4 yılda akılda kalanlar
31 Mart 2019’da gerçekleştirilen yerel seçimlerden bu yana tam dört yıl geçti. 5 yıllık görev süresi içinde belediye başkanlarının 1 yılı kaldı.
Peki, geçen bu süre zarfında belediyecilik anlamında vatandaşın aklında ne kaldı?
İstanbul, Ankara ve İzmir’de bu 4 yıl nasıl geçti?
Mesela gerçekten vaat edildiği gibi her şey çok mu güzel oldu?
Bilmiyoruz.
Aklımızda kalanlar hizmetten çok polemik...
Haliyle biz kentimize biraz da kendimize bakalım.
Bursa’da Büyükşehir Belediyesi, zorluklarla dolu 4 yılı olabildiğince verimli geçirdi.
Baştan söyleyeyim herkesi memnun etmeye çalışmak nafile bir uğraştır.
Kimilerinin hoşuna giden işler, kimilerince beğenilmeyebilir.
Fakat salgın, ekonomik darboğaz, savaş, göç derken yorulan kentler arasında Bursa, belki de iyileşme yolunda en iyi adımların atıldığı kentlerden biri olma yoluna girdi.
Özellikle Tarihi Çarşı ve Hanlar Bölgesi etrafındaki yapı yığınının temizliği, kent tarihine geçecek nitelikte bir işti.
Yine kent dokusuna zarar veren atıl konumdaki Çekirge’deki gibi yapıların yıkılması ve kente kazandırılması da kıymetli bir çabaydı.
T2 hattının hizmete başlaması, raylı sistemde bekleme süresinin 2 dakikaya indirilmesi ve hattın Şehir Hastanesi’ne ulaştırılması girişimi ulaşımda önde gelen adımlardandı.
Bilhassa salgın döneminin yolların yenilenmesi adına bir fırsata dönüştürülmesi ve kent trafiğinin düğüm noktası Acemler’e neşter vurulması önemliydi.
Bir kentte insanı yaşama ait kılan anılardır. Atatürk Stadyumu’nun yıkılması birçok insanın elinden anılarını aldı. Ama yerine kentin yeşil kimliğine katkı koyan bir alan oluşturuldu.
Bizzat gidip gördüğüm için belki de aklımda yer etti. Doğu Bölgesi Entegre Katı Atık Tesisi, kadim şehrin çevre yaklaşımı açısından örnek gösterilebilir.
Tanıtım toplantısına katıldığımda karşılaştığım gençlerden anımsadım. Burskoop ile hem üniversite hem de meslek lisesi öğrencilerine burs verilmesi, çok özel bir hamleydi.
Özellikle salgın döneminde ve sonrasında da özel dönemlerde bakkal, kırtasiye, ayakkabıcı gibi küçük esnafa verilen ‘can suyu’ niteliğindeki destek çekleri projesi, hâlâ aklımda...
Herhangi bir kategori yok. Anımsadığım sıraya göre yazıyorum.
Mesela Türk Dünyası Kültür Başkenti etkinlikleri ve özellikle de açılış törenini unutmak güç.
Merinos’ta düzenlenen Gastronomi Festivali’nin de tadı halen damağımda... Önerim ikincisi Kültür Park’ta olmalı...
Kırsal mahallelerde tarımsal üretimi teşvik etmek adına yapılan fide ve fidan gibi desteklemeleri yerinde gördüğüm için için ifade etmeliyim ki kırsal kalkınmada Bursa’da işler çoktan rayına oturdu.
Belediyenin düzenlediği bir programla Eşkel’i ziyaretinde gözlediğim sahil çalışmalarını ve mavi bayrak çabalarını kıymetli bulmuştum.
Salgın döneminde yapılanlara fazla girmedim. Hatırlamadığımdan değil o günleri hatırlamak dahi istemediğimden... Ama yine de aklımda kalan o dönemde yapılan desteğin 200 milyon liradan fazla olduğuydu...
MHP ve AK Parti mitinglerini izledikten sonra incelemiştim, unutmadım merakla bekliyorum; Gökdere’de yeşil alan çalışması da özellikle merkezin doğusuna zenginlik katacak bir proje olarak kayda geçecek.
Zindankapı’nın restore edilerek hayata kazandırılmasını beğenmiş ama içerideki dijital müze mantığını hoş bulmamıştım. Yine de Bursa’nın tarih kenti kimliğini pekiştiren simge yapılardan biri oldu. İyi işti.
Kentsel dönüşüm konusunda Yıldırım’ın farklı mahalleri ve İstanbul Caddesi üzerindeki çalışmaları yadsımak mümkün değil ama yılan hikayesine dönen ve adeta insanların içinde ölümü beklediği 1050 Konutlar sorununun bir türlü çözülememesini irdelemek gerekiyor.
Yakın dönemde ise Gaziantep’in Nurdağı ilçesi ve Hatay’da deprem sonrası çalışmaları Bursa’nın gücünü ortaya koyan niteliktedir.
Deprem bölgesindeki faaliyetleriyle de Bursa’nın çok derin izler bıraktığını düşünüyorum. Çünkü gidip bizzat gördüm, o bölgede çalışmak uzaktan göründüğü gibi hiç de kolay değil.
Başkan Alinur Aktaş ve Büyükşehir Belediyesi, süreci son derece uyumlu ve verimli yönetti.
Geride kalan 4 yıla ilişkin oturup düşündüğümde Bursa’da yapılanlara dair aklıma ilk gelenler bunlar...
Başlangıçta da dedim ya bazıları beğenir bazıları beğenmez. Vatandaşa hizmet açısından önemli olan çalışma gayreti ve samimiyetidir. Bursa bu anlamda şanslı illerden biridir.
Daha şanslı ve daha iyi olabilir mi?
Elbette olabilir.
Yeter ki çalışmada yarışalım.
Hatırladığımız yapılmayan veya yapılamayanları sıralamayı da 5’inci yılın sonuna saklayalım.
Esen kalın.