Geri

Yaban hayvanlarının yaşam alanları kentleşme tehlikesi altında... Dünya sadece 'insan' için değil!

Yeni yayınlanan bir araştırma, kentleşmenin yaban hayvanlarının yaşam alanlarını nasıl etkilediğini ortaya koyuyor. Kentleşme ve iklim değişikliği sonucu şehirlerdeki sıcaklık artışları, birçok yaban hayvanının adaptasyonunu zorlaştırıyor ve habitatlarını tehdit ediyor.

14:10:35 | 2024-01-17



Haberi Sesli Dinle

ABD ve Kanada‘daki 20 şehirde yapılan araştırmada, kentleşmenin yaban hayatı üzerindeki etkisine dikkat çekildi. Prof. Dr. Çağan Şekercioğlu, bu şehirlerdeki fotokapanlarla toplanan verileri analiz ederek, kentleşme sonucu oluşan aşırı sıcaklık koşullarının birçok canlı türünün hayatta kalmasını zorlaştırdığını belirtti. AA’dan Yeşim Yüksel’in aktardığına göre; Şekercioğlu, iklim değişikliği ve nüfus artışı gibi insan kaynaklı çevresel değişikliklerin yeşil alanların azalmasına ve canlıların yaşam alanlarının yok olmasına neden olduğunu ifade etti. Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı (UNCTAD) verilerine göre, dünya nüfusu son 25 yılda 2,1 milyar artarak 2022’de 8 milyara ulaştı. Bu nüfusun yüzde 52,2’si şehirlerde yaşıyor. Kentleşme ve iklim değişikliğinin birleşik etkileri, Şekercioğlu’nun da içinde bulunduğu araştırmacılar tarafından Nature Ecology & Evolution dergisinde yayımlanan bir çalışmada incelendi.

BİR ÇOK MEMELİ ŞEHİRDE YAŞAYAMIYOR

Bu çalışmada, ABD ve Kanada’daki 20 şehirde 725 noktaya yerleştirilen fotokapanlardan toplanan 20 binden fazla görüntü incelendi. Utah ve Koç Üniversitelerinde öğretim üyesi olan ve KuzeyDoğa Derneği Başkanı olan Şekercioğlu, 37 yerli memeli türüne ait verilerin toplandığını açıkladı. Şekercioğlu, şehirleşmenin hayvanların yaşam koşullarını olumsuz etkilediğini, özellikle şehirlerde sıcaklığın daha fazla tutulduğunu ve memelilerin faaliyetlerini geceye kaydırdığını belirtti.

ABD-MEKSİKA SINIRINDAKİ DUVAR YABAN HAYATINI TEHDİT EDİYOR

Yeşil alanın fazla olduğu kuzey şehirlerindeki hayvanların daha az etkilendiğini, ancak birçok memeli türünün şehirlerde yaşayamadığını ifade eden Prof. Dr. Şekercioğlu şöyle dedi: “Bu, iklim değişikliğinin etkisini artırıyor çünkü şehirdeki beton ve asfalt ile ağaçların yok edilmesi ısı adası etkisine neden oluyor. Hem daha sıcak hem de sıcağı daha fazla tutan beton ve asfalt adalar yarattık. Memeliler, çoğu faaliyetlerini geceye kaydırdı çünkü insanlardan daha uzak durmak, geceleri daha serin ve iklim değişikliğiyle artan ısı adası etkisinden biraz daha uzaklaşmak istiyorlar. Daha kuzeyde ve yeşil şehirlerde yaşayan hayvanların daha az etkilendiğini gördük ama yine de birçok memeli türü şehirlerde yaşayamıyor.”


ETİKET :   liderliderbursabursason dakikagündemhaber