Geri

Her yerde ve ortamda kulis

00:21:32 | 2023-12-31
SEMİH ÖKTEN
SEMİH ÖKTEN     

Bursa’nın siyasi nabzı tabiri caizse Faruk Çelik’in yaşama veda eden babası Hacı Yaşar Çelik’in önceki günlerde yapılan cenazesinde attı. Tabi ki yerel seçimlerin kapıda olduğu adaylık sürecinin son dönemecindeyken ve ülkemizde iki popüler konudan birisi: Her Yerde ve Ortamda Kulis.

Haber giriş cümlesiyle aktarmak gerekirse cenazeye Bursa iş ve siyaset dünyasından birçok kişi akın etti.
Aday adaylarının üzerindeki heyecan ve gerginlik, eski siyasetçilerin üzerinde ise geçmiş tecrübelerine binaen rahatlık ve serin kanlılık hakimdi.

Halen görevde olan il ve ilçe yöneticileri de aday adayları tarafından yakın markajdaydı.
Hemen herkes kendi penceresinden yorumlar yapıyor ve olası isimleri dile getiriyordu.
Kısacası kulis yazdığını iddia eden köşe yazarları için harika bir ortam vardı.

Böyle bir kalabalık arasında herkesle konuşup duyduklarını kulis bilgisiymiş gibi yazarak köşe gününü kurtarmak işten bile değil.
Hatta kuş taşa çarpıp verdiği isimlerden birisi sürpriz bir şekilde aday yapılırsa da işte ben yazmıştım demenin tadı ise damaklarda.

Elbette ki gerçekten bilgiye dayalı ciddi kulis yazan meslektaşlarımız var. Hatta aldıkları bilgileri başka kaynaklara doğrulatan başka mahvillerde konuşulanlarla da harmanlayıp projeksiyon tutan meslek büyüklerimiz de iyi ki varlar. Şahsen onların yazılarını ciddiye alıp, geriye kalanları da magazinel zevklerin tatmini için içilen kahvenin hoş sohbeti olduğunu bilerek okumak lazım diye düşünüyorum.

Boş ya da duyumlara dayalı o kadar kulisin döndüğü bir yerle ilgili yazıp tek bir kulis bilgisi tek bir olası aday ismi vermeden yazı yazmak sonrasında da bu yazının okunmasını istemek oldukça iyi niyetli safiyane derece de iyi niyetli bir durum.
Ey okuyucu öncelikle AK Parti’nin adaylarının bilgisine aday olacakların kendisi bile vakıf değildir.

Bunu sanırsam Recep Tayyip Erdoğan ve kısmen Devlet Bahçeli’den başka kimse bilmiyordur. Seçimlere az bir zaman kalmasına rağmen bence çoğu yerle ilgili net karar da verildiğini sanmıyorum.
Tüm yazıları bunu bilerek okumak gerekli.

“HEP BİRLİKTE BEKLEYİP GÖRECEĞİZ KLİŞESİ”
Bir yazının bilgiye dayalı olduğunu anlamanın altın tüyosuysa birden çok ismin verildiği isimler arasında da tercih edilme sebeplerine yönelik bilgiler verildiği yazılardır.
Ortaya sebepler silsilesi ihtimaller denizi koyan köşe yazılarının bilgi odaklı olma ihtimali çok daha yüksektir.

Son olarak bir yazının sonu “hep birlikte bekleyip göreceğiz” şeklinde bitiyorsa o yazının bilgiye dayalı olma şansı iyimserlik olur. Bu tip yazılar da tıpkı temenni yazıları gibi güzelleme yazılarıdır.
Gerçi bu tip tüyolara kahir ekseriyetin ihtiyacı yok. Çünkü spor ve siyaset her ortalama Türk’ün en iyi şekilde bildiği ve büyük resme en hakim olduğu iki konudur. Yazının bu bölümü geride kalan küçük kitleye yönelik.
Herkese mutlu günler…


ETİKET :