Geri

Sağlığınız için hangi takviyeleri önemsemelisiniz?

00:06:52 | 2023-01-14
DYT. ELİF NUR KÖPRÜCÜ
DYT. ELİF NUR KÖPRÜCÜ     

1. Kemik Sağlığı ve Daha Fazlası İçin D Vitamini ve Kalsiyum
Kemikleri güçlü tutmak ve kemik kaybı ile kırık riskinizi azaltmak için en iyi iki takviyenin kalsiyum ve D vitamini olup olmadığı tartışmalıdır. Kalsiyum, D vitamini ve magnezyum gibi diğer önemli besinlerle birlikte tüketildiğinde, yetişkin erkek ve kadınlara yönelik en büyük tehditlerden bazılarına karşı koruma sunar: örneğin kalp hastalığı, osteoporoz, diyabet ve kanser. Uzmanlar, ABD'deki çoğu yetişkinin günlük olarak yeterli kalsiyum almadığına, ancak bir kişinin D vitamini ve magnezyum seviyeleri düşük olduğunda kalsiyumun düzgün bir şekilde emilmediğini ifade ediyor. Kalsiyum takviyesi almanın artıları ve eksileri vardır, bu nedenle risk faktörleriniz hakkında doktorunuzla konuşun ve mümkünse önce yiyeceklerden yeterince almaya çalışın.
D3 vitamini sadece kemik/iskelet sağlığı için önemli değildir, aynı zamanda beyin fonksiyonları, ruh hali bozukluklarını önleme, bağışıklık desteği ve hormonal denge için de gereklidir. D vitamini ihtiyacımızın çoğunu cildimizi güneş ışığına maruz bırakarak alırız. Bu günlerde daha fazla insan zamanının büyük bir bölümünü içeride geçirdiğinden veya dışarıdayken özenle güneş kremi kullandığından, hem erkekler hem de kadınlar D vitamini eksikliği açısından yüksek risk altındadır.
Günlük ne kadar D vitamini almalısınız? Yeterli D vitamini almanın en iyi yolu, haftanın çoğu gününde güneş kremi sürmeden 15-20 dakika dışarıda vakit geçirmektir. Bu sizin için mümkün değilse günde 400–800 IU veya 10–20 mikrogram almanız önerilir. Araştırmalar, günlük 1000–4000 IU'luk (25–100 mikrogram) daha yüksek alımların bazı yetişkinler için daha da faydalı olabileceğini düşündürmektedir, bu nedenle doktorunuza danışmak en iyisidir.
2. Enerji ve Stresle Başa Çıkma İçin B Vitaminleri
B12 vitamini ve folat da dahil olmak üzere B vitaminleri, metabolizmanız için önemlidir, hücresel süreçleri, büyümeyi ve enerji harcamasını destekler, yorgunluğu önler ve bilişsel işlevleri artırır.
Etten kaçınan, bitki bazlı beslenen kişilerin (vejetaryenler/veganlar) B vitaminleri, özellikle sadece hayvansal gıdalarda bulunan B12 vitamini düşük olma olasılığı daha yüksektir, bu nedenle takviye önerilir. İhtiyacınız olan günlük B vitaminlerini (sığır eti, kümes hayvanları ve yumurta gibi şeyler yiyerek) tüketseniz bile, ilaç kullanımı veya bağırsak sağlığını bozan sağlık koşulları nedeniyle uygun emilimde sorun yaşayabilirsiniz.
3. Cilt Sağlığı İçin C, E ve A Vitaminleri
Cildimiz yaşlandıkça, sağlıksız bir yaşam tarzı, çok fazla güneşe maruz kalma, kötü beslenme, aşırı aktif bağışıklık sistemi ve diğer faktörlerin neden olduğu hasara karşı daha duyarlı hale gelir. Cilt sağlığını iyileştirmek söz konusu olduğunda hangi vitaminler gerçekten işe yarar? Bol miktarda C vitamini, E vitamini, A vitamini/ beta-karoten ve çinko almak cildinizin sağlıklı ve genç görünmesini sağlar.
Örneğin, antioksidan C vitamini hastalıklarla savaşmaktan daha fazlasını yapar - aynı zamanda serbest radikallerle savaşarak ve genel olarak daha fazla eser mineral ve besin emilimine yardımcı olarak cildinizi korumaya yardımcı olur. Bol miktarda E vitamini ve A vitamini birlikte tüketmenin iyileşmeyi artırdığı gösterilmiştir. Kolajen, yaraların onarılmasına yardımcı olarak ve cildi elastik, güçlü ve nemli tutarak cildinize fayda sağlayabilecek başka bir takviyedir.
