Yok artık!
Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, dün Merinos AKKM'de düzenlenen tarım vizyonu programında açıkladı, hayret ettim.
Büyükşehir'in iştiraklerinden Peyzaj AŞ, Bursa'da 2022 yılı vergi sıralamasında ilk 100 şirket arasında yer almış.
İnanılır gibi değil!
Düşünün ki Bursa'da 17 OSB var.
Gemlik'te koskoca bir Serbest Bölge var.
Ayrıca kentin farklı bölgelerinde irili ufaklı sanayi kümelenmeleri var.
Ama vergide bir belediye şirketi ilk 100'de... Üstelik tarım alanıyla...
Bir bakışla Tarım Peyzaj AŞ'nin iyi yönetildiğini ve başarılı olduğunu söylemek mümkün.
Bir diğer bakışla ise dev gibi görünenlerin esasen cüce olduklarını...
Bursa'da 2019'dan bu yana hem gelir hem de kurumlar düzeyinde vergi şampiyonları açıklanmadığı için listede kimlerin olduğunu bilemiyoruz.
Tabi öncekilerden bir çıkarımda bulunmak söz konusu olabilirdi fakat aradan geçen sürede o kadar çok şey değişti ki güncel bir tahminde bulunmak güç!
Kim bilir belki de Tarım Peyzaj AŞ 2023'te ilk 50'de olacak.
Üstelik binlerce çiftçiye destekleme yaparak...
*
Başkan Aktaş, yapılan desteklemeler hakkında bilgi verdi:
"6 yıllık süreçte BESAŞ kanalıyla üreticilerimizden 25 milyon litreye yakın süt, 100 bin kilogramın üzerinde siyez buğdayı aldık. 2023 yılı sonu itibariyle BUSKİ tarafından gerçekleştirilen gölet, havuz ve sulama tesisleri aracılığıyla toplam 37 bin 900 hektarlık alanı tarımsal sulamaya açtık. Zor süreçleri geride bıraktık. Artık yatırımlarımız daha hızlı yürüyecek inşallah. Çiftçilerimize çilek, yaban mersini, aronya, ahududu başta olmak üzere 8 milyon adet fide-fidan ve 800 ton tohum desteği sağladık."
Bursa Su Ürünleri Kooperatifleri Birliği’ne kayıtlı 148 teknede çalışan 310 tayfaya su geçirmez balıkçı tulumu ve çizme takımı dağıttıklarını belirten Başkan Aktaş, 250 zeytin üreticisine de 240 bin metrekare zeytin hasat örtüsü verdiklerini hatırlattı.
2 bin 550 adet arı kovanı ile takımı desteği ve eğitimlerle arıcılığa da önem verdiklerini dile getiren Başkan Aktaş, “2018-2023 arasında süt soğutma tankı, salça makinası, ceviz soyma makinası, tohum selektör makinası başta olmak üzere toplam 650 tarım aleti ve makinası dağıttık. Ayrıca 58 bin 400 metrekare çilek malç malzemesi ve 402 bin 900 metre damla sulama borusu ile üreticilerimizi destekledik. 24 bin 700 metre tel çit hizmeti ile 9 bin dekarlık meranın korunmasını sağladık" dedi.
Bursa tarımsal üretim yelpazesini genişletmek amacıyla 2024 yılında Tarım Peyzaj A.Ş. yoluyla yüzde 60 hibeli enginar fidesi desteği projesiyle bölgesel üretimi destekleyeceklerini ifade eden Başkan Aktaş, “2021-2024 yılları arasında yapılan siyah incirin ve ayvanın ihracatını engelleyen ‘Akdeniz Meyve Sineği’ne karşı hasat sonrası karantina uygulamalarının araştırılması projemiz, başarılı bir şekilde sonuçlandı... Çiftçilerimizin ürün verimliliğini arttırmalarına ve kuraklık dönemlerinde dahi sürdürülebilir tarım yapmalarına olanak sağlamak amacıyla 4'ünün yapımına devam edilen 22 sulama tesisi ve 4'ünün yapımına devam edilen 11 sulama göleti ile 1'inin yapımına devam edilen 2 ilaçlama deposunu da şehrimize kazandıracağız" diye konuştu.
Tarımsal katma değer ve ihracata vurgu yapan Aktaş'ın "Tarım konusunda gaza basmak zorundayız. Yeni dönemde şampiyonlar liginde olmak zorundayız" sözleri akıllarda yer etti.
*
Yüzölçümünün yüzde 40'ı tarım alanından oluşan kentimizde müteşebbisin de bu işe daha fazla sahip çıkması gerekiyor.
Başkan Aktaş'ın dediği gibi 'tarımdan vazgeçmemiz mümkün değil!'
Büyükşehir, TKDK, BEBKA, il müdürlüğü...
Kamu tüm kurumlarıyla sayısız destek sunarken halen elindeki sermayeyi faize gömenlerden değil üretme cesareti gösteren yüreklilerden saygıyla bahsetmeliyiz. Onları onurlandırmalıyız.
Saygıyla...