Geri

Bursaspor nasıl kurtulur?

13:53:40 | 2024-04-08
ÖZLEM YOĞURTÇUOĞLU
ÖZLEM YOĞURTÇUOĞLU     

Normal sezon heyecanında son 5 haftaya girilen TFF 2. Lig'de mücadele eden 2009-2010 Süper Lig şampiyonu Bursaspor,  hafta sonu oynanan müsabakadan da yenilgiyle ayrılarak lige veda etti. Böylece Türk futbol tarihinde Süper Lig şampiyonluğu unvanı bulunan bir takım ilk kez 3. Lig'e düştü.

Bursaspor nasıl çöktü?

50 sezon Süper Lig’de mücadele eden Bursaspor, 2009-10 sezonunda Süper Lig şampiyonu olarak Süper Lig’de Şampiyon olan 5. takım olmuştu.

1 kez Türkiye Kupası 2 kez de Başbakanlık Kupasını kazanan takım, Avrupa’da ise Kupa Galipleri Kupası’nda çeyrek final oynamış ve UEFA Şampiyonlar Ligi gruplarında mücadele etmişti.

Peki, bir şehir takımı olmasına rağmen bunca başarıya imza atan Yeşil-Beyazlı takım nasıl oldu da şu an küme düştü? Bursaspor’u bu hale getiren kişi, olay ve durumlar nelerdi? Bursaspor’un deyim yerindeyse çöküşü neden engellenemedi ya da engellenmedi? Bu düşüşün suçlusu kim?

Takım, dönemin başkanı İbrahim Yazıcı ve teknik direktörü Ertuğrul Sağlam önderliğinde 16 Mayıs 2010’da Süper Lig şampiyonluğunu ilan etti. Şampiyonluk bir başarı zinciri oluşturacak diye beklerken saha içinde iyi giden işler, yönetimsel ve profesyoneller anlamında aynı çizgide ilerlemedi. Şampiyonluk adeta bir lanet gibi Bursaspor’u sardı.

Başkan İbrahim Yazıcı’nın vefatı ile de kulüp sert bir düşüşe geçti. Yazıcı’dan sonra gelen yöneticilerin neredeyse hiçbiri transferlerdeki dengeyi sağlayamadı. Ve bir süre sonra Bursaspor art niyetli menajerlerin at koşturduğu, yöneticilerin sürekli ve kolaylıkla manipüle edildiği bir ortama dönüştü. Sonrasında elden çıkarılan oyuncuların yerine yüksek maliyetli az yetenekli oyuncuların getirilmesi de bütçeye bir darbe daha indirdi.

Ama Bursaspor için daha tehlikeli olan durum, yöneticilerin her ekonomik krizde ellerini kendi ceplerine atıp anlık kurtarışlarla kulübü kendine borçlandırmasıydı.

İş bununla kalmayıp hem yönetim hem futbolcular hem de leş kargası menajerler pastadan en büyük payı almak için bol sıfırlı az yetenekli futbolcu sözleşmeleriyle kulübü derin bir borç batağına sürüklediler. Yaşanan bunca olayla beraber gelen saha içi başarısızlıklar, taraftarın ve takıma destek olan şehrin iş adamlarının güvenini sarsarak desteğin azalmasına da neden oldu.

2019’da düştüğü 1. Lig’de 3 yılı; 4 farklı yönetimle geçiren Bursaspor, 17 pahalı oyuncuyu transfer edince fiilen çökmeye başladı.

2018-2019'da Süper Lig'e düştükten sonra 3 sezon 1. Lig'de mücadele eden yeşil-beyazlı ekip, 2022’de TFF 1. Lig’e veda etti ve mücadelesini iki sezondur TFF 2. Lig'de sürdürürken bu hafta itibariyla yeniden küme düştü. Durumlar böyle olunca Bursaspor, şampiyonluk sonrası elde edilen onca gelire rağmen yönetimsel hataların getirdiği başarısızlıklardan dolayı tarihinde 3. kez küme düştü.

Geriye dönüp baktığımızda; 1 milyar 298 milyon TL borç, transfer yasakları, icra dosyaları ve gelire dönüştürecek hiçbir varlığı kalmayan Bursaspor, altyapı oyuncularıyla küme düşmeme mücadelesi veriyor.

Bursaspor nasıl kurtulur?

