Yalana ve talana karşı Uludağ Alan Başkanlığı

Kış turizmi ve kayaktaki göz bebeğimiz Bursa Uludağ’ı Türkiye’nin 100. Yılı’na taşıyacak ‘Uludağ Alanı Hakkında Kanun Teklifi’ TBMM’de kabul edildi. Resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren kanuna göre, kurulacak olan Uludağ Oteller Bölgesi Alan Başkanlığı, bölgenin tamamında değil, sadece ‘OTELLER BÖLGESİ’nde yetkili olacak. Söylenenin aksine bölgenin talan edilmesinin önüne geçilecek, bölgede yapılacak yeni düzenlemeler ile Uludağ, dünyadaki benzerleri ile yarışabilir hale getirilecek.

TBMM Genel Kurulu’nda AK Parti Bursa Milletvekili Hakan Çavuşoğlu öncülüğünde, Efkan Ala ve 43 milletvekilinin imzasıyla sunulan ‘Uludağ Alanı Hakkında Kanun Teklifi’ görüşmeleri önceki gece tamamlandı. Görüşmelerin sonunda teklif kabul edilerek yasalaştı.

Yasaya göre, Uludağ’ın tamamı değil, sadece OTELLER BÖLGESİ olarak adlandırılan bölge; yani YÜZDE 1’lik alan ULUDAĞ OTELLER BÖLGESİ ALAN BAŞKANLIĞI’nın sorumluluğuna geçti. Yeni kanun ile iddia edildiğinin aksine talan değil, yapılacak yeni modernizasyonlar ile Uludağ, dünyadaki benzerleri ile yarışır hale gelecek. Bölgenin turizm potansiyeli geliştirilecek, doğal sit alanları korunacak. Yeni kanun ile Termal Turizmi için ilk adım atılacak. Bu sayede Uludağ’da yılın 12 ayı turizm yapılabilmesi sağlanmış olacak.

KAR YAĞMADI SENDROMU BİTECEK

Bursa ve Türkiye’de kış turizmi yapan turizmcilerin sabırsızlıkla beklediği Uludağ Oteller Bölgesi Alan Başkanlığı’nın hayata geçmesiyle bir dizi değişikler yaşanacak. Muhalefetin “Uludağ talan edilecek” söylemlerini boşa çıkaran yasa sayesinde Uludağ hak ettiği gerçek kimliğine kavuşacak. Türkiye’nin ilk kış turizmi ve kayak merkezi olmasına rağmen bugüne kadar istediği yatırımı alamayan Uludağ, yeni yönetmelik ve uygulamalar ile dünya kış turizmi ile yaz sezonunda bile yarışabilir duruma gelecek. Suni kar makinesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın maddi desteği ile alınacak, bu sayede Uludağ’ın diğer kayak merkezlerinden geri kalmayacak. “EYVAH KAR YAĞMADI” sendromu ortadan kalkacak, 2-3 ay süren sezon 4-5 aya çıkartılacak.

ÇOK BAŞLILIK BİTTİ

Yürürlüğe giren kanun ve yönetmelikler sayesinde Uludağ, çok başlılıktan kurtulmuş olacak. Tarım ve Orman Bakanlığı, Çevre - Şehircilik ve İklim Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, Milli Parklar Genel Müdürlüğü, Bursa Valiliği, Bursa Büyükşehir Belediyesi ve Osmangazi Belediyesi’nde olan yetkiler nedeniyle yaşanılan karmaşa ortadan kalkmış oldu. Birinin “Olur” dediğine, diğer bir kurumun “Olmaz, yapamazsınız” deme devri kapandı. Tüm yetkiler, Alan Başkanlığı’nda toplandı. Bu sayede yıllardır kangren haline gelen ve yapılamayan çalışmalar hayata geçirilebilecek.