4. Enflamasyonla Mücadelede Omega-3 Yağ Asitleri
Bağışıklık sisteminizi güçlü, eklemlerinizi iyi durumda, beyninizin hızlı çalışmasını ve kalbinizi sağlıklı tutmak istiyorsanız, almanız gereken en iyi takviye nedir? Omega-3 yağ asitleri / balık yağı takviyeleri , kalp hastalığı ve Alzheimer hastalığı gibi yaygın durumlarla ilişkili olan iltihaplanma ile mücadeleye yardımcı olabilir. Haftada birkaç kez avlanmış balık yemek veya günde yaklaşık 1.000 miligrama eşit bir takviye almak, iltihaplanmayı yenmenin ve yeterli omega-3 almanın en iyi yoludur.
E vitamini, A vitamini ve C vitamini, hücreleri ve dokuları güçlü tutmak ve iltihaplanmaya karşı korumak için birlikte çalışır. Çinko, besin emilimine yardımcı olan (100'den fazla metabolik süreçte yer alır) ve iltihaplanma ve hücresel hasarla savaşan atıkların uygun şekilde ortadan kaldırılmasına izin veren en önemli minerallerden biridir.
5. Göz Sağlığı İçin Antioksidanlar
Göz vitaminleri ve antioksidanlar, gözün makulasını, merceğini ve korneasını korumaya yardımcı olurken, aynı zamanda gözdeki dokuyu yok eden serbest radikal hasarını ve iltihabı azaltır. A vitamini, C vitamini, lutein ve zeaksantin dahil olmak üzere bir dizi antioksidan, yaşlandıkça görüşünüzü ve gözlerinizi korumaya yardımcı olur.
Lutein ve zeaksantin, gözlerin retinasının maküler bölgesinde bulunan kartotenoidlerdir ve araştırmalar, maküler dejenerasyona (AMD) yol açabilecek ışık kaynaklı oksidatif hasar riskini azaltmaya yardımcı olabileceklerini göstermektedir. Diğer vitaminlerle birlikte çinko ve bakır da retinanın korunmasına yardımcı olabilir ve makula dejenerasyonu ve görme kaybı riskini azaltabilir. A vitamini ve C vitamini, kötü beslenme, bilgisayar ekranlarından yayılan mavi ışık ve güneş/UV ışığına maruz kalma gibi nedenlerle zamanla gözlerde oluşan serbest radikal hasarıyla savaşmaya yardımcı olur.
6. Bağırsak/Sindirim Desteği İçin Probiyotikler
Probiyotikler, sindirim sisteminizi dengeleyen ve vücudunuzun besinleri emme ve enfeksiyonla savaşma yeteneğini destekleyen bakterilerdir. Bazı probiyotik türleri bağışıklık fonksiyonunu geliştirirken, diğerleri sağlık veya hormon dengesini destekler. "İyi bağırsak bakterileriniz" B12 vitamini, bütirat ve K vitamini üretmeye yardımcı olur; kötü mikropları uzaklaştırmak; zararlı bakterileri yok eden enzimler oluşturmak; ve bağışıklık fonksiyonunu destekleyen IgA ve düzenleyici T hücrelerinin salgılanmasını uyarır.
Probiyotik takviyeleri alırken cins, tür ve suşa dikkat edin. Etiket ayrıca üretim sırasında mevcut olan CFU'ların (koloni oluşturan birimler) tipini de belirtmelidir. En az 50 milyar CFU içeren ve Bacillus clausii, Bacillus subtilis, Lactobacillus plantarum, Bifidobacterium bifidum, Lactobacillus acidophilus ve Lactobacillus bulgaricus gibi çok sayıda bakteri suşu dahil olmak üzere suş çeşitliliğine sahip bir probiyotik almak en iyisidir.
Sızdıran bağırsak sendromunuz (bağırsak geçirgenliği olarak da bilinir) olabileceğinden şüpheleniyorsanız - belki de gıda hassasiyetleri, inflamatuar bağırsak hastalığı veya egzama gibi cilt sorunlarınız varsa bağırsak temelli tedavi planı yaptırmanızı tavsiye ederim.


ETİKET :