Geri

PAZARDAKİ KIZIL ELMA, ÜLKÜDEKİ KIZIL ELMA!

00:00:54 | 2022-05-22
AHMET KUNDAKÇI
AHMET KUNDAKÇI     

Zeytin Dalı Harekâtı’nda Afrin’deki görevli Mehmetçiğin

- Yolculuk nereye? Sorusuna

- Kızıl elmaya, cevabı vermesiyle tekrar gündeme gelmişti kutlu ülkü kızıl elma…

Bir Mehmetçiğimiz böylesi asil bir şekilde tanımlarken kutlu ülküyü birileri de pazarda kilosu kaç para diyecek kadar bihaberdir ‘kızıl elma’dan...

Son zamanlarda bozkurt sesinin kendini hissettirdiği tarihi dizilerde bolca geçen kızıl elma ülküsü

Türk mitolojisinde ve de özellikle Oğuz Türkleri için üzerinde düşünüldükçe uzaklaşan ancak uzaklaştığı oranda cazibesi artan düşleri simgeleyen bir ifadedir.
Kimi zaman fethedilmesi gereken bir beldeyi ifade ettiği gibi kimi zaman bir devlet kurma, kimi zaman cihan hâkimiyeti idealini, kimi zaman da Türk birliği idealini ifade etmiştir kızıl elma.

İstanbul’un fethinden sonra Türk milletinin hedef ve ideali Roma’ya yönelince burası bir kızıl elma olmuştur. Fâtih Sultan Mehmed’in veziri Gedik Ahmed Paşa’nın Otranto Seferi, Kanûnî Sultan Süleyman’ın Korfu ve Pulya seferleri, Barbaros Hayreddin Paşa’nın Reggio seferi, Merzifonlu Kara Mustafa Paşa’nın Viyana Kuşatması hep ‘kızıl elma’ idealiyle açıklanmaya çalışılmıştır.

Ziya Gökalp'in şiir ve yazılarında kızıl elma, Büyük Türk Birliği'ni simgeleyen bir ülküdür…

"Türk köylüsü Kızıl Elma'yı tahayyül ederken, gözünün önüne Türk ilhanlıkları (imparatorluk) gelir. Gerçekten, Turan mefkuresi (ülkü) mazide bir hayal değil, bir gerçekti."

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun ise Twitter'da 'Kızıl Elma' Marşı klibini paylaşırken bu kavramla ilgili şu yorumu yapar:

"Bizim için kızıl elma büyük ve güçlü Türkiye'dir. Malazgirt'ten 15 Temmuz'a destanlar yazan milletimizin kutlu yürüyüşüdür. Kızılelma, gölgesinde nice mazlumun serinlediği ulu çınardır. Cebeli Tarık'tan Hicaz'a Balkanlardan Asya'ya tüm insanlığın hasretle beklediğidir."

 ERDOĞAN’A GÖRE KIZL ELMA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a göre mesela kızıl elma Türkiye’yi dünyanın 17. ekonomik gücünden ilk 5’e hatta ilk 3’e girmesi hayalidir...

Ve Cumhur ittifakının diğer ortağı Devlet Bahçeli’ye göre ise “Kızıl elma bir ülküdür, ülküsüzler bunu anlayamaz. Kızılelma aleme nizam iradesinin tezahürüdür, iradesizler tanıyamaz. Kızılelma Türk milletinin cihana hâkimiyet mefkuresi ve sembolüdür, Türk düşmanları tanımlayamaz, işbirlikçiler idrak edemez. Kızılelma, pazarda alınıp-satılan elma değildir. Türk milletinin ilahi sır gibi asırlardır vicdanında yaşatıp büyüttüğü milli ahlakı, milli asabiyeti, milli varlığının istikbal nurudur. Kirli emeller, gizli ve kindar hevesler Kızılelma’dan gocunsa da, Türk milletinin kızıl elması vardır, mutlaka bir gün ulaşılacaktır."

...Ve dillerdeki kızıl elma marşına gelince...

"Canlar canının yolunda ancak/ Kızıl elma hedefine ulaşılacak/ Vadedilmiş olan ilahi nur Hak/ Ebedi mutlak hakim olacak

Kızıl elmanın fethiyle ancak/ Yeryüzü sükun huzur bulacak/ Geliyoruz ey şanlı al bayrak/ Vatan aşkıyla her köşe bucak

Arşa yükselsin tekbir sesleri/ Allah-u Ekber arş ileri/ Türk'ün askeri candır siperi/ Kahraman yurdumun onur izzeti

Malazgirt’te şahlanan Alparslan gibi/ Zaferlerle tarih yazan ecdadım gibi/ Çağ kapatıp çağ açan ceddimiz gibi/ Hedefimiz kızıl elma marş ileri."

... Böyle uzar gider bu türkünün dizeleri...

Ez cümle; Türk yaşadıkça, Cumhur ittifakı var oldukça kızıl elma türküsü hep söylenecek bu topraklarda ve ötesinde de…

Birileri yine pazarda kilosu 10 liraya bir meyve de dese... Bu ülkü sonsuza kadar yaşayacak.


ETİKET :