TALAN DEĞİL KORUMA

Uludağ Oteller Bölgesi Alan Başkanlığı’nın hayata geçmesi ile bir dizi koruma tedbirleri de devreye girmiş olacak. Uludağ Oteller Bölgesi Alanı’nda korunması gereken taşınmaz kültür ve tabiat varlıklarına ilişkin yapılacak her tür plan, imar planı, meri planlar, proje, uygulama, iş ve işlemler, Uludağ Oteller Bölgesi Alan Komisyonu kararları uyarınca yürütülecek.

GÜVENLİK TEDBİRİ

Muhalefetin tüm olumsuz algı yönetimine karşı yeni kanunla birlikte, Uludağ Oteller Bölgesi Alanı'na kontrollü girişin ve alanın güvenliğinin sağlanması esas olacak. Ulaşım, giriş kontrolü, ziyaretçi ücretleri ile Uludağ'dan faydalanma koşullarına yönelik usul ve esaslar, Uludağ Oteller Bölgesi Alan Başkanlığı'nca belirlenecek. Jeolojik ve biyolojik varlıklar, su ve benzeri kaynak değerlerinin korunması, yaşatılması, geliştirilmesi, tanıtılması, planlanması, yönetilmesi ve denetlenmesi ile alanda yürütülen faaliyetler yeniden düzenlenecek.

AYKIRILIĞA GEÇİT YOK

Uludağ Oteller Bölgesi Alanı'nda yapılacak uygulamalar, meri planlar, geçiş dönemi koruma esasları, kullanma şartları ve Uludağ Oteller Bölgesi Alan Komisyonu kararlarına göre uygulanacak. Uludağ Oteller Bölgesi Alanı'nda her türlü aykırı uygulamanın giderilmesini, aykırı yapı ve tesisleri yıkmak Uludağ Oteller Bölgesi Alan Başkanlığı’nın yetkisinde olacak. Uludağ Oteller Bölgesi Alanı'nda korunması gereken taşınmaz kültür ve tabiat varlıklarına ilişkin yapılacak her tür plan, proje, uygulama, iş ve işlemler, Uludağ Oteller Bölgesi Alan Komisyonu kararları uyarınca yürütülecek.

MADENE YENİ DÜZENLEME

Muhalefetin özellikle gündeme getirdiği maden (taş ocakları) zapt-u rapt altına alınarak, doğa korunacak. Uludağ Oteller Bölgesi Alanı'nda kömür ve akaryakıt depoları, sanayi ve benzeri tesisler kurulamayacak (Oteller bölgesinde alınmış maden ruhsatı olmadığından buraya maden ocağı açılamayacak). Ancak kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce işletme ruhsatı almış alanlarda, Alan Komisyonu’nca belirlenecek kriterlere uyulması kaydıyla kazanılmış haklar korunarak faaliyetler sürdürülebilecek. Bunun dışında madencilik faaliyetleri yapılamayacak, entegre tesislere yer verilemeyecek.

TAŞINMAZLAR DEVREDİLECEK

Uludağ Oteller Bölgesi Alanı'nda kalan Hazine veya devlete ait taşınmazlar, orman sayılan yerler ile daha önce Milli Parklar Kanunu gereğince tespit edilen yerler, talep etmesi halinde Uludağ Alan Başkanlığı'na tahsis edilecek. Genel kolluk kuvvetlerine tahsisli veya bunların kullanımında olan taşınmazlar hakkında bu hüküm uygulanmayacak.

BAKANLIK TEK YETKİLİ

Hazine ile kamu kurum ve kuruluşlarına ait tesislerin kiraya verilmesi dahil tüm işlemleri, Uludağ Oteller Bölgesi Alan Başkanlığı’nın uygun görüşü alınarak yapılabilecek. Ancak bu taşınmazlardan turizm amaçlı kullanılmasında yarar görülenlerin tahsisi, kamulaştırılması, kiralanması, işletilmesi, işlettirilmesinde Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkili olacak. Uludağ oteller bölgesindeki metruk hale gelen kamu binaları kurtarılarak işlevsel hale getirilecek veya yıkılacak.

