Geri

Anksiyete belirtilerini azaltmaya yardımcı besin takviyeleri

00:03:30 | 2023-02-25
DYT. ELİF NUR KÖPRÜCÜ
DYT. ELİF NUR KÖPRÜCÜ     

Magnezyum

Magnezyum vücutta birçok önemli rol oynar ve magnezyum eksikliği yetişkinlerde önde gelen eksikliklerden biridir. Bu nedenle, kaygı ile mücadele ediyorsanız, bir magnezyum takviyesi almayı deneyebilirsiniz. Magnezyum, kaslarınızı gevşetmeye ve sinir sistemini sakinleştirmeye yardımcı olur. Ayrıca, GABA işlevi ve beyni sakinleştirmek ve gevşemeyi teşvik etmek için çok önemli olan belirli hormonları düzenlemek için hayati önem taşır. Magnezyum genellikle kaygı, zayıf sindirim, kas spazmları ve uyku güçlüğü ile mücadele etmek için kullanılır. Bununla birlikte, çok fazla magnezyumun ishale neden olabileceğini unutmayın, bu nedenle doza dikkat edin. Ve mutlaka sağlık profesyonellerinden destek alın.

B Vitamini Kompleksi

B vitaminleri stresle savaşmaya ve ruh halinizi dengelemeye yardımcı olur. Özellikle B6 vitamini, ruh halini yükseltmek, kan şekeri düzeylerini dengelemek ve sağlıklı bir sinir sistemini korumak için çalıştığı için kaygı için doğal bir ilaç görevi görür. Aslında, B6 vitamini eksikliğinin belirtileri kaygı, sinirlilik, depresyon, ruh halindeki değişiklikler, kas ağrıları ve yorgunluğu içerir. Ayrıca B12 Vitamini, kronik stres, duygudurum bozuklukları ve depresyonla savaşmak için de önemlidir. Konsantrasyonunuzu artırmanıza, enerji seviyenizi yükseltmenize ve sinir sisteminizin düzgün çalışmasına yardımcı olur. 

5-HTP (5-hidroksitriptofan)

Triptofandan (ruh hali düzenleyicisi olarak işlev gören temel bir amino asit) sentezlenen 5-HTP ile takviye yapmak, uyku sorunu, huysuzluk ve baş ağrıları dahil olmak üzere kaygı ile ilişkili bir dizi sorunun tedavisine yardımcı olur. 5-HTP, sinir hücreleri arasında sinyaller ileten ve ruh halinizi ve uyku düzeninizi düzenleyen beyin fonksiyonlarını değiştiren sakinleştirici bir nörotransmiter olan serotonini artırır. Çalışmalar, 5-HTP tedavisinin sakinleştirici etkileri nedeniyle kaygıda önemli bir azalma ile ilişkili olduğunu göstermektedir. Bununla birlikte, 5-HTP'yi reçeteli herhangi bir anti-anksiyete veya antidepresan ilaçla birlikte almamanız önemlidir.

GABA (Gama aminobütirik asit)

GABA, sinir sistemindeki kaygıyı azaltmaktan sorumlu bir amino asittir ve aynı zamanda kaslarınızı gevşetmeye yardımcı olur. PMS'yi azaltmak, uykusuzluğu gidermek, kan basıncını stabilize etmek, DEHB'yi tedavi etmek, yağ yakmak ve ağrıyı hafifletmek dahil olmak üzere kaygıyı hafifletmek için de kullanılır. GABA aynı zamanda sakinleştirici bir etkiye neden olabilen, sinir hücrelerinin düzenlenmesine yardımcı olan ve kaygıyı yatıştıran inhibitör bir nörotransmiterdir. Xanax ve Valium gibi anti-anksiyete ilaçları beyindeki GABA miktarını artırmaya çalışır. Piyasada GABA takviyeleri vardır. Başka bir seçenek, beyninizin GABA seviyesini doğal olarak artıran ve kaygıyı yatıştırmaya yardımcı olan kediotu kökü kullanmaktır.

Ashwagandha

Ashwagandha, vücudun strese verdiği tepkiyi dengelemeye yardımcı olduğu için genellikle kaygı için doğal bir çare olarak kullanılan adaptojen bir bitkidir. Ashwagandha'nın anksiyete tedavisi olarak etkinliğine ilişkin verileri değerlendiren sistematik bir incelemede, araştırmacılar, çoğu çalışmanın ashwagandha tedavisi ile anksiyete semptomlarında önemli iyileşme ile sonuçlandığını bulmuşlardır. Ancak ashwagandha sadece bir stres giderici değildir. Ayrıca beyni dejenerasyondan korur ve beyne ve vücuda zarar veren serbest radikalleri yok ederek kaygı belirtilerini iyileştirmeye çalışır. Araştırmalar, ashwagandha'nın çoğu anti-anksiyete ilacının yan etkileri olmadan odaklanmayı iyileştirmeye, yorgunluğu azaltmaya ve kaygıyla savaşmaya yardımcı olduğunu gösteriyor. 

Kava Kökü

Araştırmalar, kava kökünün, bağımlılık yapmayan ve hipnotik olmayan bir anksiyolitik olduğu için kaygıyı tedavi etmek için kullanılabileceğini gösteriyor. Kava, ruh halini iyileştirmek, kaygıyı azaltmak ve sosyalliği artırmak için kullanılır. Dopamin reseptörlerini uyararak ve öfori oluşturarak çalışır. Avustralya'da yürütülen randomize kontrollü bir çalışma, kava'nın yaygın anksiyete bozukluğu için birinci basamak tedavi olarak kabul edilebileceğini ve tedavi gören insanlar için güvenli olduğunu gösterdi. Bazı ilaçlarla etkileşime girebileceğinden, sağlık uzmanınızın rehberliğinde kava alın. Ayrıca kava kullanıyorsanız alkol almayın ve baş ağrısı, uyuşukluk ve ishal gibi en yaygın yan etkilere dikkat edin.


ETİKET :