Bursaspor şampiyon olduktan sonra art niyetli yöneticiler, teknik ekip ve menajerler çemberinde sıkışıp kalarak bugünlere geldi. Yönetim eğer Bursaspor’un yeniden şahlanmasını istiyorsa öncelikle bu asalak kadrodan kalan herkesten kulübü tamamen temizlemeli. Kangren kol kesilip atılmalı. Daha sonrasında uygulanması gereken adımları çeşitli araştırmalar sonrasında sizler için maddeledik;

-          Öncelikle Bursaspor’u temel amacı kazanç olan ve kulübü kendi ticaret merkezine çeviren yöneticiler buradan uzaklaştırılmalı, tek amacı Bursaspor’un başarısı olan bir ekiple yola çıkılmalı.

-          Bursaspor’a küstürülen taraftarın gönlü alınmalı, taraftar ve takım yeniden beraber hareket etmeli. Şehrin takıma sahip çıkması sağlanmalı.

-          Oyunculara kendini maddi ve manevi olarak güvende hissettirmeli ve sevgiyle yaklaşılmalı.

-          Avrupa’da benzer sorunları yaşayıp daha sonrasında başarılı olmuş Leicester City, Portsmouth, Ipswich Town, Leeds United gibi takımları başarıya götüren teknik ve motivasyonlar araştırılarak Bursaspor için yeni bir reçete oluşturulmalı.

-          Yine Bursaspor altyapısından çıkarak hem Türk hem de dünya futbolunda başarıya ulaşmış Enes Ünal, Ozan Tufan, Zeki Çelik gibi futbolcuları yetiştiren kulüp olmanın bilincinde hareket ederek altyapı tesislerini ve yapılanmasını tamamen yenilemeli

-          Kulübü yeniden yükseltme reçetesinin orta-uzun vadede en önemli dayanaklarından biri altyapı olmalı.

-          Kulüp, bu oyuncuları yetiştirip 3-5 sene içinde de bu oyunculardan gelecek paralarla taksitlendirilmiş borçlarını ödeme yöntemine gitmeli.

-          Borcu borçla kapama yönteminden tamamen uzaklaşılmalı, altyapıdan çıkan oyuncuları satma gibi yöntemler bulup gelir oluşturma ve borç kapama sistemine dönülmeli. (Örneğin, Bursaspor ürünleri satma, uygun ücrete erken kombine satıp hem taraftarı stada getirme hem de bilet ücretlerinden gelir yaratmak gibi.)

-          Bursaspor’dan bugüne kadar zarar vererek gelir elde eden herkesin ismi ve verdiği zarar net bir şekilde taraftarla da paylaşılarak bu kişilerin kulüple ilişkisine son verilmeli.

-          'Bursaspor nasıl şampiyon oldu?' konulu bir kampanya ve akabinde bir belgesel ile o dönemki başarılar taraftara tekrar hatırlatılmalı ve Bursa halkının duygusal hafızası tazelenmeli.

-          Kulüp 'Birlik ve beraberlik' mesajını tüm Bursa'ya yaymalı ve tüm halkın maddi-manevi desteğini beklediğini güzel bir iletişim kampanyasıyla herkese duyurmalı.

-          Bursaspor’a emeği geçmiş önemli ve başarılı teknik adamlar bir araya getirilerek yeni bir Bursaspor Anayasası oluşturulmalı.

-          Süper Lig’de özellikle dört büyüklerin kadrosunda ve altyapısında bulunan genç ama henüz o takımlarda oynayabilecek kadar tecrübeli olmayan oyuncuların Bursaspor’a gelip tecrübeleneceği bir sistem kurularak yeni bir futbol potansiyeli oluşturulmalı.

-          Bütün düşmanlıklar bitirilmeli, herkese ve her kuruma dostluk eli uzatılmalı.

-          Son olarak yönetim; Sercan Yıldırım, Volkan Şen, Pablo Batalla, Ozan İpek gibi Bursaspor'un şampiyonluğunda ön plana çıkmış ve Bursaspor seyircisinin benimsemiş olduğu isimleri yönetime ya da teknik ekibe dâhil ederek Bursaspor'u taraftarlarla daha samimi hale getirmeli.


ETİKET :   liderliderbursabursason dakikagündemhabersporbursasporkriz