YANGIN PLANLAMASI

Uludağ Oteller Bölgesi Alanı'nda zilyetlik, imar veya ihya yoluyla toprak kazanılmasının önüne geçilecek. Uludağ Oteller Bölgesi Alanı'ndaki yabani ağaçlık alanların bakımı ve korunması ile yangın, hastalık ve zararlılarla mücadelede Tarım ve Orman Bakanlığı’nca destek ve iş birliği sağlanacak. Uludağ Oteller Bölgesi Alanı için özel yangın söndürme planı yapılacak ve uygulanacak.

İZİNLER TEK ELDEN

Uludağ Oteller Bölgesi Alanı'nda gerçekleştirilecek turizm amaçlı sportif faaliyetler ile alana ilişkin işletmecilik faaliyetlerini yapma, yaptırma, izin verme ve denetleme yetkisi Uludağ Oteller Bölgesi Alan Başkanlığı'nda olacak. Tanıtım, sportif, eğlenme ve dinlenme hizmetleri için gerekli her türlü altyapı ve diğer tesislerin yapılmasında, yaptırılmasında ve işletilmesinde, işlettirilmesinde ilgili belediye başkanlıkları ile koordineli şekilde yürütülmesinde Uludağ Oteller Bölgesi Alan Başkanlığı yetkili olacak.

KAMULAŞTIRMA VE İMAR

Uludağ Oteller Bölgesi Alanı sınırlarında kalan yerlerdeki gerçek ve tüzel kişilere ait taşınmaz mallar ile her türlü tesisler, onaylı uygulama imar planına göre hazırlanacak projelerin gerçekleşmesi için Uludağ Oteller Bölgesi Alan Başkanlığı'nca kamulaştırılabilecek. Uludağ Oteller Bölgesi Alanı'nda her türlü imar planlaması Uludağ Oteller Bölgesi Alan Başkanlığı’nca yürütülecek. Bu planlar, Uludağ Oteller Bölgesi Alan Komisyonu'nun uygun görüşü, Kültür ve Turizm Bakanı'nın oluru uyarınca, Uludağ Oteller Bölgesi Alan Başkanlığı’nca yapılacak onama sonrasında yürürlüğe girecek.

KANUNA UYMAYANLARA CEZA

Uludağ Oteller Bölgesi Alanı'nın doğal değerleri ile jeolojik dokusunun, turizm potansiyelinin korunmasına ve yaşatılmasına yönelik alınan tedbirlere aykırı davrananlara 500 bin liraya, tedbirlere aykırı davrananlar ile izin almadan turizm amaçlı dahi olsa sportif faaliyette bulunup organizasyon yapanlara da 100 bin liraya kadar idari para cezaları uygulanacak.

BURSA İLE BÜTÜNLEŞECEK

'Uludağ Alanı Hakkında Kanun Teklifi’ni hazırlayan iki önemli isimden biri olan AK Parti Bursa Milletvekili Hakan Çavuşoğlu, TBMM’de kabul edilen kanundan sonra ilk açıklamasını LİDER Gazetesi’ne yaptı. Çavuşoğlu, kanun ile 'Uludağ Oteller Bölgesi Alan Başkanlığı'nın, bölgede ortaya çıkan yetki karmaşasının önüne geçeceğini söyledi. Çavuşoğlu, “Başta ülkemiz olmak üzere Bursa’mıza hayırlı olsun. Uludağ, Türkiye’deki ilk kış turizminin, kayak turizmi merkezi olmasına rağmen hak ettiğini alamıyordu. Çünkü bu alan hem Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın hem Çevre - Şehircilik ve İklim Bakanlığı’nın, hem Tarım, Orman Bakanlığı’nın, hem Bursa Valiliği’nin, hem Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin, hem de ilçe belediyesi olarak Osmangazi Belediyesi’nin yetili olduğu bir bölgeydi. Bir türlü bütünlük sağlanamıyordu. Herkes olaylara kendi yetkisinden bakıyordu. Yeni kanun bunun önüne geçti. En basitinden diğer kayak merkezlerinde olan ancak Uludağ’da olmayan suni kar makinesi alımının önü açılmış oldu. Termal ile bölgenin kaderi değiştirilecek, 12 ay turizm yapılabilir hale gelecek. Bursa ile Uludağ’ın bağı güçlenecek” dedi.

