Geri

YALAN, DOLAN, TALAN ALGISINI BIRAKIN ARTIK

08:49:25 | 2023-01-20
İBRAHİM OKUMAMIŞ
İBRAHİM OKUMAMIŞ     

Ah Bursam vah Bursam, dillere destan YEŞİL BURSAM! İyi ki senin kaderin de diğer illerde olduğu gibi İSTEMEZÜKÇÜLERİN eline kalmamış. Eğer onlara kalsa yanmıştın vallahi.
Geçen yıldan beri Bursa Uludağ’ın kaderini değiştirecek bir çalışma AK Parti Bursa Milletvekili HAKAN ÇAVUŞOĞLU önderliğinde yapılıyordu. Turizmcilerle günlerce görüşüldü.
Fikirler ortaya atıldı, Uludağ ve Bursa için beyin fırtınası yapıldı. Amaç, Türkiye’nin gözbebeği Uludağ’ı dünyadaki rakipleri ile yarışır hale getirmekti.
Bu çalışmalara Kültür ve Turizm Bakanı MEHMET NURİ ERSOY da ikna edilerek dahil edildi. Bakan Ersoy’un istememesinin nedeni ise bu işlerin bakanlığa getireceği külfetti.
Bakan Ersoy, o kadar iş güç arasında günlerce Uludağ için kafa yordu, bürokratları çalıştırdı.
Sonuçta gelinen noktada Bursa Uludağ’ı Türkiye’nin 100. Yılı’na taşıyacak ‘Uludağ Alanı Hakkında Kanun Teklifi’ hazırlandı.
Muhalefet ve İSTEMEZÜKÇÜLERİN algı operasyonlarına rağmen TBMM’de kabul edilip yasalaşan 13 maddelik kanuna şöyle bir göz attım. Bırakın talanı tam aksine bölgeyi koruma altına alan bir sistem getiriliyor.
Yeni kurulacak Uludağ Oteller Bölgesi Alan Başkanlığı, bölgenin tamamında değil sadece ‘OTELLER BÖLGESİ’nde yetkili olacak. Bu da toru topu Uludağ’ın yüzde biri kadar bölge!
Yani söylenenlerin aksine bölgenin talan edilmesinin önüne geçilecek, bölgede yapılacak yeni düzenlemeler ile Uludağ, dünyadaki benzerleri ile yarışabilir hale getirilecek.
Bunlar global olarak anlatmaya çalıştıklarım. Alt başlıklarına baktıkça Uludağ Oteller Bölgesi Alan Başkanlığı ile bölgede turizm 12 aya çıkarılabilecek. Çünkü termal imkânı doğacak.
Bir de yıllardır alınamayan, alınsa bile 70 yıllık kanunlar nedeniyle kurulması imkânsız olan SUNİ KAR MAKİNESİ alınacak. Bunu da Kültür ve Turizm Bakanlığı alacak.
Şimdi Bakan Ersoy’un niye istemeye istemeye böyle bir çalışmaya “EVET” dediğini anlamış olduk hep beraber. Yapılacak çalışmalar sayesinde sadece Uludağ değil, ülke turizmi de kazanacak.
Aslında bu noktada hem Bursalılar hem de bölgede faaliyet gösteren turizmciler Bakan Mehmet Nuri Ersoy’a teşekkür etmeli. Hatta ve hatta manevi değeri yüksek plaketlerle ödüllendirmeli.
Bir de o İSTEMEZÜKÇÜLERİN ortaya attığı MADENLER konusu vardı ya. İşte o 13 maddelik kanunun içinde bunlarla ilgili düzenlemeler de var.
Her şey zapt-u rapt altına alınıyor. Yeniye izin yok, mevcutlar ile yeni yönetmeliklere uyum sağlayacak. Yoksa kapanacak. Bölgeye girişler kontrol altına alınıp, güvenlik olmazsa olmaz koşul haline geliyor.
Bakın bu saydıklarımı yakın bir gelecekte Uludağ Oteller Bölgesi Alan Başkanlığı hayata geçirecek; bir bardak suda fırtına koparanlar bile şaşırıp kalacak. Özür dilemeleri gerekecek.
Ben Uludağ Oteller Bölgesi Alan Başkanlığı hakkındaki kanunun ve yönetmeliklerinin içeriğini fazla anlatmayacağım. Zaten LİDER Gazetesi’nde tüm ayrıntıları yer alıyor.
Ancak benim asıl değinmek istediğim bir iki husus daha var. Meşhur İSTEMEZÜKÇÜLER Uludağ’ın, yani Milli Park’ın tamamının Uludağ Oteller Bölgesi Alan Başkanlığı’na geçeceğini iddia etmişlerdi ya.
Vallahi yalan dolan olduğu kanunla ortaya çıktı. Bakın; bölgede tahsis yetkisi olmak üzere, bedel ödemeler dahil Milli Parklar da kaldı. İnanmayan açıp maddeleri tek tek okusun!
Şöyle bir açıklık getireyim de anlamayanlar belki anlamak ister. Kirazlı Yayla, Bakacak, Sarıalan ve Çobankaya bile Milli Parklar’ın uhdesinde kaldı. Buralarda da yetki onların.
Lafın kısası, Uludağ Oteller Bölgesi Alanı’nın dışındaki Uludağ Milli Parkı’nın neredeyse tamamı yine Milli Parklar’ın sorumluluğunda. Öyle iftiralardaki gibi değil.
Bu arada Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nün de hakkını teslim etmek lazım. Neredeyse 80-90 yıl önce çıkarılan kanun ve yönetmeliklerle Uludağ’ı bugünlere taşımak kolay değil.
Bir teşekkürü de onlar hak ediyor. Çünkü yönetmelikler ile hele hele böylesine hassas bölgeleri idare etmek, ayakta tutmak hiç ama hiç kolay değil.
Tabi bu işlere önayak olan eski Bakan Hakan Çavuşoğlu’nu da göz ardı etmemek lazım. Büyük emek harcadı kendisi bu kanun için. Zaten memleket sevdalısı birisi ancak bu kadar özverili olabilirdi.
Neyse; öyle veya böyle, algılar ve engellemelere rağmen Uludağ Oteller Bölgesi Alan Başkanlığı kuruldu. Önemli olan bundan sonra Bursalıların bu sisteme destek vermesinde 


ETİKET :