilmez.

Halbuki kamu kaynağı gelirlerinin içerisinde vergi gelirlerinin oranının artması, fedakâr maliye çalışanlarının gerçekleştirdikleri yaygın ve yoğun denetim başta olmak üzere yapılan çalışmalarla mümkün olmaktadır.

Bu nedenle; vergi haftasında en az verginin önemi kadar, vergiyi toplayanların da hatırlanması sorun ve taleplerinin yanı sıra, çözüm önerilerinin de dile getirilmesi; bir hakkın teslim edilmesi olacaktır.”

Türkiye Kamu-Sen İl Temsilcisi ve Türk Büro-Sen Bursa Şube Başkanı İbrahim Bulut, sendika olarak talep ve beklentilerini açıkladı:

“Türk Büro-Sen olarak vergi haftasında; verginin tabanı yayılması, adil ve adaletli bir vergi sisteminin hayata geçirilmesi, vergi gelirlerinin içindeki haksız vergiler olarak tarif edilen ‘dolaylı vergilerin’ oranının azaltılması, bordro mahkûmu dediğimiz devlet memurlarının vergi oranlarının yüzde 15’e sabitlenmesi, hedeflerine ulaşabilmek için vergiyi toplayan maliye çalışanlarının;

Kariyer uzmanlar arasındaki merkez taşra ayrımının kaldırılarak kariyer uzmanlarının özlük haklarının tek çatı altında düzenlenmesi,

Taşra kariyer uzmanlarına kariyer basamaklarının açılması, merkez karar alma süreçlerinde uygulamanın içinden gelen taşra ve kariyer uzmanlarının görev almasına imkân sağlanması,

657 S. DMK’da ‘Mali Hizmetler Sınıfının’ ihdas edilmesi,

Yaygın ve yoğun denetimle görevlendirilen gelir ve muhasebe uzmanlarına yönelik can güvenliği tedbirlerinin artırılması,

Yaygın ve yoğun denetimle görevlendirilen personele verilen fazla mesai ücretlerinin günün ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde artırılması,

Gelir İdaresi Başkanlığı’nın; Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın taşra yapılanmasına uygun olarak teşkilat ve kadro açısından yeniden yapılandırılması,başta olmak üzere sorunların çözülmesi, taleplerin karşılık bulması; verginin tabana yayılması, acil bir vergi sistemi kurulması, kayıp ve kaçakla mücadelede moral ve motivasyonu artıracağı aşikardır.

36’ncı Vergi Haftası verginin önemi kadar vergiyi toplayanların da hatırlandığı, öne çıkarıldığı bir hafta olması dileğiyle, fedakâr ve cefakâr meslektaşlarımızın vergi haftasını kutluyoruz.”

***

Sayın İbrahim Bulut’un açıklamaları sonrası Ocak 2025 vergi tahakkuk ve tahsilat istatistiklerini inceledim.

Bursa Defterdarı Halil Tekin, tahsilat rekortmeni olarak biliniyor. Fakat yılın ilk ayına ilişkin verilere baktığımızda mükelleflerin vergi ödeme tutumunun zayıf kaldığı görülüyor.

Hazine ve Maliye Bakanlığı Muhasebat Genel Müdürlüğü tarafından yayımlanan Ocak 2025 verilerine göre Bursa’da şöyle bir tahakkuk ve tahsilat manzarası oluştu:

Gelir vergisi tahakkuku 16 milyar 677 milyon 236 bin lira olarak kayda geçerken gelir vergisi tahsilatı 5 milyar 154 milyon 247 bin lira olarak gerçekleşti.

Gelir vergisinde tahsilat oranı yüzde 30,9 düzeyinde kaldı.

Kurumlar vergisinde tahsilat daha da düşük!

Tahakkuk eden kurumlar vergisi 6 milyar 903 milyon 630 bin lira iken tahsilat 494 milyon 152 bin lira olarak gerçekleşti.Tahsilat oranının yüzde 7,2 düzeyinde olduğu görüldü.

Bursa 2024 yılını her iki vergide de yüzde 80’ler düzeyinde tahsilatla tamamlamıştı.

Yılın ilk ayındaki tahsilat oranına bakılırsa Sayın Bulut dediği gibi vergi memurlarının işinin hiç de kolay olmadığı anlaşılır.

***

Saygıyla…