TÜRKİYE’NİN 100. YILINA…

AK Parti Bursa Milletvekili Muhammet Müfit Aydın, Uludağ’ı talan etmeyi değil, Türkiye’nin 100. Yılı’nda dünya turizmi ile yarışabilir bölge haline getirmeyi hedeflediklerini söyledi. Aydın, “Uludağ’ı tek kişiye değil, devletin eline teslim ettik. 70 yıl önce dizayn edilen Uludağ’ı, yeniden dizayn edeceğiz. Bu çalışma öyle Uludağ’ın tamamını değil, Uludağ Oteller Bölgesi Alan Başkanlığı’na tahsis edilen sadece yüzde birlik bölümünü kapsıyor. Uludağ artık dünyadaki benzerlerine uygun hale gelecek. Bölgeye iş yapan 500’e yakın sektöre canlılık gelecek, ekonominin çarkı daha hızlı dönecek” diye konuştu.

AVRUPA’YI UNUTUN!

MHP Bursa Milletvekili Mustafa Hidayet Vahapoğlu ise kanun teklifini hazırlayanlara ve emeği geçenlere Bursalılar adına teşekkür ettiklerini söyledi. Uludağ’da yetki karmaşasının yeni kanunla ortadan kaldırılmış olacağına dikkat çeken Vahapoğlu, “Bölgeyle alakası olan olmayan, ağzı olan herkes konuştu ama aklı selim olan kazandı. Burada talan değil, yeniden dizayn yapılacak. Milli Park tam aksine daha iyi korunacak. Ne kadar aykırı yapı varsa yıkılacak. Kimse hak kaybına uğramayacak. Uludağ gibi bir merkez varken Romanya, Rusya, İsviçre, Fransa, Avusturya gibi kayak turizminin yapıldığı ülkelere vatandaşlarımızın gitmesine gerek kalmayacak. Çünkü bu kanunla Uludağ modernize edilebilecek” ifadelerini kullandı.

NİTELİKLİ TURİZM İÇİN

Uludağ Oteller Bölgesi Alan Başkanlığı’nın kurulması, bölgedeki turizmcileri sevindirdi. Güney Marmara Turizm Otelciler Birliği (GÜMTOB) Başkan Yardımcısı Çetin Ceylan, “Uludağ Oteller Bölgesi Alan Başkanlığı sayesinde bölge ile ilgili daha sağlık ve hızlı kararlar alınacağını düşündüğünü belirtti. Ceylan sözlerine şöyle devam etti: “Uludağ uzun zamandır otorite ve çok başlılık sorunu çekiyordu, yönetimsel bir kaos vardı. Nitelikli turizmi yakalayabilmek için Uludağ’ın bütçesi olan bir kurum tarafından yönetilmesi sorunların hızlı çözümü anlamına gelir. Yabancı turistin gelmesi açısından da alan başkanlığı çok önemli. Başta suni karlama olmak üzere, pistlerin temizlenmesi, sağlık hizmetlerinin daha sağlıklı olması ve daha pek çok sorunun çözümü için Alan Başkanlığı bizleri memnun etti.”

 

 

İHTİŞAMLI GÜNLERE DÖNECEĞİZ

Uludağ Kayak Merkezi Turizm ve Sanayi İşletme Anonim Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Beceren de yılların birikmiş sorunlarının TBMM’de kabul edilen kanun ile çözüme kavuşacağını belirtti. Beceren, “Uzun süren çalışmalar meyvesini verdi. Uludağ Oteller Bölgesi Alan Başkanlığı Kanunu yasalaştı. Şimdi beklentimiz sistemin hemen devreye sokulup harekete geçilmesi. Uludağ inşallah eski ihtişamlı günlerine dönecek. Bu çalışmada biz ve arkadaşlarımıza düşecek görevleri yerine getirmeye hazırız” ifadelerine yer verdi.