Geri

Adaylardan önce siyasal partilerin durumu

00:06:54 | 2024-01-07
SEMİH ÖKTEN
SEMİH ÖKTEN     

AK Parti ve MHP’nin birlikteliğindeki Cumhur İttifakı bugün İstanbul başta olmak üzere Bursa’nın da dahil olduğu birçok büyükşehirde adaylarını kamuoyuyla paylaşacak.

Bu seçimlerde, MHP’ye verilecek belediye başkanlığı sayısının artması bekleniyor.

Böylece MHP tabanının Cumhur İttifakına olan inancı çok daha artacak gibi gözüküyor.

Cumhur İttifakı kanadında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Devlet Bahçeli arasındaki geleceğe bakış birlikteliği ve sağladıkları uyum parti yönetimleri ve en önemlisi parti tabanları arasında da sağlanmış durumda. Kısacası Cumhur ittifakı uyum içinde sonucu yürüme konusunda oldukça avantajlı.

Cumhur İttifakının rakiplerine gelirsek…

Kemal Kılıçtaroğlu’nun devrilmesinde güç birliği yapan ve Roma’daki Triumvirlik’in (Üçlü Yönetim) benzeri şekilde ikili bir yönetim benimseyeceklerini gösteren CHP Genel Başkanı Özgür Özel ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu arasındaki bahar havası yerini kaosa ve bilinmezliklere bıraktı.

İlk etapta hızlı bir şekilde belirlenen adaylar görece olarak kazanmaya en yakın oldukları yerlerde bile belirlemez oldu.

Bir yandan Kılıçtaroğlu’nun kılıç artıklarını liste dışı bırakma çabası diğer yandan Özel/İmamoğlu arasındaki ekiplerini listelere taşıma savaşları CHP’deki kaosu günden güne derinleştiriyor.

CHP’Yİ DEM’LEMEK OYLARI ARTTIRMAZ

Cumhur İttifakı’nın başı dünyadaki ekonomik krizin ülkeye yansımalarıyla dertteyken girdiği yerel seçimlerde bile birlikte hareket etmelerine engel olmuyorken,

İktidarın ekonomi dolayısıyla tepki aldığı şu donemde kişisel mücadelelere giren CHP’ye halkın tepkisi bakışı da çok müspet olacak gibi değil.

Üstüne üstlük CHP pragmatizm yapma uğruna DEM’den çıkıp şehir cenazesine gitme gibi savrulmalar yaşadığı sürece DEM’le yaptığı kendilerine göre üstü kapalı kamuoyunca ayan beyan olan işbirliğinden de beklediği oyları ve başkanlıkları alamayacak gibi.

OPORTÜNİZMİN EN ‘İYİ’ KALESİ YIKILIYOR

MHP’de istedikleri yerlere gelemeyenlerin oportünist amaçlarla bir araya geldiği Pensilvanya çikolatası aromalı (Pensilvanya ABD’de çikolatasıyla ünlüdür) İYİ PARTİ’de dağılma sürecine girdi.

CHP ve eskinin HDP’si şimdinin DEM’i (90’lardaki DEP’ten bu yana yaşanan bu isim bolluğu da ayrı bir ironi konusu hainin ismi değişince hainlikten çıkıyor mu) ile yaptıkları ortaklıktan ayrıldılar ve hızla dağılmaya giriyorlar.

DEPREMİN 1 NİSAN GİBİ ŞAKASI YOK

İktidarın yaşadığı en büyük problem olan muhalefetsizlik sorunu görünen o ki bu seçimde de en önemli handikap haline geldi.

AK Parti ve MHP muhalefet varmışçasına sıkı adaylar belirleyerek seçmenine olan saygısını bir kez daha göstermeli.

Dünyanın her geçen gün kaosa ve bilinmezliklere sürüklendiği şu günlerde yerel seçimler açısından bakıldığında da en büyük sorun deprem gerçeği ve şehirlerin sağlıklı yapı stoğunun arttırılması.

Cumhur İttifakı başka olmak üzere tüm partilerin adaylarını buna göre belirlemeleri ve 1 Nisan sabahından itibaren depreme karşı kollarını sıvamalarını bekliyorum zira depremin 1 Nisan gibi şakası yok.

 


ETİKET :